Veterinärt
10 oktober 2018 19:00
Ridsportplus

Så får hästen rätt salt i rätt mängd

Koll på saltHästar brukar känna själva hur mycket salt de behöver. Men ibland finns risken att de får i sig för lite, med sämre prestationsförmåga som följd. Det gäller också att välja rätt sorts salt utifrån hästens behov – experten berättar mer.

Så får hästen rätt salt i rätt mängd
Många saltstenar innehåller annat än bara koksalt. Det kan ge upphov till felaktiga mineralmängder och kraftiga överskott, om hästägaren inte har koll på övrigt intag. Foto: Anki Lundberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det vanligaste sättet att ge hästarna salt är att ha en saltsten i boxen och i hagen och låta dem reglera saltintaget själva. Det fungerar för rätt många hästar eftersom hästen själv kan känna av sitt behov av natrium.

    – Det finns ett ställe i hjärnan som kan registrera underskott av natrium. Men det fungerar inte helt klockrent för alla individer. Hästar som svettas mycket slutar ofta slicka innan de återställt sina förluster. Hobbyhästar kan utveckla det motsatta beteendet, de slickar på stenen fast de inte längre har ett underskott av natrium, säger Anna Jansson, som är professor i hästens tränings- och näringsfysiologi.

    Hon påpekar även att många saltstenar innehåller annat än bara koksalt (natriumklorid). Om de innehåller socker kan det locka till överdrivet intag, och om de innehåller även andra mineraler kan det leda till felaktiga mineralmängder och kraftiga överskott.

    Koll på saltstenen

    Slu_160920_9529_jsg
    Anna Jansson, professor i hästens tränings- och näringsfysiologi. Foto: Jenny Svennås-Gillner, SLU

    Ett sätt att ha kontroll på hästens saltintag är att notera hur fort saltstenen går åt. Ett annat är att ge rent salt, utan jod, i fodret. Hur mycket du ska ge beror på hästens underhållsbehov och hur mycket den förlorar genom svettning. Här finns det skattningar gjorda på observationer som du kan ha som riktvärden.

    – Så länge hästen har fri tillgång till dricksvatten behöver du inte oroa dig för ett överintag, säger Anna Jansson.

    Det går även att analysera hästens träck för att se om den har natriumbrist. Om kvoten mellan kalium och natrium är över 10, får hästen i sig för lite salt.

    Det snabbaste sättet att återställa en större saltförlust efter till exempel ett hårt arbetspass är att ge en saltlösning med max nio gram salt per liter vatten, en fysiologisk koksaltlösning.

    Ofta talas det om att hästar behöver elektrolyter efter ansträngning. Elektrolyter är joner av natrium och kalium, när dessa joner är bundna till något annat i fast form blir det ”salt”, t ex natriumklorid.

    Kan variera

    Anna Jansson påpekar att det är viktigt att vara observant på vad dessa tillskott med elektrolyter innehåller, då detta kan variera kraftigt.

    – Tyvärr har det varit ganska vanligt att preparat som säljs innehåller nästan försumbara mängder natrium till hutlösa priser. Det är som ett skämt, eller ska man säga bedrägeri? Man får några procent av underhållsbehovet uppblandat med några sockerbitar, kan man säga.

    Natrium, via salt, och magnesium, tycker Anna Jansson är lämpligt att ge dagligen utifrån behov och vad foderanalyserna visar. De dagar hästen har svettats mycket bör du ge extra salt för att återställa balansen.

    I detalj:

    Så håller du koll på saltet

    Saltförluster (NaCl) vid olika typer av arbete
    (g/100 kg kroppsvikt)

    • Underhållsbehov 5,2 g
    • 30 minuter trav, varm sommar 8 g
    • Snabbjobb (trav-galopphäst), vinter/höst 17 g
    • Snabbjobb (trav-galopphäst), varm sommar 27 g
    • Fälttävlansritt, varm sommar 35 g
    • Distansritt, minimum 45 g

    Beräkna saltförlusten
    Det går att uppskatta hästens saltförlust under ett pass genom att väga den före och efter passet. Viktminskningen visar hur mycket svett hästen förlorat, och svetten innehåller 9 gram salt per liter. Tänk på att om hästen bajsar under passet måste det också dras bort, cirka 3-4 kilo för en stor hög.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden