Veterinärt
4 juni 2018 14:58

Snabb kyla viktigt på heta tävlingar

Heta tävlingarDet händer ofta att mästerskap och andra större internationella evenemang hålls på platser med varmt och fuktigt klimat – som vid OS i Rio. Då är det viktigt att snabbt kyla ner hästarna efter hård ansträngning. Allt för att hjälpa dem att sänka kroppstemperaturen till det normala.

Snabb kyla viktigt på heta tävlingar
Värme sätter tävlingshästar på prov. Foto: Lotta Vess/Istock

Den engelska veterinären David Marlin har specialstuderat tävlingshästars värmereglering och var bland annat med i forskargruppen inför OS i Atlanta. Han har visat att högpresterande hästar bör tränas under de förhållanden de ska tävla i.

När det gäller tävlingar i hett och/eller fuktigt klimat måst aspekter vägas in för att bedöma hur svåra klimatförhållandena är: temperatur i skuggan, luftfuktighet, värmestrålning – både direkt från solen och sådan som reflekteras från ett varmt underlag som sand – samt närvaro/frånvaro av vind.

Ge hästen tid

Det bästa sättet att hjälpa hästarna att anpassa sig till vädret är att acklimatisera dem i god tid. Det minskar risken för värmeslag. Vid mycket hett klimat kan de behöva vara på plats tre veckor före tävling. Efter att hästarna vant sig vid värmen, blir de bättre på att reglera sin kroppstemperatur och sitt vätskeintag.

Värme och fuktighet

Det är vanligt att hästar får hög kroppstemperatur om de tävlar när temperaturen överstiger +25 grader C eller i varmt väder med hög luftfuktighet. Kontroll av en och samma häst under distansritt har visat att den hade 39,4 grader vid kallt väder, 40,5 grader när det var varmt och torrt och hela 41,4 grader vid varmt och fuktigt väder. Det senare innebär större förlust av kroppsvikt.

Ridsport, Fälttävlan, Terränghoppning.
Det är vanligt att hästar får hög kroppstemperatur om de tävlar när temperaturen överstiger +25 grader C eller i varmt väder med hög luftfuktighet. Arkivbild: Roland Thunholm

Kallt vatten och skritt

Det mest effektiva sättet att sänka kroppstemperaturen och minska risken för hjärtslag eller värmeslag efter ansträngning, är aggressiv kylning med isvatten (0-5 grader C) över hela kroppen.

Det bästa är att inleda kylningen direkt efter ansträngningen och alternera 30 sekunders kylning med skritt lika länge för att gynna blodomloppet. Det går åt en stor mängd vatten för att sänka kroppstemperaturen på en häst som kommit upp i 40 grader C.

Vid kontrollerade försök behövdes 180 liter 4-gradigt vatten för effekt hos hästar som ansträngts i hög luftfuktighet. För att hålla vattnet kallt är krossad is det bästa. Iskuber tenderar att rinna ner från hästkroppen innan de hinner göra någon nytta.

Iskall dusch

Det räcker inte att lägga en blöt handduk eller ett coolertäcke på en överhettad häst. Den kyls bara under någon minut, sedan blir handduken/täcket uppvärmt av den avdunstande värmen och isolerar så att värmeavgången förhindras.

Ett alternativ som framgångsrikt har använts är att ha en tank med ett stort isblock i och en dusch kopplad till den. Kyltält med sådana kalla duschar och fläktar blivit vanligt och används både efter tävling och träning. Vid OS i Rio användes över 46 000 liter vatten och 400 kilo is per dag för att hålla vattnet tillräckligt kallt för hästarnas kylning.

Gav rätt effekt

Rätt skötsel är avgörande för hur väl hästen klarar ett tävlingsmeeting under varma förhållanden. Vid en jämförelse mellan två tävlingsplatser – Burghley i England med 24,4 grader C i skuggan och Atlanta, USA med 31,1 grader – kunde hästarna hålla samma kroppstemperatur tack vare effektiv nedkylning.

Noggrann kontroll av hästens värden – puls, temp och andning samt regelbunden vägning – ger information om hur den klarar värmen.

Se till att hästen dricker

Utöver kylning är tillräcklig tillförsel av vatten av största vikt. Hästar ska erbjudas vatten ända fram tills de ska in på tävlingsbanan. Det är viktigt att ha vant hästen vid att dricka fysiologisk koksalt-lösning (nio gram koksalt/liter vatten) för att ersätta de salter som den svettas ut och snabbt återställa vätskebalansen. Direkt efter ansträngning drick gärna, vilket bör utnyttjas.

Screen Shot 2018-06-04 At 14.37.32Texten publicerade första gången i Ridsports pappersupplaga.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden