Hästägartips
26 juni 2020 09:49
Ridsportplus

Allt du behöver veta om gräset – den gröna näringsbomben

GräsTack vare vårsol och mer dagsljus kommer gräset tillbaka, 
år efter år. Det ger bete på sommaren och hö på vintern. Ridsport har samlat ihop en mängd fakta om gräs och bete.

Allt du behöver veta om gräset – den gröna näringsbomben
9000 arter av gräs finns det. Gräs tillhör familjen enhjärtbladiga växter. 20% av jordens landyta är täckt av gräsvegetation.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Gräs är basen i hästens foderstat. Det ger näring som bete på sommaren och som skördat grovfoder resten av året.

Näringsinnehållet varierar med gräsart, ålder och utvecklingsfas. Det späda gräset i maj och juni har mycket högt innehåll av protein och energi.

Img_0393
30 kilo gräs per dag behöver en medelstor vuxen häst äta för att inte magra av. Avelsstoet kräver dubbla mängden. Foto: Ann-Sofi Hjärn

Dygnsbete ger 180 procent av den energi och 290 procent av det protein som en vuxen varmblodshäst kräver för sitt underhåll.

Längre fram på sommaren sjunker protein- och energiinnehållet, medan andelen fibrer blir högre när stjälkarna blir grövre.

Vid vinterbete behöver hästen tillskott av energi, eftersom tillgången på gräs är mindre och den får svårt att äta tillräckligt mycket.

Sjukdomar

Det finns vissa sjukdomar förknippade med gräs. Detta är några:

  • Alltför näringsrikt gräs på vår och tidig höst kan utlösa fång hos känsliga hästar.
  • I gräset runt gödselhögarna från föregående år kan det finnas larver från inälvsparasiter som stor blodmask, små blodmaskar och spolmask.
  • Förgiftning av stånds, odört, sprängört eller andra giftiga växter.
  • Vissa gräsarter kan vara bärare av giftproducerande svampar, endofyter, som kan ge upphov till problem som abort eller att fostret inte vänder sig utan föds ”upp-och-ner.”
  • Alsikeklöver, johannesört och falsk palsternacka kan ge fotodermatit – svullnad, blåsor och utslag på opigmenterad hud.
  • Gräsbetessjuka förekommer sporadiskt i vissa beteshagar.

Fakta: Kontroll av växter och deras eventuella giftighet: www.sva.se


Istock-1062927938
Vitklöver Foto: iStockphoto

Vitklöver tål stryk

Vid nysådd av beteshagar gäller det att både täcka rätt näringsbehov för hästarna och välja sorter som täcker marken bra och är tramptåliga. Rödsvingel, ängsgröe och vitklöver är några sådana arter.

Grässorter

De vanligaste arterna är timotej, svingel, gröe, rajgräs och losta. I en jämförande studie valde hästarna själva engelskt rajgräs, ängsgröe och rörsvingel före timotej som annars är vanligt på bete. Det finns gräsfröblandningar som passar olika kategorier hästar, för bete respektive slåtter.

Istock-482295174
Olika djurslag betar på olika sätt.

Betar på olika sätt

Olika djurslag betar på olika sätt, så växelbete med häst och nöt eller får är ett bra sätt att utnyttja hela betets gräsbestånd. De äter varandras rator, det höga gräs där de gödslat, vilket minskar risken för parasiter hos respektive djurslag.

Gillar inte stress

Gräs kan bli stressat vid torka eller nattfrost. Det innebär att tillväxten avstannar och sockret stannar kvar, framför allt i stjälkarna. Halten av flera sockerarter höjs.

Naturbete

Hästar passar bra även på naturbeten, det är naturligt för dem att ströva över stora områden med mager mark och beta under lång tid. De äter även det förvuxna gräset.

Skuggan påverkar

Det är mindre socker i gräs som växer i skuggan.

Tar hand om koldioxid

Gräsbevuxna marker kan vara en god inlagringssänka för koldioxid.

Nattbete ger effekt

Att låta hästen beta på natten och sedan äta hö tre timmar före ansträngning, har i test visat sig vara det optimala för hästar som ska göra ett längre ansträngande arbete, motsvarande terrängprovet vid tredagars fälttävlan.

Större variation förr

En gammaldags äng hade en stor artrikedom med många olika grässorter och örter, men numera har gräsmarkerna oftast bara några få gräsarter. Det innebär att betet behöver kompletteras med mineraler och spårämnen, framför allt till föl och unghästar.

Processat gräs

Gräsvallen kan skördas till vinterfoder i form av torkat hö eller ensilerade produkter som ensilage och hösilage alternativt pelleteras till grönpellets. Näringsinnehållet bestäms av vilka grässorter som växer på vallen, skördetid och väderförhållandena vid skörd samt lagringsmetoder.

Källor: NE. Naturbetesmarker – en resurs i vår hästhållning av Margareta Bendroth. Höst- och vinterbetets kvalitet vid åretruntbete, SLU. Föredrag av J D Pagan, Kentucky Equine Research, USA vid BEVA -99. Bete om hästen får välja – smaklighet och produktion, M Bendroth et al. Den stora foderboken.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden