Hästägartips
9 juli 2021 10:39
Ridsportplus

Var på hugget när ormen är nära

GårdenHästgårdens gödselstack är en perfekt barnkammare för snokar. Och i hagen kan huggormen finnas, i jakt på sork och möss. Båda är fridlysta, men i vissa fall kan man få tillstånd att flytta ormarna.

Var på hugget när ormen är nära
Snoken är precis som alla andra ormar i Sverige fridlyst. Inte heller äggen får röras. Foto: iStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    De flesta reptilarter föder levande ungar, men snoken är ett undantag. Den har anpasssat sig till gödselstackar och komposthögar, där den lägger sina ägg. Den höga och jämna värmen i en stack med hästgödsel är precis vad som behövs för utveckling av snokens ägg.

    Snoken har länge minskat i antal, bland annat beroende på att de traditionella gödselstackarna på många håll har ersatts med flytgödsel i stora behållare. Det ökade antalet hästgårdar har delvis vänt på den utvecklingen, nu finns det åter varma gödselstackar för snoken att tillgå. Enligt Artdatabanken har snoken de senaste tio åren gått från sårbar till livskraftig.

    Genom att vara noggrann med vid vilken tidpunkt man tömmer gödselstacken kan man hjälpa snoken att föröka sig. Den lägger sina ägg från mitten av juni, så vill man uppmuntra snokbeståndet bör gödselstacken ligga kvar från mitten av juni till mitten av september.

    Alla ormar i Sverige är fridlysta

    Den som å andra sidan vill undvika att ha snokar i närområdet, bör tömma gödselstacken senast i början av juni.
    – Alla ormar i Sverige är fridlysta, så de får inte fångas eller skadas, berättar Thomas Thunmark som drivit Thunmarks Huggormssanering i över 20 år.

    Inte heller äggen får röras.
    – Det är ovanligt att få dispens för att fånga och flytta snokar. Däremot kan det gå för huggormar om de är inne på tomten och inte låter sig skrämmas därifrån.

    Det är länsstyrelsen som avgör dispensärenden.

    När det gäller huggorm i hästarnas hage är det värre, det kan inte kallas tomt.
    – Sådant avgörs från fall till fall, men ibland kanske man kan hävda att hästar är känsliga för huggormsbett, mycket känsligare än en katt sett till kroppsvikten. Och hästarna kan bli mycket oroliga om det är huggormar i stallområdet och skada sig om de kastar sig runt i boxen eller skenar i hagen.

    Hästar kan bli bitna av huggorm

    En skillnad mellan huggorm och snok är att snoken är skygg och oftast ringlar iväg när någon kommer nära. Huggormen däremot, stannar kvar och antar en hotfull ställning och gör sig beredd att attackera. Det innebär att hästar på bete kan bli bitna av huggorm, om de råkat komma nära den.

    Det finns vibrations- och ljudskrämmor mot mullvad, vilka marknadsförs för att skrämma bort även ormar, men Thomas Thunmark är skeptisk:
    – Vi har testat dem noga, men inte sett några resultat. Däremot fick vi lovande resultat när vi testade ett avskräckande preparat, men tyvärr kommer det inte att kunna bli en kommersiell produkt, för det gav allergiska problem på husdjur och människor.

    Många tror att snokar är bra på att hålla borta råttor och möss från stallet, men snokens föda består av fisk, grodor och paddor.

    Huggormen livnär sig på näbbmöss, fåglar, sorkar och möss, medan den sällsynta och skygga hasselsnoken äter kopparödlor, skogsödlor och huggormar.

    Sök efter ormsanerare

    Skulle man få stora besvär av ormar finns det yrkesverksamma ormsanerare som är godkända för att hämta ormar och flytta dem, efter dispensansökan hos länsstyrelsen. Gör en sökning på ”ormsanering” för att hitta en i området. De kan även ge goda råd per telefon.

    Fakta

    Så gör du om hästen blir huggormsbiten

    1huggorm-istock-123688597
    Huggorm

    Hästar kan bli huggormsbitna på betet. Det kan misstänkas om hästen plötsligt får en lokal svullnad eller är hängig. Ormgiftet sprider sig genom muskelaktivitet, så det är viktigt att hålla hästen så stilla som möjligt tills veterinären kommer. Det svullna området ska inte kylas eller behandlas på annat sätt.

    Faran med ormbett är framför allt att hästen kan få svårt att andas om bettet träffat tungan eller mulen. När området svullnar upp kan hästen få andnöd. Ormbett är mycket smärtsamma för hästen, särskilt vid kraftig svullnad.

    Behandlingsmetod och medicin beror helt på var bettet har tagit och hästens allmäntillstånd.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 9/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden