Veterinärt
15 maj 2018 19:00
Ridsportplus

Tävling i sommarväder – veterinären ger sina bästa tips

VärmeDet kan vara svårt att få tävlingshästen att prestera på topp om det är stekhett och klassen går mitt på dagen. Här följer tips om vad man ska tänka på vid tävling i riktigt hett väder.

Tävling i sommarväder – veterinären ger sina bästa tips
Att tävla i hett väder kan vara svettigt för både häst och ryttare. Foto: LazorPhotography/Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du tre möjligheter:

Prenumerera på Ridsport

  Generellt sett är hästar inte särskilt värmekänsliga, men när de ansträngs vid varm väderlek ökar kroppstemperaturen snabbare än vanligt. Det innebär att framridningstiden kan minskas, menar veterinären Charlie Lindberg.

  – Man måste även vara noggrann med avkylning och att ge hästen vatten, säger han.

  Rid fram i skuggan med pauser var tionde till femtonde minut. Under pauserna bör hästen kylas och erbjudas lite vatten – cirka fyra, fem liter. Det blir en form av intervalluppvärmning som växlas med kylning.

  – Hästen ska erbjudas vatten ända fram tills den ska in på banan samt direkt efter att den kommer ut igen. Ge extra salt om den har ansträngts hårt, säger Charlie Lindberg.

  Att tänka på

  Vid långvarig värmebölja

  • Träna under tidiga morgnar och sena kvällar, när värmen inte är så tryckande.
  • Var observant på att äldre hästar, över 15 år, lättare blir överhettade. De har inte samma plasmavolym i blodet som en yngre häst och därmed mindre vätska i reserv när de svettas.
  • Fyll på friskt vatten varje dag. Rengör vattenkaret ofta så det inte bildas grön beläggning.
  • Se till att hästarna kan få skugga i hagen.

  Annat att tänka på vid värmeböljor är hur hästen är uppstallad på tävlingsplatsen. På vanliga endagarstävlingar utan uppstallning är det viktigt att det inte blir för varmt inne i transporten. Parkera i skuggan om det finns möjlighet och öppna all ventilation. Se till hästen ofta och ta ut den om det blir för hett.

  – Tecken på att hästen är överhettad är att den andas flämtande utan att vara särskilt svettig. Den måste spolas med kallt vatten över hela kroppen omväxlande med att den leds i skritt tills kroppstemperaturen gått ner.

  En viss avkylning kan uppnås med särskilda täcken som drar ut kylan.

  Horse Drinking
  Vatten – alltid viktigt. Foto: Istock

  Forskning kring hästar och värme

  På stora krävande tävlingar brukar det finnas tält med fläktar och is för aggressiv avkylning av hela hästen. Inför OS i Atlanta 1996 genomfördes mycket forskning kring hästar och värme och då fann man att snabb avkylning med is eller iskallt vatten är det mest effektiva för hästar som ansträngts hårt.

  För att uppskatta hur mycket extra påfrestning som vädret innebär, måste man ta hänsyn till yttertemperaturen, luftfuktigheten, vindstyrkan och solstrålningen. När dessa faktorer läggs samman kan det ibland innebära en tidigareläggning av vissa klasser, till exempel startade terrängprovet i Atlanta-OS klockan sju på morgonen.

  Att tänka på

  Vid transport i varmt väder

  Transporter har ofta dålig ventilation och kan bli mycket varma. Här följer några tumregler för sommartransporter:

  • Planera resrutten noga vid längre resor och kör gärna på natten vid riktiga värmeböljor.
  • Ge extra salt några dagar före avresan.
  • Ta med foder, hinkar och gärna eget vatten i dunk så att hästen kan erbjudas fullgott foder vid rastning.
  • Vattna var fjärde timme. Även under ideala transportformer tappar en häst mellan två och tre kg kroppsvikt/timme. Det kan vara svårt att få hästarna att vilja dricka, men om det är mycket varmt måste man försöka att locka i dem vattnet. Det kan ske genom att det smaksätts med äpple- och morotsbitar eller att man häller i lite uppblött betfor.
  • Stanna då och då och titta till hästen om det inte finns kamera i transporten.
  • Om hästen äter/dricker dåligt eller om det är mycket varmt, måste man köra kortare etapper än normalt.
  Expandera

   

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 132 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar

  Ridsport digital

  Nu från endast 39:-