Veterinärt
26 juni 2018 19:39
Ridsportplus

Järn till hästen – experten ger svar

MineralerMängden järn som hästen får i sig genom grovfodret varierar kraftigt över landet. Hur stor är risken att hästen drabbas av järnbrist eller ett överskott? Vilka andra mineraler är egentligen viktigare att fokusera på? En docent i fodervetenskap ger svaren.

Järn till hästen – experten ger svar
Järn är en mikromineral, och dessa kan påverka förmågan till upptag av andra mikromineraler. Till exempel kan en ökad giva av en mikromineral minska kroppens upptag av en annan. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Då och då diskuteras järninnehållet i grovfoder för hästar. En vanlig uppfattning är att vi har gott om järn i markerna i Sverige och att riskerna för ett överskott är större än risken för brister.

    – Järninnehållet i vallfoder kan variera stort. Under 2010 och 2011 gjordes en undersökning av mineralinnehållet i vallfoder från 124 gårdar i Sverige och Norge. Där varierade järninnehållet mellan 44 och 1991 milligram per kilo torrsubstans, säger Cecilia Müller, docent i fodervetenskap med inriktning på häst vid SLU.

    Stor variation

    Vallar som har rejält höga värden (sannolikt på grund av jordpartiklar) drar upp medelvärdet, som ligger på 194 mg järn per kilo torrsubstans, medan medianvärdet låg på 92 mg per kilo. Det är en mycket stor variation, och det är känt även från tidigare studier att järninnehållet skiljer sig beroende på geografisk plats. Det kan även variera en hel del mellan skördar på samma åker.

    Även med de lägsta värdena från undersökningen ovan täcks hästens underhållsbehov av järn av grovfodret. De allra flesta hästar med behov som är högre än underhållsbehovet får allt järn de behöver från grovfodret.

    – Järnbrist är extremt ovanligt hos hästar. De fall av järnbrist som finns rapporterade är på föl som fötts inomhus och vistats i stall hela tiden, utan att någonsin ha kommit i kontakt med jord, säger Cecilia Müller.

    Vatten kan ha höga halter

    Den maximala toleransgränsen för järn ligger på 3000 milligram per 100 gram kroppsvikt och dag. Det finns inte några rapporterade fall av järnförgiftning trots att järnvärdena i grovfodret kan vara höga.

    Även vatten kan innehålla höga halter av järn, men inte heller där finns det några inrapporterade fall av järnförgiftning på grund av det. De rapporter som finns om järnförgiftning handlar om nyfödda föl som antingen har fått extra tillskott av järn oralt eller via injektioner.

    Inte experimentera

    Järn är en mikromineral, och dessa kan påverka förmågan till upptag av andra mikromineraler. Till exempel kan en ökad giva av en mikromineral minska kroppens upptag av en annan.

    – Eftersom vi vet förhållandevis lite om det dagliga behovet av mikromineraler hos hästar, och eftersom de tolererar ett högt innehåll av järn i vallfoder väldigt bra bör man inte experimentera med att tillföra extra av andra specifika mineralämnen även om vallfodret skulle ha högt järninnehåll, säger Cecilia Müller.

    Hon tycker i stället att det är viktigare att fokusera på de makro- och mikromineraler som vi vet att det kan finnas brist på i foder odlade i norra Europa. Det handlar till exempel om kalcium, fosfor och natrium, jod, selen och ibland även zink och koppar.

    – En analys av innehållet av mineralämnen i vallfodret visar om du behöver komplettera med något och i så fall vad, säger hon.

    I detalj:

    Järn hos hästen

    • En häst som väger 500 kg innehåller ungefär 33 gram järn.
    • Mer än hälften finns i blodkropparna i form av hemoglobin.
    • Hemoglobinet behövs för syretransport och cellandning.
    • Hästens dagliga underhållsbehov av järn anses vara ungefär 40-50 mg per 100 kg kroppsvikt. Det innebär att en häst på 500 kg har ett underhållsbehov på 200-250 mg dagligen.
    • För ett högdräktigt eller digivande sto eller en växande unghäst är behovet högre, 100-150 mg/100 kg kroppsvikt och dag.

     

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden