Sverige
14 december 2018 12:05

Så liten blev årets vallskörd

SkördBara två områden i Sverige fick en vallskörd som var ungefär lika stor som i fjol. I övrigt fick den torra sommaren stora återverkningar, visar en rapport från Jordbruksverket.

Så liten blev årets vallskörd
Hösilage är en bristvara efter den torra sommaren. Foto: Fredrik Jonsving

Totalt minskade vallskörden med en femtedel i år. Det vara bara i Övre Norrland och  i Svealands slättbygder som vallskörden 2018 blev i nivå med 2017 – och det berodde på att fjolårets skörd också var dålig i de områdena.
Jönköpings, Kalmar och Skåne län hade det största skördebortfallet av vall med en totalskörd som var 35–38 procent mindre än 2017, enligt Jordbruksverkets siffror.

I mitten av juni gav Jordbruksverket generell dispens för skörd av träda och obrukade fältkanter som anmälts som ekologiska fokusarealer. Totalt skördades 88 000 hektar som annars inte skulle ha skördats, och det gav omkring 180 000 ton torrsubstans.

Fler väljer torv

Det dåliga skördeåret har också lett till brist på halm, och den torra sommaren med hög brandrisk ledde till att skogsbruket gick på lågvarv, vilket har gett brist på kutterspån. Detta har lett till att allt fler hästgårdar väljer att strö med torv, rapporterar ATL.

– Vi har sett ett väldigt ökat intresse, framför allt från lantbrukssidan. Det började vi se redan för över ett år sedan då det också var brist på halm men i år har det eskalerat rejält, säger Rainer Ström, VD för RS Mustang, ett av Sveriges större ströföretag, till ATL.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden