Hallå där!Sara Grandin är ordförande i SWB Mälardalen, som spelar en nyckelroll vid bruksprovet. Ridsport ringde upp henne för att få höra lite om tankarna inför årets evenemang.
Sara Grandin laddar för bruksprovet

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Vad är det roligaste med bruksprovet?
– Att få se hingstarna på nära håll i alla moment. Det är första parkett jämfört med att följa bruksprovet digitalt. Via datorn kan du se hur de rör sig och hoppar, men på plats får du en bättre känsla för helheten, och kan se också det som inte filmas.
Men hur mycket hinner du se, du som är sekreterare under provet?
– Det är lite olika. En del domare pratar hela tiden under bedömningen, medan andra tittar och sparar kommentarerna till efteråt. Vid exteriörbedömningen blir det löpande kommentarer, men när testryttarna rider kan jag titta, för de berättar efteråt.
I år är det ingen svensktalande testryttare. Hur fungerar det med språket?
– Testryttarna i dressyr, Theo Hanzon och Philipp Hess, var med i fjol också och de är superprofessionella. De andra två känner jag inte. Man får plugga in lite engelska termer och använda Google translate om det behövs.
Fakta
Sara Grandin
Gör: Ordförande i SWB Mälardalen, uppfödare av gångartshästar samt fastighetschef.
Bor: Gård i Salbohed.
Uppdrag under bruksprovet: Sekreterare åt domare och åt testryttare.
Sidouppdrag: Ibland får jag säga till att det ska vara tyst och lugnt på läktaren, så de inte stör hästarna.
Bästa pennan: Jag brukar förse mig med ett gäng give away-pennor från SWB.
På fötterna: Det blir sneakers, även om det kan bli kallt efter en dag i ridhuset.
SWB Mälardalen är tillsammans med Ridskolan Strömsholm medarrangörer till bruksprovet sedan 2021. Hur har det varit?
– Första året var lite nervöst. Då fick vi inte heller ha publik på grund av covid. Men vi får positiva omdömen från visarna och många säger att det är bra. Skåningarna tycker att det är långt till Strömsholm, men det är lika långt för oss till Skåne.
– Sedan har vi lyckats ha bruksprovsväder med snö, även sedan provet lades senare på våren. Så vi får väl vara beredda på att ösa ut sand i år också.

Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 4/2025.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på