Bruksprov 2025När 6-åriga familjeuppfödningen Atlantic skulle göra sitt bruksprov var det självklart att 15-åriga Wilma Linell skulle rida honom - trots åldersgränsen på 18 år. En dispens och ett väl genomfört bruksprov senare har hon tagit fram en hingst till premierad nivå. "Det har varit en väldigt bra erfarenhet att se hur ett bruksprov går till," säger hoppryttaren.
15-åringen som tog en hingst till premierad nivå: ”Jättekul”

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Atlantic (SWB hingst f -19 e Orlando u Panthalassa (SWB) e Cardento-Robin Z, uppf/äg Fredrik Linell) har varit 15-åriga Wilma Linells hjärtehäst ända riktigt unga år. Han är född hemma på familjegården i skånska Dösjebro.
Ridbarheten är det som sticker ut med honom även om han också hoppar jättefint.
Hon har tävlat hingsten sedan han började tävla som 4-åring, och när det var dags för bruksprov som 6-åring var det självklart för alla hos Stall Linell att det var dottern i familjen som skulle rida hingsten på Strömsholm.
– Det har alltid varit vi med mig och Atlantic, säger Wilma Linell som går i nian.
Kruxet var bara att SWB har en åldersgräns på 18 år för att få rida bruksprovet.
– Men vi ringde och bad om dispens. Och det fick vi, berättar ryttaren som därmed var den klart yngsta ryttaren vid årets bruksprov.
Stark hästfamilj
Pappa Fredrik Linell har själv ridit på bruksprov och var till god hjälp under hela bruksprovsveckan. Så sent som 2023 tog han fram en annan egen uppfödning, Lloyd 1428 (SWB hingst f -18 e London u Chavatina e Chacco Blue-Robin Z) till att bli premierad hingst. Stall Linell fick SWB:s utmärkelse Årets uppfödare 2023 efter många års framgångsrik hopphästavel som startades av Wilmas farfar Göran Linell en gång i tiden.
– Att rida har alltid varit det jag har velat göra. Att bo på den här gården och få all uppbackningen och möjligheten betyder jättemycket, säger Wilma.
– Att rida ett bruksprov och att det räckte hela vägen till en premiering var såklart jättekul och lärorikt. Det har varit en väldigt bra erfarenhet att se hur ett bruksprov går till, och den bästa erfarenheten har varit att förstå hur det går till. Att gå in på ett bruksprov och hoppa är inte samma sak som att tävla där det finns en maxtid att ta hänsyn till och så, fortsätter hon.
Framgångar som childrenryttare
Wilmas tid som ponnyryttare var snabbt avklarad och i stället satsade hon på en karriär som childrenryttare.
– Det blev så, det passade bättre in i vår verksamhet att jag började tävla häst, säger Wilma som har ridit ett EM som children på Gurra Hop (SWB sto f -07 e Hip Hop-Little Boy, uppf Gunilla Persson) och även tagit NM-brons som childrenryttare.
– Men jag tycker det är lika kul med unghästarna och se dem göra framsteg som att tävla höga klasser, fortsätter Wilma som vill satsa på ridningen och planerar att börja på ett idrottsgymnasium till hösten.



Hon beskriver Atlantic som väldigt snäll och med en fantastisk ridbarhet.
– Ridbarheten är det som sticker ut med honom även om han också hoppar jättefint, säger Wilma.
”Blir som ett kvitto”
Just hingstens ridbarhet var det som testryttarna lyfte också. De menade dessutom att han är hinderklok och har en bärig och reglerbar galopp. Det enda AVN önskade sig mer den 166 cm höge hingsten var ett mer distinkt avstamp.
– Det var jättekul att de tyckte om honom. Det blir som ett kvitto på att man har gjort något bra, fortsätter ryttaren.
– Det roligaste var att hoppa. Men det var också väldigt inspirerande att se testryttarna rida honom.
Att det dröjde tills Atlantic var sex år innan han gjorde ett bruksprov beror på att han hade en svår kolik som 3-åring.
– Och sedan tog han sig inte riktigt. Det tog lång tid innan han musklade på sig och så, säger Wilma.
Framgångsrik stolinje
Atlantic har berömda tävlingsstoet Panthalassa som mamma. Hon är ett Cardento-sto som tävlats framgångsrikt i svår hoppning av Fredrik Linell. Även mormodern Pangea har en framgångsrik tävlingskarriär bakom sig upp till svår klass. Atlantic visade vad han gick för offentligt vid ett ridhästtest 2023.
Stall Linell har egen seminstation och kommer att använda sin nygodkände hingst till några av sina egna ston. Familjen får mellan tio och 15 föl om året. Hingsten ska även fortsätta att tävla.
För Wilma Linell var det enbart positivt att vara bruksprovets yngsta ryttare och hon gör gärna om det.
– Vi får väl se om vi har någon lämplig hingst i framtiden. Det finns ett par som skulle kunna bli aktuella säger hon.
Ridsports samlade bevakning från årets bruksprov.
I vår samlingsartikel Allt om bruksprovshingstarna 2025 finns omdömen om alla godkända hingstar med poäng och omdömen samt referens till vad som hänt längs vägen för övriga.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på