Ridskolan och framtidenSpara inte in på ridlärarnas löner, och uppmuntra inte elever som vill gå vidare och köpa egen häst, utan erbjud dem vidareutbildning på ridskolan. Det var några av råden när ridskolan stod i fokus under Jönköping Horse Show.
Satsa och behålla – så blir ridskolorna starkare

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Vilken panel som satt därframme när Smålands Ridsportförbund bjöd in ridskoleanställda, styrelseledamöter och politiker till ett samtal om ridskolans framtid! Där satt Mats Eriksson, ridlärare, dressyrdomare, tränare och konsult vid Ridskolan Strömsholm med uppdrag inom hästutveckling.
Där satt Sylve Söderstrand, tidigare förbundskapten i hoppning, nu djupt engagerad i Visby Ridklubb och sin anläggning på Gotland. Där satt Kristian von Krusenstierna, dressyrryttare som driver ridskola i Ågesta, och där satt Smålands egen Maria Stigsson, verksamhetschef på Vissmålens Ridklubb i Huskvarna.
Tjejerna hittar till stallet och ridskolekulturen tar hand om dem, medan grabbarna går till gängen
Ett tema var ridskolorna som fritidsgård. Mats Eriksson menade att ridskolorna som ett ställe där du bara kan vara, får allt viktigare roll i ett hårt samhälle.
– Men vem ska betala för att vi är en fritidsgård? Tjejerna hittar till stallet och ridskolekulturen tar hand om dem, medan grabbarna går till gängen och det vet vi ju vad det kostar, sade Kristian von Krusenstierna som driver ridskola i Stockholm.
Jämförde bidrag med hockeyn
Satsningen på ridskolor jämfört med andra sporter var ett annat tema.
Sylve Söderstrand berättade hur han kom tillbaka till Gotland i samband med pandemin efter att ha bott på fastlandet i 30 år, och började engagera sig i Visby Ridklubb.
– De hade en anläggning byggd 1974 med en toalett som inte fungerat på tio år. Ishockeyn på ön fick 12 miljoner i driftbidrag och ridsporten två, trots att ridsporten hade fler aktivitetstimmar som gav lokstöd.
Nyligen kom ett politiskt beslut om att runt 50 miljoner ska satsas i en ny ridanläggning.
– Det är jätteviktigt för styrelserna att bygga relationer med politiker och få förståelse för ridsport och dess speciella förutsättningar, som att vi måste ha anställd personal som tar hand om hästar och leder lektioner, sade Sylve, som också berättade att klubben genom crowdfunding har samlar in pengar till fem nya ridskolehästar.
Hur når man politiken? Frågan ställdes av moderator Stefan Fur till de politiker som fanns med bland deltagarna.
– Som i dag, genom att bjuda in oss, och berätta om vad ni behöver, sade Helen Larsson, moderat ledamot i kultur- och fritidsnämnden i Jönköping.
– Och presentera den positiva kulturen i stallet. Vi politiker vill också göra världen till en bättre plats, precis som ni vill, fortsatte hennes nämndkollega Jon Hammarin-Heinpalu, Miljöpartiet.
Investeringsbidrag till hästköp
De berättade också att ridklubbar i Jönköping kan söka investeringsbidrag för att köpa in ridskolehästar och frågade om det var en bra idé.
– Ja, lät det samfällda svaret från alla i salen.
Panelen delade med sig av goda råd kring hur en bra föreningsstyrelse ska vara.
– Den ska vara strategiskt, inte operativ och hålla på med planering av familjedagar och tävlingar. Sådant ska skötas av arbetsgrupper, sade Maria Stigsson.
– Personalen behöver känna sig trygg med att styrelsen tar arbetsgivaransvar. Det kan gå fel fort, sade Mats Eriksson som under tio år arbetade som ridlärare på en ridskola.
Integrera ridskola och privatryttare
Det kan finnas en spänning mellan ridskoleryttare och de med egen häst som står uppstallad på ridskolan. Mats Eriksson tipsade om att blanda privatägda hästar och ridskolehästar i stallet för att sudda ut gränserna.
– Då får man också privathästägarna som en vuxenresurs i stallarna, några som kan hjälpa till med sadling och tränsning.
Kristian Krusenstierna sade att man som ridlärare ska vara försiktig med att uppmuntra elever att köpa egen häst.
– Uppmuntra dem hellre att rida tre gånger i veckan, för det blir billigare än ha egen häst, och du slipper ta hand om den på julafton.
Tävling med ridskolehästar
På Ågesta erbjuds de duktigare eleverna särskilda kurser där de får rida yngre hästar. Liknande erbjudanden finns även på många ridskolor i Småland. Att ridskoleelever får möjlighet att tävla med hästarna är ett annat sätt att behålla eleverna på ridskolan.
Panelen var helt enig i att den svenska ridskolan är något unikt att ta vara på och förädla.
– Vi ser svenska hästskötare över hela världen. De har lärt sig på ridskolan hur hur de tar hand om hästar, sade Sylve Söderstrand.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på