Avelsnyheter
27 augusti 2021 15:19
Ridsportplus

Segerhingst till Sverige

StjärnhingstNyligen lämnade topphingsten Casanova Hästak Sverige för en OS-ryttare – nu har en dansk svårklasshingst landat på svensk mark. "Han är en ganska komplett hingst", säger Lena Zeiloth som tagit hem den danska hingststjärnan.

Segerhingst till Sverige
Cornettino Ask är numera i Sverige permanent. Foto: Lena Zeiloth

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Medan en topphingst lämnar Sverige kommer en annan hit. En av Sveriges populäraste hingstar, Casanova Hästak, flyttade nyligen till sitt nya hem hos en OS-ryttare i Belgien. Samtidigt välkomnar Eklunda Stuteri en annan DV-hingst på svensk mark, nämligen svårklasshingsten Cornettino Ask (f-10 e Cornet Stern u Candy Girl e Chacco Blue).

”Vi hälsar toppstammade svårklasshingsten Cornettino Ask e Cornet Stern-Chacco Blue-Contendro I välkommen till Eklunda. Cornettino utsågs till segerhingst i Oldenburg Sport och även premiehingst i DV.” Det skriver Lena Zeiloth på sin Facebooksida.

Hingsten är såld av danska Stutteri Ask som är Eklundas samarbetspartner. Cornettino Ask är bland annat far till den godkände hingsten Cornet Senjor Ask (f-16 e Cornettino Ask-Ci Ci Senjor Ask, uppf/äg Stutteri Ask), som tjänat ston hos Eklunda under avelssäsongen 2021.

– Vi är väldigt glada över att kunna genomföra det här. Vi har använt honom i Sverige hela tiden som han har funnits, och det har blivit väldigt bra avkommor. Det känns roligt att vi har lyckats säkra honom på plats i Sverige, säger Lena Zeiloth till Ridsport.

Vad tillför Cornettino Ask till den svenska aveln?
– Blodslinjerna fungerar på ett ganska brett stomaterial, både Chacco Blue och Contendro I passar in i vårt system på ett fint sätt. Vi har ett avelsmål som samstämmer bra med de här blodslinjerna, och vi har haft hingstar på station som passar bra ihop med det här blodet.

– Både han och sonen är moderna hästar. Det är hoppstam på dem, men de har också bra exteriör och rör sig bra. De är ganska breda – vi avlar på hoppning men det är också roligt att ha en häst med trevliga gångarter. De fungerar i många sammanhang, man kan till exempel rida fälttävlan på dem och de är användbara på många olika sätt.

– Cornettino Ask har själv en väldigt gedigen meritlista. Han gick unghäst-VM för Danmark,  han har placerat sig och gått bra på championaten i Falsterbo och han har placeringar upp till svår hoppning. Han har visat sig bra under hela karriären och tanken är att han ska fortsätta tävla med vår son i Sverige, berättar Lena Zeiloth.

– Han var segerhingst som 2,5-åring och Stutteri Ask köpte honom av Oldenburger för jättemycket pengar. Han har gjort sina prov i Danmark och är en ganska komplett hingst – som vi är glada över att ha i vårt hingstprogram.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden