Hoppning
7 april 2019 20:04

Bubbel och segerlycka: ”Han är inget annat än underbar”

Glada på pallenDet är tre nöjda ryttare som möter pressen en stund efter att de bjudit på rafflande toppsport. Glada skratt, skämt och hästhyllningar avlöser varandra.

Bubbel och segerlycka: ”Han är inget annat än underbar”
Bubbeltime! Foto: FEI/Liz Gregg

En galet spännande finalvecka där världsettan Steve Guerdat tog ledningen, föll neråt och klättrade till toppen igen, är till ända. Tillsammans med Alamo (KWPN, val, f 2008, e Ukato-Equador) tog schweizaren sin tredje världscuptitel.
– Han är inget annat än underbar. Jag ville inte göra honom besviken eftersom jag visste att han inte skulle göra mig besviken, säger världsettan.

– Jag gjorde mitt bästa och fokuserade på att ge hästen chans att klara varje hinder. Jag var redo att kämpa och likaså var Alamo.  Jag är glad att dela en bit av min historia med honom, säger Steve som var märkbart tagen vid prisutdelningen.

Den högtidliga känslan inne på arenan byttes snabbt till ett riktigt bubbelparty när toppligan gick loss med champagnen. Därpå följde ett sprudlande ärevarv, ackompanjerat av ett fullsatt Scandinavium.

Vem tar kommandot med bubblet, om inte hemmaryttaren?! Se klippet här nedanför.

Tre ekipage lyckades med dubbelt felfritt i finalens final på banorna byggda av Santiago Varela och Peter Lundström: Finalvinnaren Steve Guerdat med Alamo, finalfyran Daniel Deusser med Scuderia 1918 Tobago Z och finaltvåan Martin Fuchs med Clooney 51. De fick en check på ungefär en halv miljon kronor vardera för den delade klass i klassen-segern och därtill fick Steve Guerdat runt 1,8 miljoner kronor för världscupsegern.

Även finaltrean och klass i klassen-fyran Peder Fredricson fick lön för mödan, närmare bestämt totalt drygt en miljon enligt FEI:s uppgifter om tävlingens prispengar.

Wcpallenrt
Lugnt och städat… Foto: Roland Thunholm
Wc3champagne
…tills bubblet kommer fram. Foto: Roland Thunholm

”Underbar atmosfär”

Svensken är till synes strålande nöjd med bronsplatsen i sin första världscupfinal. Det började ljummet just utanför topp-10, blev rykande hett med seger i fredags och slutade med bronsplats efter ett ner och en fullträff med felfri avslutning.

– Det var fantastisk känsla att stå på podiet idag inför hemmapubliken. Atmosfären var underbar, säger Peder och hyllar Catch Me Not S.
– Han är en fantastisk häst. Han har sin egen teknik men scoop nog att fixa det, en fantastisk mentalitet och är väldigt modig.

Dubbelt upp som tvåa

Martin Fuchs och Clooney 51 tog silver på VM i somras. Då var landsmannen Steve Guerdat trea, men nu var den äldre av dem vassast. Martin skojar först om att Steve efter dagens resultat numera är en före detta vän, men snart står det klart att det är en ömsesidig stark vänskap mellan dem.

– Uppenbarligen vill jag vinna, men om det är någon som jag ska bli slagen av är det det min goda vän och träningspartner Steve. Nu måste vi bara hitta lite fler som kan hjälpa oss i Nations Cup också, skojar Martin.
– Att få två gånger silver, på VM och i dag, är superresultat.  Clooney fick de här två stora finalbanorna att se enkla ut. Clooney är verkligen en av världens bästa och den bästa för mig.

Steve Guerdat slutade på två fel, Martin Fuchs på tre fel och Peder Fredricson på fem fel. Finalfyra blev tyska Daniel Deusser med Scuderia 1918 Tobago Z på sex fel, femma belgaren Niels Bruynseels med Delux van T & L på elva fel och sexa titelförsvararen Beezie Madden USA, med Brietling LS på elva fel, med något längre tid än Bruynseels.

Slutligt resultat världscupfinalen

Ebba Berglöf, ägare till succéhästen Catch Me Not S, fanns förstås på plats när valacken och Peder Fredricson levererade i världscupfinalen och blev finaltreor. Nu lämnar hon glädjande besked om framtiden för ekipaget – läs artikeln här.

Wc3steveguerdatalamo4rt
”Vann jag?!” Foto: Roland Thunholm
Wc3steveguerdatalamort2
”Yes!” Foto: Roland Thunholm
Wc3steveguerdatalamort
”Jiihaaa!”

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden