Dressyr
29 november 14:57
Ridsportplus

Serieledarna tog täten i Lövsta Future Challenge-kvalet på SIHS

SIHS 2024Det var dags för uppvärmningsklass för Lövsta Future Challenge talangerna, unga Grand Prix-hästar och U25-ryttare, i Strawberry Arena. De åtta kvalificerade tog miljön riktigt bra och Anita Roslund med Fontanell respektive Evelina Söderström på Cilantro visade båda varför de gått ur serien på topp. Varje ekipage fick med sig kommentarer och råd från Kyra Kyrklund och Patrik Kittel.

Serieledarna tog täten i Lövsta Future Challenge-kvalet på SIHS
Evelina söderström och Cilantro tog täten medan Anita Roslund fick rida lånehäst när Fontanell var på dopingtest. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    På fredagens förmiddag var det dags för framtidens ekipage och talanger att ta plats i Strawberry arena, unga ryttare upp till 25 år och unga hästar redo till Grand Prix.

    Lövsta future Challenge är serien som samlar landets blivande Grand Prix hästar och U25-ryttare med det årliga målet att ta någon av de fyra åtråvärda finalplatserna. Utvecklingen sedan seriens start är imponerande, hade det varit en aktiekurs hade ägarna mångdubblat sin investering – det finns i dag betydligt fler unga talanger på väg upp än tidigare.

    De två klasserna reds i en följd och efter varje ritt fick ekipaget kommentarer och även träningsråd av Kyra Kyrklund och Patrik Kittel.

    Såg förtjänster

    De såg både förtjänsterna hos varje ekipage och skrev en del av missarna på utvecklings- och erfarenhetskontot. För de unga hästarna handlar det mycket om rutin, styrka och att kunna ta in den helt nya miljön. För de unga ryttarna är det en speciell miljö att rida i, det står både ära och prispengar på spel.

    Patrik Kittel Kyra Kyrklund
    Patrik Kittel och Kyra Kyrklund kommenterade ritterna. Foto: Kim C Lundin

    Anita Roslund Swe Fontanell
    Anita Roslund och Fontanell. Foto: Kim C Lundin

    Unga begåvade Grand Prix hästar

    Serieledande Anita RoslundFontanell (SWB val f -15 e Fürstenball u Allerfeinste e Ampere, uppf Lena Nyström, äg Anita Roslund), som hon ägt sedan han var föl, kom till finalen efter fyra kvalstarter och fyra segrar. Även i dagens kval i den nya arenan visade de upp ett fint program för 70,579 procent.

    Anita Roslund var glad efter sin start.
    – Det var lite försiktig i början men blev bättre efter skritten och så härlig känsla att rida i en stor arena. Jag är så glad för jag tyckte att Fontanell skötte sig superbra.

    Sist ut bland de unga hästarna startade Carl HedinDavalerian (WESTF val f -14 e Dante Weltino OLD u Valencia e Vivaldi, uppf Heinrich Kampmeyer, äg Eques Management AB) som han ridit och utbildat själv sedan den store valacken var tre år. De kom till final efter tre kval med en seger och topplaceringar, har utvecklats fint men fick lite missar i bytesserierna i dag, totalt 67,50 procent.

    Carl Hedin Swe Davalerian
    Carl Hedin med Davalerian. Foto: Kim C Lundin
    Carl Hedin Swe Davalerian
    Carl Hedin och Davalerian. Foto: Kim C Lundin

    Carl Hedin var nöjd efter debuten i Strawberry arena.
    – Lucas var verkligen på trycket idag och gav sitt allt på banan, så härlig känsla att komma in på banan med en häst som ger så mycket till mig som ryttare. I morgon hoppas vi att slipa till några detaljer och förhoppningsvis hålla ihop det hela vägen

    Först till start i klassen var Ajax-stipendiaten Amanda Svanberg och Don Douceur (HANN val f -13 e Don Index u Saana e Stedinger, uppf Christian Hellebrandt, äg Annette Svanberg). De visade upp fin form och fick några dyra misstag idag och det blev 66,948 procent. Knappt före Mia Runesson Bergqvist med familjeuppfödningen Zenit (SWB val f -14 e Zuidenwind u La Bohème (SWB) e Don Schufro, uppf Gränsbo Stuteri, äg Per Runesson) som gått från klarhet till klarhet i år med fin placering på SM och start i NM. I dagens program kostade en miss i ettorna och lite orolig sista halt på procenten, totalt 66,553.

    Amanda Svanberg Swe Don Douceur
    Amanda Svanberg med Don Douceur. Foto: Kim C Lundin
    Mia Runesson Bergqvist Swe Zenit
    Mia Runesson Bergqvist och Zenit. Foto: Kim C Lundin

    Framtidens ryttare på god väg

    Först till start bland U25-ekipagen var Evelina Söderström på sin Cilantro (SWB val f -07 e Johnson u Cinnamon (SWB) e Blue Hors Hertug, uppf Ylva Joyce, äg Ann-Sofi Söderström). De kom till finalen efter fyra starter och tre segrar, klar ledning med en seger till godo. I dag visade de upp ett fint avvägt program med bra form, totalt 68,385 procent. Det räckte hela vägen ut till seger.

    Evelina Söderström Swe Cilantro
    Evelina Söderström och Cilantro. Foto: Kim C Lundin

    Evelina Söderström gillar att vara i Strawberry med Cilantro, hon har varit i final tidigare med sin Cilantro.
    – Det kändes jättebra! Cilantro var väldigt taggad och glad inne på banan och jag tror att vi båda njöt lika mycket av atmosfären. Årets höjdpunkt att vara här!

    Cecilia Bergåkra hade inte mindre än två hästar kvalade till final med valacken Izack och My Friend (SWB sto f -11 sto e Friendship u Jasmina (SWB) e Troll, uppf Carina Edin och Stiven Wiklund, äg Cecilia Emilia Olivia Bergåkra Carina Edin CEO E). Regelverket säger dock att du endast får starta med en häst i finalen och då föll valet på stoet som Cecilia Bergåkra beskriver som just sin bästa vän, en verkligt begåvad dam som utvecklas från tävling till tävling. I dagens program gick det mesta deras väg men då och då kom ett lägre betyg, den andra piruetten fick poäng från 5,5 till 7, totalt 66,718 procent.

    Cecilia Bergåkra Swe My Friend
    Cecilia Bergåkra och My Friend. Foto: Kim C Lundin

    Linnéa Holmgren och QC Sir Dennis (OLDBG val f -10 e Sir Donnerhall I u Fanfine e De Niro, uppf Josef-Ludwig Brinkhus, äg Malin Holmgren Stall Buskhaga) har gått hela vägen tillsammans från junior och YR-tiden upp till Grand Prix. De hade genomgående fin form men lite trassel i den avslutande piaffen idag, totalt 65,718 procent.

    Linnéa Holmgren Swe Qc Sir Dennis
    Linnéa Holmgren och Qc Sir Dennis. Foto: Kim C Lundin

    Som Kyra Kyrklund sa: ”Svårigheten med att rida en professor är att han är övertygad om att han kan själv” och pratade om ”Professor Robban”, en nestor inom Grand Prix och otroligt fräsch men också initiativrik. Mary-Sophie Haid-Bondergaard hade idag en del bry med Roberto Des Frettes (LUS hingst f -05 hingst e Carinho Des Noes u Idole Des Frettes e Boulou Des Frettes, uppf Mlle Annie Augras, äg Norrehee DRESSAGE Stable ab) som förekom en del och det blev lite missförstånd. Deras normala nivå är mycket högre än dagens ritt och deras placeringar under säsongen vittnar om det. Bättre lycka i deras fina kürprogram önskas till kürfinalen på lördag förmiddag.

    Mary-sophie Haid-bondergaard Swe Roberto Des Frettes
    Mary-Sophie Haid-Bondergaard och Roberto Des Frettes, Foto: Kim C Lundin

    Lövsta Future Challenge Resultat Unga Grand Prix hästar
    Lövsta Future Challenge Resultat U25-ekipage

    Deltagarlista
    Arrangörens hemsida

    Startlistor och resultat
    ClipMyHorse sänder samtliga klasser under helgen
    TV4:s sändningar

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym