Dressyr
2 mars 2020 17:30

Shirekorsning tog historisk dressyrseger i Doha

SkrällsegerIrländska ryttaren Kate Dwyer drämde till med en historisk seger – i dubbel bemärkelse – under tävlingarna i Doha, Qatar i helgen. Kate och hennes Snowdon Faberge är det första irländska ekipaget som någonsin vunnit en femstjärnig Grand Prix Special. Det som gör det hela ännu mer unikt är att Snowdon Faberge har shireblod i ådrorna.

Shirekorsning tog historisk dressyrseger i Doha
KateDwyer och hennes shirekorsning tog en historisk seger i Dohas Grand Prix Special i helgen. Foto: Pressbild

Ritten i lördagens Grand Prix Special belönades med 70,043 procent, personbästa för Kate Dwyer som tillsammans med sin 14-årige valack även såg till att säkra OS-platsen för Irland i fjol, skriver Horse & Hound.

Valacken, som enligt ryttaren har hovar stora som tallrikar, är född i Wales, efter Foxcourt Fabelhaft och undan Snowdon Daisy. Kate och hennes mamma Maureen Dwyer har ägt honom sedan han var fyra år och berättar för Horse & Hound att de alldeles nyligen upptäckte att han är en shirekorsning.

20200229_katedwyer-_doha_1002
Ritten blev personbästa för ekipaget som belönades med sjuor och högre för sin uppvisning. Foto: Pressbild

Hans ovanliga härstamning sätter dock inga käppar i dressyrhjulen. Innanför dressyrstaketet i Doha haglade poängen och ekipaget fick inte ett endaste betyg under sju. Tårarna rann på ryttaren när sista halten var satt och poängen kom upp på tavlan.

– Jag kunde inte tro det när jag tittade och såg mina poäng, jag kunde inte stoppa tårarna. 70 procent har varit mycket svårt för oss tills nu, men jag visste att det fanns i honom, säger 36-åriga Kate Dwyer som nu har fullt fokus på kommande OS-uttagningar.

20200229_katedwyer-_doha_1003
Valacken är 178 centimeter hög och har enligt sin ryttare ”hovar stora som tallrikar”. Foto: Pressbild

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden