Fälttävlan
18 oktober 2023 15:55
Ridsportplus

Signe Kvarnstrand om att ha en OS-ryttare som mamma och den egna satsningen

Ung i RidsportenHennes mamma är en svensk fälttävlanslegendar med EM-guld på ponny och OS-deltagande på meritlistan. Morfar var ridande polis. "Jag föddes liksom in i ridsporten," säger svenska juniormästaren Signe Kvarnstrand som är nästa ryttare ut i intervjuserien Ung i ridsporten. Hon berättar också varför hon trots allt tvekar lite inför en full satsning på fälttävlan.

Signe Kvarnstrand om att ha en OS-ryttare som mamma och den egna satsningen
Signe Kvarnstrand och Allan V. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När det reds JSM hos Munka Ljungby tidigare år gick guldet till 18-åriga Signe Kvarnstrand och Allan V (SWB val f 2007 e Lucky Point-Irco Mena, uppf/äg Per och Miki Josefsson).

Det skulle vara jätteroligt att fortsätta satsa, men jag vet hur mycket arbete som ligger bakom allt.

Signe Kvarnstrand.

– Det är ett minne jag länge kommer bära med mig. Jag har tävlat SM förut på ponny och har alltid haft stolpe ut, så det var en lättnad när jag äntligen fick till det. Femte gången gillt, säger Signe Kvarnstrand.

Den unga fälttävlansryttarens karriär började på ponny, och det var inga tillfälligheter som ledde in henne i sporten. Mamma Sofia Andler Kvarnstrand har för alltid skrivit in sig i den svenska ridsporthistorien genom att ta EM-guld i lag och både EM-silver och EM-brons individuellt på fjordhästkorsningen Silver. På häst red hon OS i Sydney.

Farmors ridskola

– Hästar och ridsport har alltid varit en stor del av mitt liv. Jag liksom föddes in i den och fick min första ponny av morfar som var ridande polis. Och min farmor Anki Kvarnstrand har haft ridskola länge och där startade allting med att jag, min syster och mina kusiner red runt på varsin ponny, fortsätter Signe Kvarnstrand.

Med ponnyn Golliath tog karriären fart, men bjöd också på ett bakslag. Ekipaget var uttaget till ponny-EM 2022 och hade haft en fin försäsong med flera segrar. Men en lättare skada hos valacken satte stopp för EM-starten.
– Det var väldigt jobbigt att fortsätta försöka blicka framåt. Som tur var kom vi tillbaka relativt snabbt och kunde starta Nordiska mästerskapen där vi tog hem bronset, säger Signe Kvarnstrand.

Tog över EM-häst

Busen Allan V kom in i hennes liv förra året. Då hade han redan samlat massa meriter under sin karriär tillsammans med långvariga svenska landslagsryttaren Malin Josefsson. Tillsammans är Josefsson och Allan V Breedersvinnare, har startat unghäst-VM och EM i polska Strzegom samt tagit flera internationella placeringar.

Förutom att ta JSM-guld representerade Signe Kvarnstrand och Allan V Sverige på JEM i Italien tidigare i år.

Fakta

Signe Kvarnstrand

Ålder: 18 år.
Bostadsort: Björköby, Vetlanda.
Gör: Går tredje året på gymnasiets teknikprogram i Vetlanda.
Bästa hästar: Ponnyn Golliath (val f 2008 e David Ceda) och hästen Allan V (SWB val f 2007 e Lucky Point HE-Irco Mena, uppf P och M Josefsson).
Främsta meriter: Vinst i CCIP*2-L och NM-brons med Golliath. JSM-guld och NM-guld med Allan V.
Familj: Mamma Sofia Kvarnstrand fd. Andler, pappa David Kvarnstrand, och två yngre systrar.
Intressen: Utöver att tillbringa tid med hästarna i stallet blir det en hel del fysisk träning samt jakt och fiske tillsammans med sin pappa.
Dold talang: Duktig på att göra olika maträtter av rester.

Expandera

– Mina starka sidor är att jag är väldigt lugn av mig och är duktig på att dölja min nervositet. Därför passar jag och Allan så bra ihop. Han blir lätt stressad och nervös på tävling men i och med att jag är så lugn blir han det också, säger Signe Kvarnstrand som ofta har startat sist när det är omvänd startordning.
– Då är jag väldigt tacksam över att jag kan behålla lugnet så bra som jag gör, fortsätter hon och lägger till att det där lugnet också kan vara en svaghet.
– Mamma blir ofta väldigt nervös över att jag inte taggar till ordentligt, men jag spar på krafterna tills det verkligen gäller. I dag vet jag hur Allan ska kännas innan jag startar så det är inget större problem längre, men jag får ofta påminna mig själv att komma igång ordentligt innan start.

Mamma har stöttat

Hon framhåller särskilt mammas betydelse genom åren:
– Hon har varit med sen dag ett och stöttat mig genom med- och motgångar. Jag tränar nästan dagligen för henne. Även om hon kan vara tjatig emellanåt ger hon både mig och mina systrar allt. Det finns ingen som hon som kör land och rike runt med den glädje som hon har, och för det är jag evigt tacksam.

Trots framgångarna och värdefull stöttning hemifrån är 18-åringen långt ifrån säker på att blir fortsatt satsning på sporten och funderar på sin framtid, liksom många andra unga.
– Det skulle vara jätteroligt att fortsätta satsa, men jag vet hur mycket arbete som ligger bakom allt. Just nu är det lite oklart vad det är jag vill, säger hon.

”Häftigt att göra lumpen”

Fokus ligger för tillfället på studierna för att skaffa sig en grund att stå på oavsett om det blir en satsning på ridsporten eller inte, och i november ska hon mönstra.
– Det vore så häftigt att göra lumpen.
– Troligtvis kommer jag att ta en paus från ridsporten någon gång men jag kan alltid gå tillbaka till den. Ridsporten är tacksam på det sätt att man alltid kan gå tillbaka till den och nästan aldrig vara för gammal, som tur är.

Alla tidigare avsnitt i serien Ung i ridsporten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 89 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden