Fälttävlan
20 augusti 17:00
Ridsportplus

Tilde Borg Zeidlitz redo för European Cup: ”Kul med lagsammanhanget”

Ung i ridsportenPå torsdag börjar nästa stora äventyr i 19-åringens hästliv. Tilde Borg Zeidlitz är uttagen att representera Sverige i European Cup i Segersjö tillsammans med familjeuppfödningen "Måns": "Tror vi kan fixa det ganska bra," säger fälttävlansryttaren.

Tilde Borg Zeidlitz redo för European Cup: ”Kul med lagsammanhanget”
Tilde Borg Zeidlitz och "Måns" ska försvara Sveriges färger på Segersjö, precis som vid JEM förra året. Foto: Linda Enarsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hon är inte mer än 19 år men har redan bestämt sig: Det är hästar fullt ut som gäller.
– Det kändes ganska självklart att det skulle bli så efter att jag tog studenten i våras, säger Tilde Borg Zeidlitz som driver egen verksamhet med utbildning och försäljning på familjegården mellan Sala och Västerås.

Att få göra den resan tillsammans med ”Måns” är något fantastiskt. Jag har ridit in och utbildat honom själv, han sov i mitt knä som litet föl.

Tilde Borg Zeidlitz.

Lika självklart är det att det är fälttävlan som gäller för henne.
– Ja, adrenalinet i terrängen lockar. Och jag gillar utmaningen med alla tre grenar och att du behöver vara bra på alla. Också tycker jag att det ger bra, allsidig träning för hästarna.

Mamma Jonna Borg har haft betydelse i grenvalet. Hon är fälttävlanstränare och har själv tävlat upp till och med tvåstjärnigt.

Framgångarna har redan kommit. Förra året red hon JEM i England tillsammans med 175 cm store familjeuppfödningen First Edition, kallad Måns, SWB val f 2015 e King Louie-Turban Rose, uppf/äg Jonna Borg Zeidlitz). Valacken var yngsta hästen i startfältet och uppgiften blev i tuffaste laget för honom.

Mästerskap på hemmaplan

Men redan den här veckan får ekipaget en ny chans i ett internationellt mästerskap. De ska representera Sverige i European Cup på Segersjö.
– Att få göra den resan tillsammans med ”Måns” är något fantastiskt. Jag har ridit in och utbildat honom själv, han sov i mitt knä som litet föl, säger fälttävlansryttaren som har många nära släktingar till sin stjärna hemma på gården.

Tilde2
Tilde Borg Zeidlitz och ”Måns” har gjort hela resan från föl till internationella mästerskap tillsammans. Foto: Jenna Vainionpää
Tilda3
Tilde Borg Zeidlitz och ”Måns” vid JEM förra året. Foto: Kevin Sparrow

Det var när ekipaget satte sitt JEM-kval och blev trea i en lång tvåstjärnig klass i Polen förra året som Tilde Borg Zeidlitz insåg att att valacken hade kapacitet för stora uppgifter.
– Han är en once in the lifetime-häst för mig. Han har en sådan fin inställning samtidigt som han är känslig och är väldigt explosiv, fortsätter ryttaren och berättar också om två gånger när han resolut har tagit av sig tränset på tävlingsplatsen för att kunna springa runt och kolla läget på egen hand.

Känna efter

Hon tycker själv att hennes starka sidor som ryttare är att hon kan läsa av hästarna.
– Jag är noga med att behandla dem på individnivå, att kunna se vad de tänker och känner och verkligen känna efter i ridningen. Hade jag inte haft den egenskapen hade jag nog inte kommit så långt med ”Måns”.

Svagheten är dressyrmomentet, men där har hon lagt ner mycket tid det senaste året. En stark självkritik är också något hon jobbar med.
– Jag tror vi kan fixa European Cup ganska bra. Vi är trygga med varandra. Och så ska det bli kul med det här speciella lagsammanhanget.
– Samtidigt vill jag inte lägga någon stor press på oss, Nu ska stabiliseras på trestjärnig nivå.

SM för children

Genom hennes karriär har många hästar och ponnyer funnits med, och hon vill framhålla att alla har haft sin speciella betydelse för henne. På meritlistan finns bland annat SM för children i banhoppning och deltagande i Friends inomhusfälttävlan för ponny när det arrangerades.

– Mitt stora mål nu är YREM nästa år, det är det jag siktar mot.

European Cup avgörs i CCI3 och är ett officiellt FEI mästerskap i fälttävlan för lag. 
I formatet ingår alla moment – dressyr, terräng och banhoppning – men tävlingen är något annorlunda än traditionell fälttävlan. Varje land har sex lagekipage, och ytterligare två som rider individuellt, totalt åtta ekipage. Tävlingen inleds med en lagdressyr där alla sex ekipagen i laget genomför en kadrilj. Därefter blir det individuell dressyr, följt av terräng och hoppning .

Mästerskapet rids på Segersjö den 24-27 augusti.

Arrangörens webbplats, European Cup

Fler intervjuer i Ridsports serie Ung i ridsporten

Fakta

Tilde Borg Zeidlitz

Ålder: 19 år.
Bor:
På familjegården Norrängen mellan Sala och Västerås.
Familj:
Mamma, pappa och storasyster.
Gör: Tog studenten från ett samhällsvetenskapligt program i våras. Driver eget företag med bland annat utbildning och försäljning av hästar.
Gren:
Fälttävlan.
Bästa häst:
First Edition, kallad Måns, SWB val f 2015 e King Louie-Turban Rose, uppf/äg Jonna Borg Zeidlitz.
Meriter: Ingick i svenska laget på JEM 2022, trea i CCI2*L i polska Sopot förra året, debuterat CCI3* med den första platsen utanför placering.
Aktuell: Ingår i det svenska laget i European Cup i Segersjö sista helgen i augusti.

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden