Sverige
15 mars 2018 19:00

Sigrid Bergåkra får nytta av bondegenerna i nya Farmen VIP

TV-premiärRirdsportprofilen Sigrid Bergåkra dyker upp i TV-serien Farmen VIP som har premiär på måndag. För Ridsport berättar Sigrid om upplevelsen på gården där hon kände att hon för en gångs skull kunde bevisa att man har lite nytta av bondegenerna.

Sigrid Bergåkra får nytta av bondegenerna i nya Farmen VIP
Sigrid Bergåkra är en av deltagarna i Farmen VIP som har premiär på måndag (arkivbild). Foto: Roland Thunholm

På måndag är det premiär för en nytolkning av TV4:s populära program Farmen – Farmen VIP. I programmet ska tio kända svenskar ta sig an utmaningen att leva som man gjorde för hundra år sedan. Bland deltagarna finns det i hästsammanhang välkända namnet Sigrid Bergåkra – uppfödare, dressyrryttare, ponnymamma med mera från Vallsta i Hälsingland.

Förutsättningarna för deltagarna i Farmen VIP är att de ska hjälpas åt med att ta hand om gården samtidigt som de veckovis tävlar mot varandra i kampen om slutsegern. Priset är 200 000 kronor som vinnaren får skänka till valfri välgörenhetsorganisation.

Sigrid Bergåkra berättar för Ridsport att konceptet med VIP-programmet var lite annorlunda än mot vanliga Farmen.
– Utmaningen kvarstår dock att leva som på 1800-talet med allt vad det innebär utan el, rinnande vatten eller telefon, förklarar Sigrid.

Att leva så spartanskt är något som Sigrid inte upplevt så ofta, utan hon menar att hästbranschen strävar man ju efter ständig modernisering.
– Jag är verkligen tacksam över att jag fick chansen att uppleva tiden på Farmen för att sedan komma hem och uppskatta vår egen farm.

Sigrid tror att det skulle vara nyttigt för många att prova på något sådant som Farmen – och då också få hitta tillbaka till naturliga vanor, äkta känslor och en dygnsrytm som styrs av solen och av att tuppen gal. För Sigrids egen del tyckte hon att arbetsbördan blev lägre än den är hemma.
– Det blev nästan som en minisemester eftersom jag både är ”storbonde” och stor familjemamma hemma, men visst kämpade vi hårt under vissa stunder som gav en fantastisk gemenskap.
– Dessutom fick jag för första gången i mitt liv uppskattning för att jag är lite bonnig – men framför allt modig, säger Sigrid, som tyckte det var roligt att få bevisa att man kan ha lite nytta av bondegenerna någon gång.

Att tillbringa tid med alla dessa människor tyckte Sigrid påminde om hennes skolinternat Naturlära som hon har hemma på gården i Vallsta – som att dynamiken i gruppen förändrades när någon ny kom in eller när någon fick lämna, precis som med eleverna.
– Hela gänget är helt underbara personligheter och jag utlovar dråpligheter och tokskratt varvat med äkta vänskap som växer fram, avslöjar Sigrid.

Nu hoppas Sigrid att programmet kan få fler att bli intresserade av djur och natur, och även att visa respekt för maten som Sigrid tycker att man kan ta för given.
– Kändis eller ej – alla är vi lika inför vardagsbestyren på gården, säger Sigrid, och jämför med sitt eget stall där alla får vara med och mocka, även beridarna som rider svår klass.

Nu ser hela Naturlära-gänget och Bergåkra-brudarna hemma på gården fram emot att bänka sig framför TV:n varje måndag och se Sigrid som ”skitig bonnjänta”, och Sigrid själv berättar att det för henne känns som att Bonde söker fru-tiden får ett avslut i och med att hon är med i Farmen VIP. Programmet har premiär på TV4 och TV4 Play måndag 19 mars klockan 20.00.

Årets deltagare i Farmen VIP är:
Ben Mitkus, youtuber
Camilla Henemark, artist
Felicia Bergström, youtuber
Glenn Hysén, fotbollslegendar
Klara Svensson, proffsboxare
Ola-Conny Wallgren, realitystjärna
Patrik Sjöberg, höjdhoppslegendar
Samir Badran, artist
Sigrid Bergåkra, hästbonde
Yvonne Ryding, skönhetsdrottning

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden