Sportnytt
30 mars 2020 06:00

Sista tävlingen före stoppet: ”Ryttarna bad att vi skulle köra”

TävlingsstoppGöteborgs Fältrittklubb var bland de sista i Sverige att genomföra tävling före söndagens tävlingsstopp. − Ryttare hörde av sig och bad att vi skulle köra, säger tävlingsledaren Maria Clauss.

Sista tävlingen före stoppet: ”Ryttarna bad att vi skulle köra”
I lördags arrangerades hopptävling hos Göteborgs Fältrittklubb. Foto: Istock

När Svenska Ridsportförbundets besked kom i fredags om stopp för tävlingar från den 29 mars, övervägde Göteborgs Fältrittklubb att ställa in hela helgens tävlingar, vilket många andra arrangörer gjorde.

Men efter vädjan från ryttare, och utifrån det faktum att funktionärsstaben gärna ville genomföra tävlingen, så blev det i lördags en hästhoppning med tre klasser och drygt 100 starter.
− Vi hade ingen publik, tillät bara en medhjälpare per ekipage och hade i förväg vädjat till alla att åka hem så fort de ridit klart. Vi hade två matstationer utomhus, och jag gick själv runt och såg till så att inte människor samlades i grupper, säger tävlingsledaren Maria Clauss, till vardags ridlärare på Göteborgs Fältrittklubb.
− Och jag såg inga problem någonstans. Vi är ju rätt bra på att hålla en hästlängds avstånd, fortsätter hon.

Såvitt Maria Clauss vet var det ingen ryttare som strök sig för att de inte ville tävla. Däremot var det någon som avanmälde på grund av egen sjukdom.

Så här i efterhand är hon glad över att det blev en tävlingsdag.
− Det var tråkigt för dem som jobbat med tävlingen att vi inte kunde köra även söndagen, men i ett större perspektiv finns det värre saker just nu, och vi förstår att tävlingar måste ställas in.

Fokus just nu är att ridskolan kan hållas igång.
− Vårt mål är att ha lektionsverksamhet som vanligt, men ingen publik på läktarna.
− Vi ser också över om vi kan ha fler lektioner utomhus, och hur hästarna tas in i ridhuset. Vi har nyligen fått ett nytt boxstall till ridskolehästarna, och det gör det lättare att sprida ut människor än i det gamla spiltstallet, säger Maria Clauss.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden