Hästliv
12 september 2019 06:20
Ridsportplus

Skatteverket särbehandlar hästföretagare

GranskningSkatteverket utgår från att hästar är privata tillgångar. Hästföretagare har därför högre krav på att bevisa att de verkligen bedriver en näringsverksamhet. Det visar en genomgång av över 200 domar gällande hästföretagare som skattejuristerna Fredrik Rosén och Louise Nevander gjort.

Skatteverket särbehandlar hästföretagare
När hästar är inblandade i ett företag bedöms det ofta mycket annorlunda  av skattemyndigheterna än andra företag. Det personliga intresset ligger hästföretagaren till last. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Under många år har skattejuristen Fredrik Rosén arbetat med hästföretagare, som anställd via LRF Konsult och nu på företaget Mazars skatt.

Nu har han och den tidigare kollegan på LRF Konsult, Louise Nevander, publicerat en artikel i tidskriften Skattenytt, där de redogör för ett antal typiska omständigheter som är avgörande för om och när hästverksamheter är näringsverksamhet.

Förståelse kommer i skymundan

− Det vi generellt tycker oss kunna utläsa av Skatteverkets argumentation i de flesta ärenden, är uppfattningen att en häst i första hand används för privat nöje, något som genomsyrar Skatteverket syn även på hästföretagare.

− Förståelsen för att hästen är företagarens verktyg för att skapa intäkter kommer i skymundan, säger Fredrik Rosén.

Att börja i liten skala för att se om det håller, och samtidigt ha ett annat jobb, verkar förnuftigt för de flesta, men Skatteverket kan tolka det som att företagaren inte är beroende av inkomsterna och därmed klassa verksamheten som hobby, inte näringsverksamhet.

Olika syn på verksamheten

Kammarrätten i Jönköping har dock i sina domar visat förståelse för att företagaren vill starta i liten skala.

− Kammarrätten i Jönköping väljer också att se det som en tillgång att hästföretagaren har ett starkt personligt intresse för hästar, något som Skatteverket och andra domstolar kan se som en belastning, säger Fredrik Rosén.

Hästföretag där familjen är involverad, såsom att barnen i familjen tränar och tävlar företagets hästar, ses ofta av Skatteverket som ett bevis för att hästverksamheten egentligen är en hobby för att tillfredsställa familjens personliga intresse av hästar.

− Det finns flera fall som visar att detta gäller även om det är familjens vuxna barn som utbildar och tävlar hästarna och även om barnen har särskild utbildning eller kompetens för detta.

− I vilket familjeföretag med annan inriktning än hästar ifrågasätts företagandet för att barnen i familjen hjälper till?

Fakta

Fakta om granskningen

Granskningen av domar är publicerad i tidskriften Skattenytt nr 7-8 2019.
Fredrik Rosén har också skrivit boken Hästen och Skatten som utkom första gången 2015.

Planering viktig

Om Skatteverket underkänner en hästverksamhet som företag kan det löna sig att överklaga. Men Fredrik Rosén poängterar att förvaltningsdomstol och kammarrätt i de allra flesta fall går på samma linje som Skatteverket.

− Det viktigaste som hästföretagare är att ha en affärsplan och göra en ordentlig planering.

– I de allra flesta fall där hästföretagaren har fått rätt i högre instans har det funnits en tydlig affärsplan, där det framgår att det underskott som kan uppkomma under ett uppstartsskede kommer att vändas till vinst inom en inte alltför lång framtid.

Fakta

Ur artikeln i Skattenytt:

”När det gäller uppfödning av ridhästar ska dessa hästar ofta ridas in och utbildas före det att de kan avyttras. Försäljning av ridhästar sker därför normalt tidigast vid 3–5 års ålder, då hästen är inriden och grundutbildad. Fram till dess finns mestadels kostnader.
Det finns exempel på fall där Skatteverket ifrågasätter en verksamhets förvärvssyfte redan för första verksamhetsåret.”

”Det är inte ovanligt att Skatteverket och vissa domstolar lägger den skattskyldige till last att det finns ett personligt intresse för den verksamhet som bedrivs. En verksamhet bestående av avel, tävling och handel med ridhästar i aktiebolag (i vilket även bedrevs tandläkarverksamhet) ansågs inte vara näringsverksamhet utan företagsledarens hobby förlagd till bolaget.”

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden