Hästägartips
2 oktober 2020 11:38
Ridsportplus

Sko oftare och var skonsam mot hästen

Experten tipsarFrån äldre dagars rekommendation om åtta veckor mellan skoningarna är det nu vanligare att sko oftare. Ida Rehnström, hovslagare och tävlingsryttare, berättar hur hon resonerar.

Sko oftare och var skonsam mot hästen
Ida Rehnström upplever att järnkvaliteten inte är så hård som förr, något som påverkar när skorna måste bytas ut. ”Det är bara en känsla, men när jag var liten kunde man lägga om skorna minst en gång”. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Den som söker på nätet med sökorden ”hur ofta ska hästar skos” får upp en mängd träffar som rekommenderar ett intervall på sex till åtta veckor. De flesta hästar som hovslagaren Ida Rehnström skor går på ett sexveckorsschema.
– Det kan finnas en häst i ett stall som egentligen skulle behöva skos var femte vecka och en annan som kan gå sju veckor, men sex veckor blir en bra kompromiss då. Det går inte att åka till samma stall flera gånger, det blir inte humant för hovslagaren, säger Ida.

Bortsett från hovslagarens restider och arbetsmiljö är den bästa längden mellan skoningar just mellan fem och sex veckor, menar Ida.
– Att ha kortare mellan skoningarna är bra för då händer det inte så mycket. Det blir stora kontraster för en häst som går med stora överväxta fötter och plötsligt får mindre fötter. Jag tror att det kostar på, för lederna framför allt.

Ida tycker att vi borde tänka tillbaka till vildhästens tid när vi resonerar kring vad som är bra för hästen.
– Då slet hästarna varje dag, de gick på berg och stäpp.

Bra hovvård en självklarhet

Aluminiumskor_12
Hovslagaren Ida Rehnström tävlar själv dressyr. Hon skor bland annat Lina Dolks hästar. Foto: Sandra Nordin Johansson

Att alla hästar borde ha rätt till bra hovar är självklart, anser Ida.
– Tänk på avelsston som får bananfötter för att de klipps en gång var tredje månad, det är inte så lätt att få det bra. Det är klart att hästen blir ömfotad. Jag tänker att ju mindre du behöver klippa och korrigera, desto skonsammare är det för hästen. Klipper du tre till fem millimeter kontra tio till elva, det är klart att det blir en förändring i lederna.

Men allt bygger på hästens förutsättningar och hur den rids. Av Idas cirka 120 ”kundhästar” skos majoriteten var sjätte vecka, medan cirka tio av hästarna skos var fjärde vecka och en handfull kunder får besök endast var åttonde vecka.

De som skos var fjärde vecka är hästar där hovarna växer snett eller skevt, eller där hästen sliter skor snett.
– Jag försöker fånga dem innan de bryter sina belastningspunkter. Ett exempel på en sådan häst är om den är jättebrant på insidan och flyter ut på utsidan, då går den bara på sin insida. Då blir det mer belastning på insidan och det blir en större belastning på lederna. Det vill vi inte se, vi använder ju våra hästar i sport.

Åttaveckorshästarna är främst ”lullull–ponnyer”, som Ida kallar dem.
– Småponnyer som promenadrids och inte har fång eller andra problem.

Fler hovslagarbesök kan spara pengar

Till sist vill Ida påminna om att även om fler hovslagarbesök kostar mer, så kan en tätare frekvens spara pengar.
– Jag anser att det inte är en stor kostnad att sko hästen två-tre gånger extra per år om man kan slippa spruta den en till två gånger om året – eller ha en halt häst.

Fakta

Nya skor eller inte?

Aluminiumskor_07
Ida Rehnström använder oftast nya skor varje gång. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hur ofta skorna ska bytas – eller återanvändas – beror på.

– Jag använder nya skor varje gång, men det finns undantag. Det beror på hästens rörelsemönster, vissa sliter ingenting.

Men det gäller att fundera över om skon kommer att hålla i sex veckor till – gör den inte det lägger jag på nya, säger Ida Rehnström.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 16/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden