Dressyr, Nyheter
10 juni 2018 15:23

SM-guld till Kittel i utklassningsstil

Dressyr-SMSeniorerna möttes i final under en gassande Strömsholms-sol. Dagens födelsedagsbarn visade klassen och tog sitt femte SM-guld med marginal. "Det är härligt att se så många människor här på Strömsholm som kommer och tittar, var skulle jag som ryttare annars fira om inte på banan", sa Kittel.

SM-guld till Kittel i utklassningsstil
Tre medaljörer i luften med silvervinnande Rose Mathisen till vänster, guld-Patrik och bronsmedaljör Sofie Lexner. Foto: Roland Thunholm

De 15 seniorerna i SM-finalen välkomnades av en hel del publik, 100-årsminnet och startfältet till ära. Finalens Grand Prix kür dömdes av Maria Colliander, Annette Fransen Iacobaeus, huvuddomare Adriaan F. Hamoen, Gustaf Svalling samt tyske Peter Holler. 

Först ut var Lina Andersson med Sargon som var så lycklig över att nå A-final, hennes resa med Sargon har varit stundtals prövande. Idag kom en del av de gamla spänningarna tillbaka, inte den uppvisning de tänkt bjuda på. Lina kämpade dock på, och gav inte upp, starkt jobbat i hård ”virtuell” motvind på banan men valde att gå ut innan avslutande halt.
– Jag kämpade för att hålla oss kvar på banan, han behöver miljöträningen men det blev för mycket med förra klassens prisutdelning, mycket ljud och sådant, jag är fortfarande nöjd med att gå till final, sa en trots allt leende Lina.

Efter barnledighet och skadad häst får Sofie Lexner och Tobajo Pik Disney äntligen göra en återkomst i dressyren högre division, redan i kvalet hade Sofie det kungligt roligt och njöt i fulla drag. Küren var en ännu större höjdpunkt med ett program som passade den store fuxen väl. Dagens kür gav hela 74,175 procent, totalt 144,914 i det sammanlagda resultatet.

– Vi var lite väl trötta idag båda två, vi har inte direkt varit igång så mycket så energin tog lite slut. Men det var så himla kul att rida kür igen och vara med, en bra återkomst att gå till final, nu kan vi bara bli bättre, sa en Sofie, som alltid ganska sträng om sin egen insats.
– Jag summerar trots allt mitt SM som att det är himla kul att vara tillbaka, helnöjd med vår insats och nu hoppas hoppas jag på en chans att få rida i Falsterbo, sa en glad bronsmedaljör.

Tobajo Pik Disney
Sofie Lexner gjorde en kanonkür även om hon inte tyckte det själv då Tobajo kändes lite trött. Foto: Kim C Lundin

Jeanna Högberg och hennes finskägda Duendecillo P alias Peikko hade ett ganska svårt kürprogram. Det blev lite yvigt och kanske inte full precision i alla led, stundtals lite brist på energi och öppen form. De avslutade i fin stil med en härlig vändning i piaff.
– Vi har haft sådant fokus på Grand Prix programmet ett tag, värmningen gick jättebra och han var lugn och fin men idag var det nog jag som tappade lite fokus på just küren. Vi kan lite mer men det var nog jag idag för Peikko var fin. Han gick jättebra i Grand Prix klassen,  sa en Jeanna som trots allt var nöjd med SM-insatsen.
Det blev 72,075 procent i küren och totalt 142,445 procent.

Från Skåne kommer Carina Bondesson med sin store Pronto, till vardags är hon tränare och dressyrdomare. Den stora valacken har tagit tid på sig men nu är de i final och levererade ett härligt kürprogram med plus för passagen och den vackra klassiska musiken med stråkar.
– Det var ganska kämpigt idag men det är så himla kul bara att kunna vara med, det är en seger i sig, sa Carina som inte hamnar i topp men gläds åt att ha ridit final.

Sist ut före en kort paus var Per Sandgaard med 11-årige Charmeur som red ett program till 70,025 procent och en total på 138,351 procent.

Ridsport
Patrik Kittel och Deja. ArkivFoto: Roland Thunholm

När det var dags för Patrik Kittel med Deja så hade mesta publiken hittills bänkat sig runt GP-banan. Det var dags för ”Isn’t she lovely”-küren med Stevie Wonder-tema och läktare och gräsytor var smockfulla. Med Deja på banan kom en stark bris av internationell dressyr in över banan, det räcker inte att prata om divisionsskillnad. En uppvisning med en kür i världsklass där varje övergång satt som gjuten, till musiken och tekniskt.

Ridsport
Den vackra Deja och Patrik Kittel. ArkivFoto: Roland Thunholm

Preliminärt resultat i küren var 82,36 procent och därmed en ointaglig total på 159,675 procent, Welt classe.
– Det kände jättebra, riktigt bra men jag behöver trava av min häst, sa Patrik direkt efter sin ritt där publiken sjöng ”Happy Birthday” för honom.
– Jag är såå nöjd med vilka jämna bra rundor Deja gör, hon har aldrig gått bättre än nu och så härligt med så mycket publik. Nu blir det Falsterbo för Deja som nästa moment. Det känns extra kul om det inspirerar andra att rida, träna och tävla genom att jag och alla andra duktiga dressyrryttare rider här på SM, sa en varm men mycket nöjd Patrik.

Ridsport
Patrik Kittel och Deja i det traditionella guldtäcket och gehänget. Foto: Roland Thunholm

Rose Mathisen och Zuidenwind 1187 var sugna på revansch och en felfri ritt och satsade, hingsten är inte den som i vanliga fall låter sig påverkas av lite värme, en riktig arbetsmyra. Deras kür är väldigt vacker, mycket stråkar och i solgasset gav det ett både mäktigt och pampigt intryck fina övergångar i musiken till passage och piaff. Men, Rose själv var inte nöjd.
– Jag har aldrig upplevt min häst så trött som idag, jag vet inte vad som tagit åt honom, har aldrig varit med om maken, sa hon förbryllat efter sin ritt.

180610rosesmrt
Mot silver. Foto: Roland Thunholm

Resultatet var däremot bra, 74,325 procent placerade henne hårfint före Sofie Lexner på en silverplats i det sammanlagda och före i kürklassen.
– Jag trodde helt ärligt att det inte gått alls bra för han brukar vara så full av energi men idag var han trött men det är lätt att vara hård mot sin egen insats när känslan är ovan, trött trodde jag knappt Zuidenwind kunde bli. Nu är jag jätteglad och nöjd för att ha tagit silver, sa Rose Mathisen.

Zuidenwind 1187
Zuidenwind 1187 Foto: Kim C Lundin
Ridsport
Tre medaljörer med bredaa leenden på från vänster silvervinnande Rose Mathisen till vänster, guld-Patrik och bronsmedaljör Sofie Lexner. Foto: Roland Thunholm

Medaljörer
Guld: Patrik Kittel / Deja Bästa SWB-häst
Silver:  Rose Mathisen / Zuidenwind 1187
Brons: Sofie Lexner / Tobajo Pik Disney

Ridsport
Patrik Kittel tog hem sitt femte guld. Foto: Roland Thunholm

Resultat kürfinal
SM Resultat

Webb-tv, Equisport

Arrangörens webbplats

Program

Start- och resultatlistor, fälttävlan

Start- och resultatlistor, dressyr

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden