Veterinärt
10 februari 21:04
Ridsportplus

Soja kostar – för klimatet

FoderSoja är billigt i kronor och ören – men har ett högre pris när det kommer till klimat och miljö.

Soja kostar – för klimatet
Skörd av sojabönor. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ny lagstiftning inom EU ska hejda avskogningen i tropikerna, som orsakas av bland annat kaffe- och sojaodling. Företag som placerar soja på den europeiska marknaden ska vara ansvariga för att ingen skogsförstörelse orsakats av produktionen. Tack vare lagstiftningen kan företag hållas ansvariga för eventuella brott.

– Men det kommer inte helt åt miljöproblematiken med soja. Produktionen har flyttat utanför skogsområden till andra känsliga ekosystem, vilka i dagsläget inte omfattas av förordningen. Till exempel till savannen i Brasilien, Cerradon, säger Maria Rydlund, sakkunnig i tropisk skog på Naturskyddsföreningen. 

Maria Rydlund
Maria Rydlund är sakkunning i tropisk skog, Naturskydds- föreningen.

Hon berättar att sojaodling också kräver mycket kemikalier, att produktionsmodellen är monokulturer och ofta storskalig. Dessutom transporteras sojan långt. 

– Det har funnits certifiering för soja men hittills har inte de krav som ställts på produktionen av soja lett till det trendbrott vi vill se för avskogning. I tillägg,  om man bryter mot certifieringskriterierna har det inte gått att hålla företagen juridiskt ansvariga. Därav behovet av lagstiftning, säger Maria Rydlund. 

– Soja må vara billigt i inköpspris men har ett miljö- och klimatpris. Det är mycket bättre att hitta närproducerade alternativ. 

Nämnas bör att sojan i Brogaardens foder är odlad i Kanada, och den soja som används av St Hippolyt är odlad i Tyskland. Saracen odlar sin soja i Europa och Kanada.

Drone Panoramic Aerial View Of Illegal Amazon Deforestation, Mato Grosso, Brazil. Forest Trees And Agriculture Field Land. Concept Of Climate Change, Global Warming, Ecology, Environment, Nature.
Olaglig sojaodling i Brasilien. Foto: Istock

Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 1/2024.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden