Sport
8 augusti 2012 15:48

”Som ett nageltrång”

Så beskriver landslagsveterinären Jonas Tornell Casalls skada, som gjorde att hingsten och Rolf-Göran Bengtsson missade OS-finalen i hoppning.

”Som ett nageltrång”
Tävlingsveterinären inspekterar Casalls ben.

Under måndagens nationshoppning fick Casall ett balltramp.
– Jag vet inte på vilket hinder det hände, men han hoppade lite lustigt i något språng, berättar Rolf-Göran.
Efter klassen gjorde man allt för att hålla såret rent och när Casall joggades på tisdagen var han ohalt, även om Rolf-Göran tyckte att han travade lite försiktigt.

När Casall togs ut ur boxen på onsdagsmorgonen travade han fint. Men ju mer rörelse det blev i såret desto mer reagerade hingsten, och på väg upp mot arenan och veterinärbesiktningen blev det sämre.
– Men han såg ändå bättre ut utanför arenan än vad han gjorde framför Ground Jury, säger Tornell.
– Såret sitter i övergången mellan hoven och mjukdelarna och är cirka två millimeter brett och drygt en centimeter långt.

Casall skickades till holding box, där tävlingsveterinären kände igenom vänster framben och hov.
– De såg ju också att det var såret som besvärade honom, menar Tornell.
Efter att Tornell, Rolf-Göran, Sylve och Hans Horn diskuterat några minuter bestämde man sig för att stryka Casall, istället för att visa honom igen.
– Det stod rätt klart, efter att han reagerat så när de tryckte på såret, att vi skulle dra oss tillbaka. Det var ett faktum att hästen inte travade ordentligt, ju mer vi rörde på honom. Då ska han inte in och hoppa heller. Det var inget svårt beslut, säger Rolf-Göran.

Efteråt la Tornell en bedövning vid såret, och Casall travade då helt utan problem.
– Det var skönt att det försvann till hundra procent när vi bedövade. Jag skulle tro att han är tillbaka om två veckor igen, säger Tornell, som har frilagt kanterna runt såret så att inget trycker mot det skadade området.

– Jag har haft hästen i sju år och han har aldrig haft ett balltramp tidigare. Det är antiklimax, men det är ingen fara för framtiden. Nu får vi skaka av oss det här och supporta de andra. Visst, det är en av de största motgångarna för mig, vi var förberedda, i fin form och stod nästan på startlinjen. Man hade velat rida runt den där banan, konstaterar Rolf-Göran.

Hingstar Online

Just nu 131 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar