Dressyr
4 augusti 2019 08:10

Zucchero OLD och d’Avie världsmästare

MästerskapI dag söndag, är det den stora finaldagen på unghäst-VM i dressyr. Zucchero OLD blev världsmästare bland 6-åringarna och d'Avie tog titeln bland 7-åringarna. Här kan du se hela klasserna i efterhand via webb-tv.

Zucchero OLD och d’Avie världsmästare
Zucchero OLD och Frederic Wandres på väg mot VM-guld. Foto: Pernilla Hägg

Ironman H (KWPN e Bordeaux-Rousseau, uppf J.A.M Hurkmans, äg UCAS AB) och Yvonne Österholm tävlar förvisso inte för SWB eller Sverige, men den godkände hingsten är svenskägd och baserad i Sverige.

Domarna tyckte att ekipaget hade lite bråttom i travlängningarna, att skritten var ren och att galoppen var höjdpunkten. ”Fin uppförsbacke och naturlig samling,” var omdömet om galoppen som gav fina poängen 9,3.  ”Vi är säkra på att han har en framtid på de internationella banorna,” fortsatte domarna och gav också 8,8 poäng för framtidsutsikter. Det blev totalt 8,56 poäng.

Skywalker (SWB val e Zuidenwind-Bernstein uppf/äg Mosslunda Dressyrstall) och Cecilia Kristoffersen nådde inte upp till samma klass som i lördagens B-final, kanske var valacken trött efter två dagars tävlande. I ena piruetten protesterade han lite grann och gången var generellt inte lika schwungfull. Det blev 7,16 poäng.

Titelförsvararen Revolution (WESTF hingst e Rocky Lee-Rouletto, äg Hanni Kasprzak, Sören Grönborg och Helgstrand Dressage) gick ut näst sist med Andreas Helgstrand på ryggen. Hingsten lyckades inte helt med sina byten, men visade sina mycket goda gångarter och avspändhet. ”Det här är verkligen en wow-häst,” sa domarna efter uppvisningen.

Skritten präglades av naturlig aktivitet, galoppen av en jämn rytm och galoppen av en härlig mekanik. Det blev bland annat 10 för traven och 9,8 för framtidsutsikter. Totalt 9,43 poäng.

Sist ut i 6-åringarnas final var kvalvinnaren Zucchero OLD (OLDBG e Zonik N.O.P. -Prince Thatch XX, äg Star Horses), riden av Frederic Wandres. Ekipaget fick publiken att applådera spontant när det travade upp på medellinjen i slutet av sitt program. Ekipaget visade fina byten och en stark trav. Skritten var avspänd och med god aktivitet och galoppen var naturligt balanserad. Det blev bland annat 9,4 poäng för skritten och 9,7 för galoppen samt 9,8 för framtidsutsikter. Totalt blev det 9,66 poäng och VM-guld.

Andreas Helgstrand tog silver med Revolution och trea med Zhaplin Langholt. Ironman H blev tia och Skywalker 15:e.

Läs mer om guldhästen.

Se 6-åringarnas final via webb-tv nedan.

Jeanna Högberg och Astoria var först ut i 7-åringarnas final. Det samspelta ekipaget visade bland annat fina travskolor och en bra skritt med bogfrihet. Bytesserierna blev inte helt klockrena med galoppen generellt var rytmisk. Det blev 77,186 procent.

Eleganta SWB-hästen Icing for U, riden av Meike Lang, var bitvis lite spänd i skritten och domarna hade velat se henne skritta mer genom kroppen. Galoppen var stor med en fin rytm men kunde ha varit mer i uppförsbacke. Det blev 72,379 procent.

Sverigebekantingen och godkände hingsten Total Hope och Isabel Freese, Norge, visade ett harmoniskt program med bland annat fina bytesserier och schwungfulla travslutor. Gångarterna höll hög kvalitet med ett stort register. Skritten var aktiv. Galoppen var uttrycksfyll, välbalanserad i uppförsbacke och gav en 10:a – den första under 7-åringarnas final. Domarna sa att de tror mycket på hästen inför framtiden och gav 9,5 för framtidsutsikter.

Det blev 84,25 procent och en klar ledning när en handfull ekipaget återstod.

DWB-hingsten Hesselhoej Donkey Boy gjorde också en stark uppvisning under Jan Møller Christensen och fick 85,021 procent – ny ledare i klassen.

Regerande mästaren hannoveranerhingsten d’Avie, riden av Spaniens Severo Jurado Lopez bjöd på en högklassig uppvisning där framförallt den uttrycksfulla galoppen imponerade. Här blev det en 10:a för hingsten som också fick 9,5 för framtidsutsikter. Det blev 85,107 procent och en ny ledare.

d’Avies ledning höll hela vägen, Hesselhoej Donkey Boy blev tvåa och Total Hope tog brons. Astoria blev tia och Icing for U 15:e.

Se 7-åringarnas final via webb-tv nedan.

Läs intervjun med Sveriges förbundskapten Bo Jenå som summerar mästerskapet.

Start- och resultatlistor

Arrangörens hemsida

FEI-tv sänder samtliga finaler

På lördagen blev Jovian, riden av Andreas Helgstrand, världsmästare för 5-åriga dressyrhästar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden