Dressyr
3 augusti 2019 20:51

Jovian världsmästare för 5-åringar

MästerskapAndreas Helgstrand red godkände hingsten Jovian till VM-guld i klassen för 5-åringar i holländska Ermelo. SWB-representanten Springbank II VH slutade femma.

Jovian världsmästare för 5-åringar
Världsmästare! Jovian - riden av Andreas Helgstrand. Foto: Pernilla Hägg

Danmarks Andreas Helgstrand och Jovian (KWPN hingst e Apache-Tango, uppf familjen Ten Bosch, äg Helgstrand Dressage A/s,Kleppenhus) slog till med 9,66 poäng i finalen efter att ha fått fyra 10:or – bland annat för skritt, galopp och framtidsutsikter.

– Jovian har varit en stjärna från dag ett, sa Andreas Helgstrand på presskonferensen efter prisutdelningen.

Det räckte till en knapp seger före hingsten Secret (DSP e Sezuan 2-St. Moritz, äg Christine Feichtinger,Gestüt W.M. G). Secret reds under svensk flagg av Jessica Lynn Thomas (tidigare Andersson, reds anm) till 9,64 poäng efter bland annat 10:or på galopp och framtidsutsikter.

Secret Jessica Lynn Thomas-7236
Jessica Lynn Thomas tävlar under svensk flagg och tog VM-silver med Secret. Foto: Pernilla Hägg

Tysklandsbaserade Jessica Lynn Thomas är gift med en fransman och har ridit Secret sedan han var 2,5 år.

Betäcker samtidigt

Hingsten betäcker samtidigt som han tävlar och står hos sin ägare så åker Jessica Lynn Thomas dit och rider hingsten. Hon och hennes man hyr en anläggning sedan 6,5 år tillbaka.

VM-bronset gick till DWB-stoet Queenparks Wendy (e Sezuan 2-Blue Hors Soprano, äg Chateau de Fontaine och Helgstrand Dres, uppf Kurt Gosmer). Även hon reds av Andreas Helgstrand. Ekipaget fick 9.42 poäng.

Springbank Ii Vh Severo Jurado Lopez-6595
Det blev en femteplats för SWB-hingsten Springbank II VH, riden av Severo Jurado Lopez . Foto: Pernilla Hägg

Springbank femma

Severo Jurado Lopez och SWB-hingsten Springbank II VH (e Skovens Rafael-De Niro, uppf Västra Hoby Stuteri AB, äg Västra Hoby Stuteri AB, Helgstrand Dressage A/S och Kristina Hennix) slutade femma med 9,18 poäng.

Fyra av de fem främsta hästarna var Andreas Helgstrands, förutom Jovian, Queenspark Wendy och Springbank äger det danska företaget även finalfyran Valverde som reds av Eva Möller.
– Vi pratade faktiskt om det där hemma, att vi aldrig har haft en så stark grupp med hästar till unghäst-VM, sa Andreas Helgstrand på presskonferensen.
– Jag kan inte säga vilken som är bäst, men Jovian är den som är enklast att rida. Han har gjort tre olika hingstprov och fått 10 för ridbarheten av alla testryttare.

Frågan om hingsten är till salu kom också upp.
– Alla hästar är till salu. Men Jovian är en populär avelshingst och jag har en stark medägare. Tillsammans planerar vi för att behålla hingsten, sa Andreas Helgstrand.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden