Dressyr
3 augusti 2019 16:28
Ridsportplus

UVM-finalisten Skywalker – en familjesaga

MästerskapI morgon, söndag, rider Cecilia Kristoffersen UVM-final med sin egen uppfödning Skywalker - 16 år efter att hon gjorde det samma med hans mamma Montesse som var den häst som satte fart på hennes karriär. "Det är något alldeles, alldeles speciellt när man har haft dem så här från dag ett, " säger dressyrryttaren vars son var inblandad i namngivningen av valacken.

UVM-finalisten Skywalker – en familjesaga
"Tack ska du ha". Cecilia Kristoffersen klappar om Skywalker efter deras uppvisning. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Skywalker (SWB val e Zuidenwind-Bernstein uppf/äg Mosslunda Dressyrstall) är inte okänd sedan tidigare. Han vann Breeders som 4-åring och var då en av testryttaren Charlotte Dujardins favoriter.

  Dessutom är han så rolig att rida, han är så känslig och jag kan rida honom så mjukt. Cecilia Kristoffersen om Skywalker.

  På lördagen kämpade den elegante och känslige valacken sig till en finalplats på UVM för 6-åringar tillsammans med sin uppfödare, ägare och ryttare Cecilia Kristoffersen, 47, genom att komma tvåa i B-finalen.

  Tillsammans med sin man Einar Kristoffersen driver hon Mosslunda Dressyrstall utanför Kristianstad där allt mer har kommit att handla om avel.

  Och avelsintresset började med Montesse (SWB sto f 1997 e Bernstein-Ceylon, uppf Stall Fjälkestad), Skywalkers mamma, som Cecilia Kristoffersen red unghäst-VM på för 16 år sedan.
  – Det var hon som satte fart på min karriär. När jag sedan fick barn tog min man över henne och tävlade internationell Grand Prix med henne, säger Cecilia Kristoffersen.

  Blev inte dräktig

  När stoets karriär var över ville paret Kristoffersen behålla henne som avelssto. Den heta och känsliga damen ville dock inte bli dräktig med de hingstar som valdes.

  Till slut gav landslagsryttaren Rose Mathiesen ett – inte helt opartiskt – tips om att betäcka med hennes Zuidenwind då han visade väldigt god fertilitet.
  – Och då blev hon dräktig, resultatet av den dräktigheten är Skywalker, säger Cecilia Kristoffersen som kanske är mest känd som tränare.

  – Ja, så är det nog. Men jag rider mycket och har vunnit svenska championat flera gånger samt ridit en handfull unghäst-VM. Efter att jag fick barn gled jag mer och mer över i tränarrollen och nu kan jag inte välja.

  Drömmer om Grand Prix

  – Jag tycker det är otroligt roligt att coacha andra, men att få rida själv och hålla sig á jour med sporten är jättebra även i min tränarroll, säger hon.
  – Och det är klart att jag drömmer om att rida Grand Prix på stora arenorna, men vi har inte alltid råd att behålla de bästa hästarna, de måste ibland säljas för att verksamheten ska gå runt.

  När Skywalker skulle få sitt namn var Cecilia Kristoffersens son inne i en Star Wars-period.
  – Vi hade lovat honom att fölet skulle heta Skywalker, säger Cecilia Kristoffersen.

  Skywalker Cecilia Kristoffersen-4406
  Skywalker och Cecilia Kristoffersen levererade och fick flera 9:or i lördagens B-final. Foto: Pernilla Hägg

  Skywalker har tre yngre helsyskon hemma på gården, och mamma Montesse är dräktig med Zuidenwind igen. Paret Kristoffersen har dessutom börjat avla på ytterligare ett sto.

  Många lovord

  Skywalker fick många lovord av domarna på lördagen, bland annat för sina elastiska gångarter och sin energi.
  – Jag blev lite tårögd av deras fina ord. Det är något alldeles, alldeles speciellt när man har haft dem så här från dag ett. Det är fantastiskt att få göra den här resan.
  – Dessutom är han så rolig att rida, han är så känslig och jag kan rida honom så mjukt.

  Inför söndagens final kommer Cecilia Kristoffersen att tillbringa det mesta av sin tid tillsammans med sin häst.
  – Han har varit lite orolig i stallet så jag håller honom sällskap, ryktar och pysslar. Och så hoppas jag att han inte är för trött i morgon.
  – Det är fantastiskt roligt att vara här, jag har känt ett otroligt stöd från våra ledare och alla SWB-medlemmar som är här och hejar.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden