Världen
10 mars 2021 20:31
Ridsportplus

Sorgen ligger tung efter Smokeys död

SaknadKort innan han blev sjuk vann han 6-årsfinalen med svenskirländaren Thomas Ryan i sadeln. Under tisdagen blev Smokey den elfte hästen som inte överlevde viruset i Valencia. Ridsport har pratat med hästens ägare, svenska Viktoria Sander som har förlorat ett glädjeämne i livet.

Sorgen ligger tung efter Smokeys död
"It tears me apart to say that our little man has lost his fight with the EHV-1 virus", skriver Tomas Ryan på Instagram. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Viktoria Sander driver Jumper Horses Sweden som stod som ägare till Smokey, den elfte häst som under tisdagen rapporterades avliden i Valencia. Hästen tävlades av irländaren Thomas Ryan, sambo med svenska Erica Swartz som är fast i Valencia med 16 hästar. Tillsammans har de sin bas i skånska Sjöbo.

”Idag förlorade vår fantastiska lilla Smokey sin kamp mot EHV-1. Med det största hjärtat av alla och en riktigt fighterinstinkt fyllde han oss alltid med glädje. Vår sanna lilla hjälte.” Så skrev Viktoria Sander på Facebook efter Smokeys död.

Vidare skrev hon:
”Jag är tacksam till alla som har gjort allt de har kunnat för Smokey under hans kamp mot viruset de senaste veckorna. Hans kamp tog slut idag, men vi kommer att minnas honom för alltid. Du kommer alltid att ha en plats i mitt hjärta, lilla Smokey.”

Kort innan Smokey blev sjuk delade Viktoria Sander det här filmklippet från när Smokey vinner 6-åringarnas final på 1,30-nivå i Valencia.

Viktoria Sander är på plats i Valencia där hon äger ytterligare fyra hästar som rids av Thomas Ryan. Hon är väldigt tagen av allt som har hänt.

Kan du dela med dig av något kring Smokeys insjuknande och själva förloppet?
– Förloppet, ja du, från vinst i 6-årsfinalen till avliden efter drygt en vecka. Jag orkar inte gå in på detaljer mer än att han fick somna in på sjukhus i Valencia och det var ett val som jag och Thomas gjorde tillsammans. Det var såklart fruktansvärt men det var helt rätt beslut.

Du skriver fint om Smokey på Facebook, men vilka förhoppningar hade du när det gällde hans sportsliga karriär?
– Jag har haft honom i 1,5 år. Han vann som sagt sin sista tävling, och har aldrig nånsin gjort oss besvikna. Men som sagt så blev han bara 6 år.

Kan du säga något kort om målet med Jumper Horses?
– Att hitta, utbilda och sälja hästar på högsta nivå, sedan går det såklart inte alltid men det är mitt mål.

Vad innebär det här för din verksamhet?
– Mitt fokus ligger nu någon helt annanstans än att tänka på företagande. Att hjälpa alla hästar som är här, både mina och andras. Verksamheten känns sekundär just nu.

Hur länge räknar du med att stanna kvar i Valencia?
– Så länge jag behövs här. Vi turas om dygnets alla timmar med det mesta. Hästarna lär ju bli kvar här många veckor till.

Och slutligen, hur mår du i allt det här? 
– Kriser får ju folk att gå samman, detsamma gäller här. Alla hjälps åt och stöttar och tröstar varandra.

– Det är ju hästar från många länder här men det känns inte alls, det är som vi är ett och samma och alla strävar mot samma mål. Att få hem ALLA vår hästar härifrån.

– Jag är såklart jätteledsen och försöker att inte tänka på Smokey så mycket när jag är med andra för jag börjar bara gråta, så det får jag göra på hotellet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden