Hoppning
28 januari 2018 18:12
Ridsportplus

Sparven var Sveriges mest omskrivna föl

ÅterpubliceringNär "Sparven" Flip's Little Sparrow föddes var hon utan tvekan Sveriges mest omskrivna föl. Hennes båda föräldrar Butterfly Flip och Cardento tävlade på toppnivå - Butterfly Flip har precis som sin dotter segrat i världscupen. Här kan du läsa ett av Ridsports allra första reportage om "Sparven" - nu världscupsvinnare med Stephanie Holmén på ryggen.

Sparven var Sveriges mest omskrivna föl
Ridsport har följt världscupsvinnaren "Sparven" sedan hon var föl. Här återpublicerar vi ett av våra första reportage om henne. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Sveriges mest omskrivna fölunge – Flippans ”Sparven” väcker förhoppningar

Kvällssolen glittrar i Västansjö. Högt ovanför sjön med vidunderlig utsikt går hon. Sveriges mest omskrivna fölunge, nu två månader. Namnet är Flip’s Little Sparrow, ”Sparven”. Mamma heter Butterfly Flip. Pappa är VDL Cardento. – Visst är hon lik Cardento. Hon har precis hans långa bakben. Hans huvud och hans stora galopp, säger Kristina Larsson, lite andfådd av den branta uppförsbacken. Sparven har fått komma hem till Kristina Larssons kuperade, nästan branta hagar, utanför Rottneros i Värmland. När du ser dem förstår du varför Flippan har sådan kraft i sina språng. Att gå upp till hagens insläpp känns i ben och lungor, även för människor.

Sparven är en embryotransfer-fölunge.
– Hon är så duktig, säger Kristina och pekar på mottagarstoet, Sparvens reservmamma Eischa, efter Eighty Eight Keys xx.
Det är en frid över hästflocken. De är släppta på det nya betet samma dag. Gräset når fölungarna till magen. Ja, inte till Sparvens mage, för hon är störst.

Hennes lekkamrater är två riktiga godingar. Vackrast är lilla Candy, en godbit efter For Feeling. Hennes mamma är efter So What och Pina Colada, syster till Flippan, efter Bayard-Moderne xx. Vacker som en dröm och redan som föl ser hon ut som en Malin Baryard-häst.

Charmigast är ändå minstingen. Han är en av Kristina Larssons nordsvenska uppfödningar efter en fin norsk hingst, Moe Odin. Sparven är lite svalare. Hon blir gärna fotograferad och ger Kristina en puss på kinden, men går undan lite om någon blir för närgången.

Vänligast i hagen är Sparvens 3-åriga moster, efter Robin Z och med Pina Colada som mamma. Moster heter Sundance Flip och ska förhoppningsvis till Malin när hennes grundutbildning är klar. Sundance Flip har ridits in på Kvinnersta och nästa år ska hon gå 4-årschampionatet.

Vem vet vad det blir av Sparven. Men nog har hon storlek, rejäl bakdel och ett vackert huvud.
– Man hoppas ju alltid, säger Kristina med lika glittrande ögon som sjön bakom henne.
När du ser Kristina och hennes hästar förstår du också varför hon aldrig sålt Flippan, även om buden varit många och höga. Det finns ett samförstånd och en känsla mellan hästarna och Kristina. De litar på allt hon gör. Hon är en riktig hästkvinna som lever för sina hästar.

Det var värt varje krona att få fram Sparven. Så här långt har hon förutom hingstavgifterna, kostat cirka 100 000 att tillverka. Sparven lär inte heller vara till salu för några pengar i världen och i år tas det inga embryon från Flippan. Sparven tar sig en slatt mjölk. Tittar ut över sjön och följer efter den lilla flocken ännu högre upp i hagen. Fotografer har hon fått nog av.

Vad hennes mamma och pappa gör på tävlingsbanorna bryr hon sig inte heller om – och småsyskon får hon vänta på.

Denna text publicerades första gången i Ridsports pappersutgåva nummer 14-2006.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden