Avelsnyheter
11 maj 2021 14:46
Ridsportplus

Springbank II VH såld: ”Sveriges största stjärna genom tiderna”

FörsäljningHan har vunnit det mesta som går att vinna när man är sju år gammal, godkände hingsten Springbank II VH, som även prisats inom avelsvärlden. Nu är hingsten såld till en tysk ryttare, något som uppfödaren och ägaren Tobias Hansson firar med blandade känslor.

Springbank II VH såld: ”Sveriges största stjärna genom tiderna”
Framgångarna för Springbank II VH och hans team har varit många under åren. Nu har hingsten fått ny ryttare och ägare. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Springbank II VH (hingst e Skovens Rafael-De Niro) föddes på Västra Hoby Stuteri 2014, och sedan dess har fuxhingsten lyckats med det mesta han testat på – han har tagit hem flera unghästtitlar i Sverige och Danmark och varit i final på unghäst-VM, samtidigt som han bland annat stått som segerhingst hos Dansk Varmblod.

Uppfödaren Tobias Hansson har varit kvar som delägare, tillsammans med Tina Hennix och danske Andreas Helgstrand. Springbank har under åren ridits av ett par olika ryttare, där Helgstrands tidigare beridare Severo Jurado López varit den som främst lotsat hingsten till stora framgångar.

Nu står det klart att hingsten är såld till dressyrryttaren Yara Reichert, som storhandlat hos Andreas Helgstrand – förutom Springbank II VH köpte den 51-åriga tyskan även Valverde, en 7-årig godkänd hingst som bland annat vann Bundeschampionatet 2019.
– Hon har köpt två av de bästa unghingstarna i världen, konstaterar Tobias Hansson.

Satsar på tävling

Reichert satsar främst på sporten – tyskan är rankad som nummer 14 bland dressyrryttarna i Tyskland 2020 – även om Springbank kommer att vara kvar i avel.
– Hon red honom väldigt bra, vilket är nog så viktigt, säger Tobias Hansson, som dock kunde tänkt sig att ha kvar hingsten.

– Men allting är alltid till salu, så när rätt tillfälle ges och allt känns bra så säljer man. Jag hade gärna haft kvar en häst till OS, men jag vågar inte gambla med det nu – det får man göra senare, när man är äldre.

Det finns ingen i hans motstycke när det gäller ridbarhet och gångarter.

Är Spingbank den största stjärnan som kommit från Västra Hoby?
– Han är den största stjärnan som kommit från Sverige genom tiderna skulle jag vilja säga – det låter kanske stort men så är det. Det finns ingen i hans motstycke när det gäller ridbarhet och gångarter.

”Blandade känslor”

Samtidigt som de tre delägarna firar en lyckad försäljning – någon summa vill inte Tobias Hansson prata om – är det med blandade känslor hos uppfödaren som hingsten lämnar landet, även om Springbank har bott i Danmark de senaste åren.

– Det finns ingen i Sverige som satsar på det sättet, tyvärr. Det var väntat att Springbank skulle gå till utlandet. Jag är fortfarande uppfödare till hästen och han kommer ju att fortsätta synas – sedan är det inte så många som kommer ihåg uppfödaren tyvärr.

Tobias Hansson har ytterligare ett tiotal hästar hos Andreas Helgstrand och fler är på gång, så samarbetet fortsätter. På frågan om han har något som är lika bra som Springbank hemma på gården nämner han ett ungt sto efter samma mamma.

– En halvsyster som gick 3-års på Flyinge nyligen, Vive la Reinne II VH (e Revolution) undan De la Reinne VH (e De Niro), som fick tio på typ – det är ett fantastiskt sto som jag tror väldigt väldigt mycket på. Men jag gör nya hästar hela tiden, så det kommer säkert nya stjärnor.

Tina Hennix har varit delägare i Springbank II VH sedan han var föl. Här är hennes berättelse om resan med den framgångsrike fuxhingsten:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden