Avelsnyheter
15 april 2021 12:52

Helgstrand svarar på kritiken från DV

Oense"Vi har inte för avsikt att bestämma om något annat än det som rör vårt eget företag". Det svarar Helgstrand Dressage i en replik på Dansk Varmblods pressmeddelande igår.

Helgstrand svarar på kritiken från DV
Helgstrand Dressage svarar nu på kritiken som Dansk Varmblod framförde under gårdagen. Foto: Helgstrand Dressage

”Vi kan på intet sätt acceptera ordalydelsen i pressmeddelandet från Dansk Varmblod”, fortsätter Helgstrand Dressage, ”framför allt inte som företaget och dess anställde Esben Möller framställs som utpressare”.

På sin webb uttrycker Helgstrand Dressage stor förvåning över anklagelserna från Dansk Varmblod, inte minst sett i ljuset av företagets arbete för att på alla sätt främja och förbättra aveln inom Dansk Varmblod genom hingstköp samt inköp, försäljning och export av DV-hästar.

”Vi är ledsna över att vi, och i synnerhet Esben Möller, lyfts fram för de danska uppfödarna och hingsthållarna, som dem som försöker driva igenom vår vilja.”

Helgstrand Dressage förklarar att eftersom företaget verkar på en internationell marknad måste de ta hänsyn till utländska samarbetspartners, och det påverkar var hingstarna stationeras under avelssäsongen. ”Urvalet är föremål för mycket planering och övervägande av avelsföreningarnas krav” skriver Helgstrand Dressage.

Dialog med utländska partners

När covid-19 senarelade 10-dagarstestet och EHV-1-viruset började spridas i Europa och gjorde det direkt olämpligt att föra samman ett stort antal hästar från olika stall inledde Helgstrand Dressage en dialog med sina utländska partners.

Under veckan fram till starten av 10-dagarstestet förde Andreas Helgstrand enligt Helgstrand dressage en dialog med Jan Pedersen vid ett flertal tillfällen, där Andreas sa att de övervägde att inte delta i 10-dagarsprovet, eftersom både Paul Schockemöhle, Ludger Beerbaum och alla tyska federationer antydde att de inte skulle utsätta sina hästar för risken för EHV-1.

”De utryckte sin oro över vårt eventuella deltagande i 10-dagarsprovet.” skriver företaget.

”DV en liten aktör i sammanhanget”

När Esben Möller under veckan fram till det danska provet meddelar Jan Pedersen att de tyska avelsförbundens huvudorganisation FN Zucht ska hålla ett möte den 22 mars och besluta om eventuell annullering av de tyska 14-dagarsproven, säger Jan Pedersen enligt Helgstrand Dressage att Dansk Varmblod är en liten aktör i sammanhanget men att det är tänkbart att även de ställer in.

”Jan Pedersen säger dock att han själv kommer att kontakta Dr Klaus Miesner från FN Zucht och återkomma till Esben med svar. Detta hände aldrig. Vi tar direkt avstånd från uttalandet från Jan Pedersen att Esben Möller därmed hotade med en bojkott.”

Under helgen före testet säger Andreas Helgstrand till Jan Pedersen att Helgstrand Dressage inte kommer att delta med sina hingstar. De pratade om konsekvenserna för de 3-åriga hingstarna och för danska uppfödare. Jan Pedersen sa till Andreas Helgstrand att det kunde vara en möjlighet för uppfödarna att ändå få föl registrerade, om hingsten deltog i 35-dagarsprovet senare på året med en lägsta poäng på 800 poäng, om DV beviljade dispens för detta.

”Uttalandet från Jan Pedersen var naturligtvis ingen garanti för detta. Eftersom Helgstrand Dressage är ett företag vill vi kunna berätta för våra kunder vilka alternativ de kan använda om de vill använda en av våra 3-åriga hingstar.”

Enorma konsekvenser vid eventuell smitta

En annan möjlighet för uppfödarna är att uppfödarna får sitt sto och avkomma godkänt i ett tyskt avelsförbund och därmed kan använda en hingst från Tyskland, om detta godkänns av förbundet i fråga.

Andreas Helgstrand uppger att han kommit överens med Jan Pedersen om vad de skulle berätta för uppfödarna.

Konsekvenserna av att få ett eventuellt herpesvirus hos oss är så stora att vi bestämde oss för att inte delta.

”Helgstrand Dressage har själv fattat beslutet att inte delta i 10-dagarstestet 2021. Vi tog det på hälso- och affärsbasis. Det är värt att notera att vi har cirka 600 hästar på Helgstrand Dressage, och konsekvenserna av att få ett eventuellt herpesvirus hos oss är så stora att vi bestämde oss för att inte delta. Det är sådana välgrundade beslut vi måste ta gentemot våra investerare. Med tanke på att det, samma vecka som 10-dagarstestet ägde rum, utbröt EHV-1 inte långt från Törring och att DRF då stängde av all tävlingsaktivitet, är vi är säkra på att vi fattade rätt beslut. Vi vill tillägga att detta inte betyder att vi tror att de som deltog i 10-dagars testet var oansvariga. Det är mer en fråga om de har haft de alternativ som vi har.” skriver Helgstrand Dressage.

Anledningen till att Helgstrand Dressage tackade nej till det särskilt ordnade 10-dagarstestet som startade igår beror på att hingstarna som nu befinner sig i Tyskland då inte skulle få verka i avel de närmaste sex veckorna på grund av en ny EU-förordning om förflyttning av hingstar inom EU.

”DV borde veta allt om detta. Detta är därför inte ett alternativ som vi tror är till fördel för vare sig stoägarna eller Helgstrand. Vi hoppas härmed att vi har gett insikt i vår grund för besluten om att inte delta i DV:s 10-dagarstest. Vi har ingen avsikt att skada DV, tvärtom vill vi utöka verksamheten tillsammans med uppfödarna och DV. Vi har inte för avsikt att bestämma något annat än det som gäller vår egen verksamhet.” avslutar Helgstrand Dressage.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden