Avelsnyheter
14 april 2021 12:37

”Helgstrand sätter inte agendan i Dansk Varmblod”

AvelsdispytDet har uppstått en rejäl fnurra på tråden mellan Helgstrand Dressage och Dansk Varmblod, DV. DV menar att Helgstrand genom hot om bojkott försöker sätta agendan för hur förbundet ska arbeta och det kommer inte ifråga, konstaterar ordförande Jan Pedersen.

”Helgstrand sätter inte agendan i Dansk Varmblod”
Diskussionen om vem som sagt och gjort vad i den danska avelsvärlden går just nu het i avelskretsar världen över. Foto: ridehesten.com

Med löften om specialpris för registrering hos Oldenburgerförbundet och dessutom 20 procents rabatt lockar Helgstrand Dressage uppfödarna att använda hans 3-årshingstar som inte gått Dansk Varmblods 10- eller 14-dagars test, som han låtit bli att visa hingstarna på.

Nu går Dansk Varmblods ordförande Jan Pedersen ut i ett hårt angrepp mot Helgstrand och menar att hans företag försökt styra Dansk Varmblods förehavanden till sin egen fördel genom att hota med att bojkotta förbundets hingsttest.

Ett genomgånget test krävs för att avkommorna ska kunna registreras i Dansk Varmblod, men Helgstrand Dressage meddelade i slutet av mars att de inte skulle låta sina tolv kårade hingstar som tagits ut till testet göra det. Orsaken uppgavs vara risken för EHV-1-smitta.

I stället har Helgstrand dealat med Oldenburgerförbundet och erbjuder nu alla uppfödare som vill använda hans 3-årshingstar ett kraftigt rabatterat pris för medlemskap, kåring av avelsstoet, registrering av fölet och utfärdande av pass inom Oldenburgerförbundet i stället för Dansk Varmblod. Dessutom får den som väljer någon av dessa 3-årshingstar 20 procent rabatt på sperman.

Detta har fått Dansk Varmblod att gå i taket och i ett pressmeddelande redogör ordförande Jan Pedersen för förbundets syn på saken.

”Hot om bojkott”

Jan Pedersen berättar att han talade med Helgstrands Esben Möller två dagar före det danska testet skulle ta sin början. Möller berättade då att de tyska förbunden övervägde att ställa in sina 14-dagarstest som hingstarna måste gå efter premiering för att få betäcka. Beslutet skulle tas kommande måndag.

Esben Möller ska ha uppmanat Dansk Varmblod att även de skulle ställa in sitt test. Om inte skulle Helgstrand Dressage enligt Jan Pedersen bojkotta Dansk Varmblods test och ansluta sina hingstar till något av de tyska förbunden i stället, och därmed skulle 3-årshingstarna slippa göra 14-dagarstest och avkommorna skulle få dispens för registrering i Tyskland.

Dagen före Pedersens samtal med Esben Möller hade Dansk Varmblod kontaktat alla hingstägare för att undersöka intresset för att de skulle fortsätta planera för 10-dagarstestet trots den stora oron kring EHV-1-smitta.

Den 8 mars fick Dansk Varmblod en översikt över hingstarna som Helgstrand förväntades komma med till testet. Listan innehöll 14 hingstar. Dessutom hade förbundet fått positiv feedback från de andra hingsthållarna, och därför fortsatte planeringen för genomförandet av testet.

Dagen före inspektionen inför testet kontaktade Dansk Varmblod veterinären Mette Uldahl, Danmarks ridsportförbunds veterinärkonsult, för att säkerställa att det inte var en hälsofara att genomföra testet. Det var det enligt henne inte om hingststationerna var försiktiga och följde karantänreglerna inom sina egna besättningar.

”Frågan var då inte om det var hälsosamt att genomföra testet. Frågan var om vi skulle avbryta eftersom Helgstrand ville bojkotta testet för att en ventil hade öppnats i Tyskland. Det senare kunde vi inte leva med. Det är inte hållbart för en hingststation – oavsett hur stor den är – att sätta agendan för Dansk Varmblod.” skriver Jan Pedersen och fortsätter:

”Till historien hör att Helgstrand uppmuntrade oss i Dansk Varmblod att vänta med inskrivningen till 10-dagarsprovet fram till tisdag, då ett slutgiltigt beslut hade fattats om annullering av 14-dagarsprovet i Tyskland. Det är bland annat det som får det att låta lite ihåligt när Helgstrand skriver i inlägget på deras hemsida att ’vi prioriterar hästens hälsa högst’. Risken för en herpesinfektion var knappast högre på måndag än på tisdag.”

Ingen kollektiv dispens

Nu påminner Jan Pedersen danska uppfödare om att endast avkommor från hingstar som är listade på Dansk Varmblods hingstlista 2021, eller hingstar som kan godkännas via en ansökan om användning av en utländsk hingst, kan registreras i Dansk Varmblod.

”Naturligtvis kan man ansöka om dispens, men en kollektiv dispens för Helgstrands hingstar skulle vara ett hån mot hingsthållarna som följer spelreglerna (det vill säga alla andra).”
Dansk Varmblod har erbjudit Helgstrand Dressage att visa sina hingstar på ett särskilt arrangerat 10-dagarstest som börjar i dag. Ett erbjudande som Helgstrand Dressage avböjt.

Jan Pedersen uppmanar nu danska uppfödare att välja en hingst där avkomman kan registreras i Dansk Varmblod.

”Det finns många möjligheter till detta – även bland Helgstrands hingstar. Förutom avelsaspekten handlar det också om principen om vem som ska sätta dagordningen i Danska Varmblod.” skriver Jan Pedersen som avslutar pressmeddelandet med att han hoppas på ett fortsatt bra samarbete med alla hingstägare och uppmanar alla stoägare att betäcka i år eftersom det råder en hästbrist som gör marknaden för försäljning gynnsam.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden