Avelsnyheter
3 mars 2021 11:35

Dansk Varmblod ställer om till ”hingstekåringsturné”

OmställningSamtidigt som det svenska bruksprovet pågår för fullt meddelas nu att Dansk Varmblods Hingstekåring på Vilhelmsborg ställs in. Anledningen är svårigheter att få det publikfria evenemanget godkänt och virusutbrottet i Europa. Istället kör man en "hingstekåringsturné".

Dansk Varmblod ställer om till ”hingstekåringsturné”
Springbank II VH segrade i Dansk Varmblod 2018. Här med Betina Jaeger Jensen på Breeders i höstas. Foto: Roland Thunholm

Att Dansk Varmblods Hingstekåring inte skulle kunna genomföras som vanligt med publik på Vilhelmsborg i vecka 10 har stått klart länge. Istället har man skissat på en nedskalad, livestreamad version utan publik i vecka 11, likt det svenska bruksprovet som genomförs just nu. Detta är dock något som de danska myndigheterna inte velat godkänna.

Med virusutbrottet i Europa och FEI:s tävlingsstopp är det dessutom osannolikt att de utländska hingstar som är anmälda kan delta. Det rapporterar danska Ridehesten.

Dansk Varmblod väljer nu därför att gå på plan B, vilket är att genomföra en ”kåringsturné”. Hopp- och dressyrdomarna kommer i vecka 11 att resa runt och besöka utvalda platser, där hingstarna bedöms på samma sätt som vid en vanlig hingstekåring. När alla hingstar har bedömts kommer hingstägarna att få besked om resultatet av hingstekåringen.

På det svenska bruksprovet har man samtidigt gått ut med en uppmaning till alla på plats att tempa hästarna två gånger dagligen och rapportera avvikelser till Malena Behring, som är veterinären på plats. Dessutom uppmanas hingstägarna att om möjligt isolera hingstarna vid hemkomst.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden