Avelsnyheter
8 mars 2021 08:30

Helgstrands dopade hingst – utredning tyder på foderkontaminering

FörklaringReservsegerhingsten Darling's Dream var dopad när den ropades in av Helgstrand på westfaliska avelsförbundets auktion i november. Det meddelade Helgstrand Dressage i förra veckan. Nu visar det sig att ytterligare en hingst från samma ställe också testade positivt. Samtidigt stärker den efterföljande utredningen tesen att det handlar om foderkontaminering.

Helgstrands dopade hingst – utredning tyder på foderkontaminering
Hästfoder har på senare tid misstänkts ligga bakom ett flertal dopningsfall. Arkivbild: Hyzop/Istock

Helgstrand Dressage gick i förra veckan ut med nyheten om att reservsegraren i Westfalen, Darling’s Dream (e Diamond Deluxe-Lissaro), var dopad vid tiden för hingstvisningen och den efterföljande auktionen. Helgstrand, som ropade in hingsten för 600 000 euro, försökte först komma till en uppgörelse och när det inte lyckades krävde man att köpet skulle återgå. ”Hingsten har inte visat sitt rätta ansikte”, lydde uttalandet från Andreas Helgstrand.

Nu visar det sig att ytterligare en hingst, Ferrari Superfast (e For Final-Lissaro van de Helle)  från hingststationen Rüscher-Konermann, som även förberedde Darling’s Dream för visningen, har testat positivt. Detta enligt ett pressmeddelande från westfaliska avelsförbundet. Bägge hingstarna har testat positivt för ämnena koffein och teofyllin, där den sistnämnda används vid behandling av luftvägssjukdomar. I samma pressmeddelande skriver man också att orsaken till de positiva testresultaten tros vara den mash som bägge hingstarna fodrats med. Något som danska Ridehesten var först med att rapportera.

”Träningsstallet Rüscher-Konermann var samarbetsvilliga och intresserade av att reda ut orsaken till den positiva dopningskontrollen från start. B-proverna, en foderanalys samt blodprover från en kontrollgrupp (två andra hästar från deras gård) var tydliga bevis för att hästarna fått i sig ämnena via fodret”, skriver det westfaliska avelsförbundet.

”Det här gör situationen speciell och mer komplicerad än man först trodde. Det är skillnad på om en hingst har genomgått en bevisad läkemedelsbehandling som utförts av utställaren eller, som i det aktuella fallet, om det handlar om en foderförorening.”

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden