Avelsnyheter
22 mars 2021 16:53

EHV-1 stoppar Helgstrands hingstar från 14-dagarstest

HingstpremieringVid den danska hingstpremieringen nyligen, godkändes tolv 3-årshingstar ägda av Helgstrand Dressage. Ingen av dem kommer att delta i den test som krävs för att få betäckningstillstånd i år. Anledningen är risken för EHV-1-smitta.

EHV-1 stoppar Helgstrands hingstar från 14-dagarstest
Andreas Helgstrand vill inte utsätta sina hingstar för risken att smittas med EHV-1. Foto: Helgstrand Dressage

Ridsport har redan berättat om den danska avelsvärderingen av unga dressyrhingstar, där Helgstrand Dressage fick tolv nya 3-årshingstar godkända. Ingen av dem kommer dock att delta i det 10- eller 14-dagarsprov som snart inleds.

– Det har inte varit ett lätt beslut att ta, eftersom vi har en ny generation avelshingstar som vi har höga förhoppningar på, säger Andreas Helgstrand, i ett pressmeddelande.

– Men utbrottet av herpesviruset har redan drabbat Europa och det har även förekommit fall i Danmark, så vi vågar inte ta risken att flytta hästar till provet i Tørring. Även om situationen är under kontroll här i Danmark för tillfället, måste vi ta hänsyn till dem som investerar i vår verksamhet. De litar på att tar de rätta besluten och säkrar hästarnas väl och ve. Vi vågar inte ta risken att hingstarna skulle bli smittade  vid provet, där ju hingstar från flera olika stationer träffas. Vi hoppas att vi, i samråd med Dansk Varmblod, kan finna en lösning så att våra 3-årshingstar kan testas och få sitt ettåriga betäckningsstillstånd, säger Andreas Helgstrand vidare.

Totalt deltog 52 3-åriga dressyrhingstar i årets avelsvärdering. 20 fick biljett till 10/14-dagarsprovet, varav alltså tolv ägs av Helgstrand Dressage.

Så går provet till

Enligt reglerna ska nygodkända 3- och 4-årshingstar delta i Dansk Varmblods 14- eller 10-dagarstest som hålls i Tørring, om de ska ha betäckningstillstånd för innevarande år. Hingstarna tränas lätt och observeras i stallet och i den dagliga hanteringen.

10-dagarsprovet omfattar ridning men inte hoppning under ryttare. Det ges inga betyg och det är inget slutprov. Efter testen får varje hingst en träningsbeskrivning. Avelsledaren och träningsledaren beslutar i samråd vilka hingstar som har klarat testen. Syftet är att sortera bort hingstar med dåligt temperament eller andra olämpliga egenskaper.

14-dagarsprovet är utformat för att ge godkännande även i Tyskland och innefattar att hingstarna får betyg för stalluppförande, löshoppning, gångarter med ryttare samt ridbarhet under testryttare. Betyget skickas till det tyska avelsförbundet, som avgör om hingsten godkänns även där.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden