Avelsnyheter
18 mars 2021 13:22

20 nya 3-årshingstar godkända i Danmark

HingstpremieringEfter en tre dagar lång turné har Dansk Varmblods hoppkommitté godkänt 20 stycken 3-åriga hingstar för vidare prövning, och även gett fortsatt tillstånd till fem 4-åringar.

20 nya 3-årshingstar godkända i Danmark
Avator Lox (e Action Man Ask Z) inköptes på DV:s Elitfölauktion för tre år sedan och blev nu en av två premiehingstar i hoppning. Foto: Ridehesten

I år har det inte varit möjligt att samla alla hingstar till avelsvärdering i Herning, så som man brukar i Danmark. Därför har Dansk Varmblods domare åkt runt i landet under tre dagar för att bedöma de 28 uttagna hingstarna.

Hoppkommittén består av Signe Wiese, Bo K Møller och Johnny Hansen, och de har bedömt hingstarna tillsammans med avelskonsulenten Karina Christiansen. Hingstarna har visats på fast underlag, i longering samt lösvisning och löshoppning. Domarnas taleman Johnny Hansen är mycket positiv till vad de fått se, i det pressmeddelande som Dansk Varmblod skickat ut.

– Det har naturligtvis varit väldigt speciellt i år, men med tanke på omständigheterna har alla hingstar fått optimala möjligheter att visa upp sig. Det har inte varit möjligt att se hingstarna tillsammans, men vi har ändå fått ut det bästa möjliga av visningarna.

Bra årgång

Med 28 visade hingstar har det inte varit en av de största årgångarna av hopphingstar i Dansk Varmblod, men den har varit riktigt bra. Enligt Johnny Hansen är det många år sedan domarna såg så många bra 3-åriga hopphingstar – och man har inte heller tidigare godkänt så många som 20 för vidare prövning vid bruksprovet.

– Vi har godkänt många hingstar, och i de fall då vi varit lite tveksamma har vi låtit hingsten få chansen att bevisa sina kvaliteter vid bruksprovet. Å andra sidan har vi tidigare haft flera premiehingstar, men i år har vi bara kunnat utse två. Det säger inget om kvaliteten på hela årgången, utan betyder bara att dessa två hingstar var i särklass.

De två han talar om är Avatar Lox (e Action Man Ask-Ci Ci Senjor Ask) och Genesis P (e Bøgegårdens Gladiola-Cassini II).

– Vi har den otroligt flotta och långlinjerade Avatar Lox, som intog hela arenan och visade att den hade allt, både typ och funktion. Och så har vi Genesis P, vars mycket starka prestationshärstamning lyste igenom tydligt, berättar Johnny Hansen.

De 20 hingstarna kan på söndag delta i besiktningen inför det tiodagars observationstest som krävs för att de ska kunna få avelsgodkännande redan för 2021. Därefter väntar 35-dagars bruksprov i höst för fortsatt godkännande.

4-åringar på papperet

De 4-åriga hingstar som tidigare varit godkända av Dansk Varmblod och nu har gjort bruksprov, blev i år inte besiktigade som vanligt, utan utvärderades på papperet. Domarna har tidigare sett hingstarna och följt deras utveckling under fjolåret fram till bruksprovet i slutet av 2020. Alla hingstarna har gjort bruksprov med gott eller särdeles gott resultat. Bara den importerade hingsten Bøgegårdens Chaccon, som har gjort prov i utlandet och inte tidigare visats för nämnden, behövde besiktigas under domarnas tredagarsturné. Den hoppade då även under ryttare.

Till segerhingst utsågs Cordento II DWB, e Cornet Obolensky och undan ett Cardento-sto som hoppat 1,60. Han tilldrog sig stort intresse när han såldes som föl på Elitfölauktionen 2017 till Jan List Christensen, som visade sig göra ett bra köp. Hingsten godkändes i Herning 2020, men deltog inte i det frivilliga 10-dagarsprovet eftersom han var i en växtfas. Däremot gick han 35-dagarsprovet och visade stor ridbarhet och fina hoppegenskaper, enligt DV:s pressmeddelande.

Genesis P
Premiehingsten Genesis P är uppfödd av Lars N Pedersen, som blev dansk mästare i hoppning med hingstens far Bøgegårdens Gladiola. Foto: Ridehesten

Resultat 3-åringar

Avatar Lox DWB e Action Man Ask Z-Ci Ci Senjor Ask, uppf Stutteri Lox, Joan Arler & Peter Børsen, Kolding, visad av Frandsbjerg Horses A/S, Mariager.
Genesis P e Bøgegårdens Gladiola-Cassini II, uppf & visad av LP Springheste, Lars N Pedersen, Vejle.
Chacman e Chacoon Blue-Cashman, uppf i Tyskland, visad av Lykkegaard 159 ApS, Vejle.
Las Vegas H DWB e Comme Il Faut-Louvre S, uppf Bodil Kruse Hellmers, Aalborg, visad av Tallin Farm, Danish Sports Horses LLC, USA.
Casalensky e Cornet Obolensky-Casall, uppf i Tyskland, visad av HH Horses & Stald Cajus, Solrød Strand.
Senator e Der Senaat-Quiet Please, uppf Jeannette Vangsøe Sunesen, Thisted, visad av Nordentoft Equestrian, Thisted.
Danish Dynamite e Diarado-Sampras, uppf i Tyskland, visad av Lykkegaard 159 ApS, Vejle.
Emeralds Boy Ask Z e Emerald van ’t Ruytershof-Cornet Obolensky, uppf i Holland, visad av Stutteri Ask A/S, Martofte.
Navarro SL e Etoulon VDL-Neckar, uppf i Holland, visad av Almind Horseware ApS.
Hamilton Vest DWB e Halifax van het Kluizebos-Chaman, uppf Stald Vestergård, Middelfart, visad av Almind Horseware ApS.
Hallas Ask e Harley VDL-Nurzeuz, uppf i Holland, visad av Stutteri Ask A/S, Martofte.
Quando Ask e Quarz Ask-Kannan, uppf & visad av Stutteri Ask A/S, Martofte.
Nørremøllehøjs Silver Light e Silvaner DC-Candillo, uppf Christina Møller & Uwe Thomsen, Bylderup-Bov, visad av Ulrik Stadelhofter & Uwe Thomsen, Bylderup-Bov.
Napoleon e Up To Date-Biscayo, uppf & visad av L van der Meer, Agerskov.
Utoki F Damgaard DWB e Uriko-Catoni, uppf F Damgaard ApS, Ribe, visad av Frandsbjerg Horses A/S, Mariager.
Gadgaards Convoy e Volstrups Cash-Godsend du Reverdy, uppf & visad av Lene Gadgaard o Hans Chr. Jensen, Spjald.
Zodiac D e Zinedine-Diamant de Semilly, uppf & visad av Liselotte Frederiksen, Skibby.
Narciso Blue e Zirocco Blue-Numero Uno, uppf i Holland, visad av Stald Lux, Bjerringbro.
Teglovnens Zir-Oculus e Zirocco Blue-Cornet Obolensky, uppf i Tyskland, visad av Stutteri Teglovnen, Dybvad.
Hot’n Todt e Todt Un Prince Ask-Carpaccio, uppf & visad av René Fredslund, Give.

Mer information om hingstarna samt video finns här.

Cordento
Cordento II utsågs till segerhingst bland 4-åringarna i Danmark. Foto: Ridehesten

Resultat 4-åringar

Hesselhøj Captain Morgan DVH 1387 e Casallco-Crelido, uppf & visad av Anders S. Hoeck, Asperup.
Bøgegårdens Chacoon DVH 1388 e Chacoon Blue-Emerald van’t Ruytershof, uppf i Tyskland, visad av Stina & Jørgen Schmidt, Bolderslev.
Casper Ask DVH 1389 e Ci Ci Senjor Ask-Kannan, uppf & visad av Stutteri Ask A/S, Martofte.
Cordento II DVH 1390 e Cornet Obolensky-Cardento, uppf Linus Camitz, Glumsø, visad av Jan List Christensen, Bjerringbro.
Gracieux H.A.P. DVH 1391 e Grim St Clair-Casir Ask, uppf Helene A & Kim Pedersen, Tørring, visad av Ib Kirk, Øster-Assels.

Mer information om hingstarna samt video finns här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden