Sportnytt
3 mars 2022 09:48

Spruträdd häst fall för disciplinnämnden

Beslut i DINHästen var så rädd för sprutor att dopningsprovtagningen misslyckades. Händelsen inträffade på Jönköping Horse Show och nu döms hästen till avstängning från tävling, men bara under en veckas tid.

Spruträdd häst fall för disciplinnämnden
Den spruträdda hästen blev en fara både för sig själv och provtagaren. (Arkivbild) Foto: iStock

Det var under en av de högsta klasserna på Elmia som hästen togs ut för dopningsprov. Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att provtagaren först väntade på urinprov, men när det inte kom inom utsatt tid försökte provtagaren ta blodprov.

Två timmar efter att hästen kommit till dopningsboxen avbröts försöken, eftersom hästen visade sig vara kraftigt spruträdd och blev en fara både för sig själv och för provtagaren.

Ryttaren har efteråt uppgett att om förhållandena på platsen för urinprovet varit lugnare skulle hästen kanske ha lämnat ett urinprov. Ryttaren har under hela processen varit behjälplig och inte på något vis förhindrat provtagningen, skriver nämnden i sitt beslut.

Men reglerna är tydliga. En häst som vägrar låta sig dopningtestas är inte i sådant skick som krävs för att uppfylla tävlingsbestämmelserna.

Nämnden beslutar därför att hästen ska stängas av från tävling eller annan aktivitet organiserad av Svenska Ridsportförbundet under en veckas tid.

Nämnden konstaterar att det vid provtagningen förelåg omständigheter som kan ha orsakat viss ökad stress hos hästen, vilket å andra sidan alltid är en risk vid ett provtagningstillfälle. ”Omständigheterna vid aktuellt tillfälle var inte värre än vad en häst i allmänhet måste kunna tåla om den ska anses vara i tävlingsmässigt skick. Det är vid bedömningen av avstängningens längd förmildrande att ryttare under provtagningsprocessen varit tillmötesgående och inte på något vis förhindrat provtagningen”, skriver nämnden som därför fastställer avstängningstiden till sju dagar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden