Sverige
28 februari 2019 07:15

Stänger dörren för protest mot öppen dörr

DisciplinärendeEn öppen dörr på tävlingsbanan ledde till att en ryttare fick tidsfel. Nu har disciplinnämnden avgjort ärendet.

Stänger dörren för protest mot öppen dörr
Ärendet handlar om insläppet till tävlingsbanan. Bilden är från Gothenburg Horse Show och har inte med det aktuella fallet att göra. Foto: Fredrik Jonsving

Dörren på tävlingsbanan var inte stängd när ryttaren fick startsignal, vid en hopptävling i Västsverige i höstas. Ponnyryttaren väntade i det längsta med att starta, eftersom hon var rädd för att ponnyn skulle springa ut. Det slutade med att tiden redan gått igång när hon startade, och hon fick tidsfel.
Ryttarens förälder kontaktade överdomaren som erbjöd ryttaren att göra om ritten, men det tackade ryttaren nej till, eftersom ponnyn redan gjort fyra starter under helgen.

Ärendet hamnade i stället hos disciplinnämnden, eftersom föräldern menade att arrangören bröt mot TR när dörren stod öppen.
Disciplinnämnden konstaterar att det mycket riktigt står i TR att ”då tävlande ekipage befinner sig på banan ska in- och utgång vara stängda”, men disciplinnämnden skriver att det betyder att in- och utgång ska vara stängd under ekipagens ritter och inte under all tid något tävlande ekipage befinner sig på banan.

Det var före start som dörren stod öppen, och ryttaren gjorde inga försök att påvisa för domaren att den öppna dörren störde ryttaren. Tvärtom accepterade ryttaren startsignalen genom att starta sin ritt.
Därmed beslutar disciplinnämnden att lämna anmälan utan åtgärd.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden