Hoppning
14 juli 18:45

Stark insats av svenska juniorlaget

EM för unga ryttareTvå svenska juniorer är klara för final och laget avancerade till sjunde plats vid EM i spanska Oliva.

Stark insats av svenska juniorlaget
Ida Selin och Indian Gold är klara för final i junior-EM efter en felfri runda i den andra lagomgången. Foto: Jonna Sundblad Voorn

Juniorernas sista lagrunda reds i 1.40-hoppning och kvaliteten på såväl ryttare som hästar var mycket hög. 39 av de 99 ryttarna red felfritt över en maxad bana.

Först ut av de svenska ryttarna red Lilly Landgren, som inte ingick i laget utan enbart red individuellt. Lilly visade lagkamraterna hur banan skulle ridas och gjorde en klockren, felfri runda.

När det sedan var dags för de tio bästa lagen gick Sverige ut som tvåa, då omvänd startordning gällde och laget låg på nionde plats efter de första dagarna. Ebba Danielsson inledde med att riva första hindret, men fick ordning på nerverna och var felfri resten av banan. Beata Hermelin började perfekt, men fick en lätt touch på hinder sju och frambommen föll.

Cornelia Wallenborg höll däremot ihop ridning hela vägen och gick i mål med noll fel. Samma resultat avslutade även Ida Selin med, och därmed avancerade Sverige till en fin sjundeplats i tävlingen, mindre än ett nedslag från Polen som slutade sexa.

De 30 bästa ekipagen får rida vidare i finalen som avgörs på lördag. Det är ett par år sedan Sverige hade en junior med i finalen men i år blir det två. Både Ida Selin/Indian Gold (val f-13 e Cassini Gold-Germus R, äg Gds Invest) och Cornelia Wallenborg/Manick (SWB val f-07 e Manhattan-Contendro, uppf Vibeke Jonsson, äg Stall Wallenborg) hamnade på rätt sida strecket. Ida kom 25:a och har 8,85 fel med sig in i finalen medan Cornelia ligger 28:a med 9,28.

Det var ytterst nära att också Beata Hermelin/Obsession Night (SWB val f-07 e Corlensky G-Cruise On, uppf Anna-Lena Rylander och Leif Medin, äg Hagen Medical AB) tog sig till final. Ekipaget slutade 32:a med 10,22 fel.

Leder junior-EM gör Evelyne Putters från Belgien med 0,84 fel. Belgien tog också lagguldet i junior-EM före Nederländerna och Irland.

Tufft för ungdomsryttarna

För det svenska YR-laget tog dock resan slut redan efter första omgången. Det blev en 11:e plats efter att framför allt trekombinationen ställt till det för ryttarna.

Det var en svår 1.50-hoppning som de unga ryttarna skulle klara av. Endast sex ekipage, av 86, klarade banan helt utan fel. Av de svenska ryttarna lyckades Carla Peterson bäst med sin egen Nivienne (SWB sto f-12 e Cohiba-VDL Sheraton, uppf Lena Svensson). Trots en tappad sko redan efter hinder 2 blev det bara ett nedslag i trekombinationen och ett fel för tid, vilket räckte till en placering i klassen. Eftersom Carla hade mest fel dag 1 ingick hon dock inte i det svenska laget utan red bara individuellt.

Då de tio bästa lagen går vidare till andra omgången får alla svenskar rida om individuella platser i fredagens omgång. De 30 bästa ryttarna tar sig vidare, och samtliga svenskar har en bit upp till det strecket.

Ingemar Hammarström, som i dagens omgång hade två nedslag och två fel för tid, ligger bäst till av svenskarna på plats 47. Han är 4,9 fel från en finalplats. Carla Petersen ligger på plats 50, 5,8 fel från final. Philip Svitzer var felfri fram till trekombinationen i slutet av banan, men en rivning där och även ett nedslag på näst sista hindret gör att han nu ligger på plats 55, 7,9 fel från en finalplats.

Bästa svensk första dagen, Filippa Enmark, fick inte till en bra runda utan stannade på totalt 16 fel, där 4 var för överskriden maxtid, och därmed är ekipaget utan chans på en finalbiljett. Inte heller Cora Hirn fick det att stämma.

Individuellt leder belgaren Thibeau Spits, medan Storbritannien leder lagtävlingen före Belgien och Tyskland.

Här hittar du alla resultat från EM

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden