Ponny
2 augusti 2020 21:46

Starka startfält i Jönköpings FEI-klasser

NationelltAlice Kampe-Alsin, Nicole Crona och Ebba Bånge är några av ryttarna som gjorde fina insatser i helgens FEI-klasser hos Jönköpings Fältrittklubb. "Jag kände verkligen att jag vågade rida inne på banan", säger Alice Kampe-Alsin, som tog hem två FEI-segrar med sin Crugybar Flying Childers.

Starka startfält i Jönköpings FEI-klasser
Alice Kampe-Alsin och Crugybar Flyinge Childers rider i landslagets utvecklingstrupp. Foto: Therese Helg

Alice Kampe-Alsin är med i landslagets utvecklingstrupp med egna ponnyn Crugybar Flying Childers, men dessutom rider hon två hingstar som hon har till låns. I helgen var hon på dressyrmeeting med alla tre ponnyerna i Jönköping – och det blev storslam för 15-åringen. Av tio starter placerade hon sig i sju, varav tre var topplaceringar med Crugybar Flying Childers i FEI-programmen.

Första segern kom redan i fredags då ekipaget red ihop 69,786 procent i FEI Lagprogram i kategorin RÅ16. Under lördagen kom nästa vinst i FEI Mästerskapsprogram där duon landade på 70,135 procent, och under söndagen blev det en fjärdeplats i FEI Lagprogram där ekipaget slutade på 67,643 procent.
– Oftast är han ganska så seg, men det har blivit mycket bättre. Han är lite bakskygg och lite rädd av sig, något som jag har fått träna på att kunna hantera. Men nu är det snarare så att jag gillar när han är så, för då blir han nästan lite pigg av det och jag kan vända det till något positivt, säger Alice.

Sedan en månad tillbaka rider hon hingsten Nässlehults Nobelium som tidigare gjort karriär i fälttävlan och hoppning. Efter att ha varit skadad en tid är nu tanken att han ska få utvecklas i dressyren tillsammans med Alice. I helgen blev det placering i tre av tre starter i Lätt A:P1, varav två segrar, och ekipaget är därmed FEI-kvalade efter sin andra tävling ihop.
– Han var väldigt pigg på framridningen eftersom det fanns så många andra hästar att spana in, men han var lite lugnare inne på banan. Med tanke på att jag får rida mycket för att hålla honom lugn, har vi mycket kvar att ge. Vi håller fortfarande på att lära känna varandra och det ska bli kul när jag kan rida honom ordentligt inne på banan.

Halkade in på dressyren

Mestadels tränar Alice hemma med mamma Karolina Kampe, som tävlat både dressyr och hoppning samt fälttävlan som yngre. Dessutom har Alice en holländsk tränare, som både är GP-ryttare och GP-domare, som i vanliga fall kommer till Sverige var sjätte vecka, men som i och med pandemin har haft svårt att komma hit.

Alice tävlade själv hoppning först med sin B-ponny, men efter att ha fått en förfrågan om att vara med i division III i dressyr var hon fast i dressyren.

Först var planen i år att komma med till NM, men eftersom det ställdes in ligger nu största fokus på SM i vecka 44. Så långt är hon i alla fall väldigt glad över helgen och speciellt över sin lite segare tävlingskamrat.
– Jag är jättenöjd med alla ponnyerna. Men jag måste ändå säga att jag är mest nöjd med segrarna med ”Curre” i det starka startfältet med så många duktiga ryttare.

Hon är också nöjd med att hon vågade ta för sig inne på banan, vilket ibland är en utmaning, berättar Alice.
– Jag försöker alltid tänka på att ta med mig känslan från framridningen in på banan, och att jag ska våga satsa. Ibland kan jag bli lite passiv, men nu vågade jag verkligen rida inne på banan och ta plats. Det var inte ”förlåt, men här kommer jag”.

Flera som lyckades bra i Jönköping

Det var flera ryttare som höll sig väl framme med fina ritter i Jönköping. Nicole Crona plockade också en rad topplaceringar i FEI-klasserna – av sex möjliga fick hon rosett i fyra med sina ponnyer Voyager 2 och Cezanne de Luxe. Under söndagen vann hon mästerskapsprogrammet i kategori RÅ16 med den senare på 72,071 procent. Och i fredags var hon tvåa efter Alice Kampe-Alsin med sin andra ponny på 69,358 procent.

Även Ebba Bånge åkte hem med tre av tre möjliga prisrosetter i FEI-klasserna med sin Runsås Chakira. Under söndagen var hon trea i lagprogrammet på 68,143 procent i kategori RÅ16.

Saga Rydin-Irebro tog i sin tur storslam i kategori RÅÖ med en seger i mästerskapsprogrammet under söndagen med 67,838 procent och en andraplats i fredags på 66,500 procent. Bägge placeringarna fick hon tillsammans med Ängaby Get Maxed.

Emma Eriksson radade även hon upp topplaceringar som i ett pärlband i kategori RÅÖ. Med ponnyn EG Marie Curie blev det inte mindre än en seger i söndagens lagprogram med 67,072 procent och de andra två dagarna blev det två tredjeplatser i lagprogrammet samt mästerskapsprogrammet. Med ponnyn Trestena Paparazzo blev det en andraplats i lördagens mästerskapsprogram på 66,419 procent.

Här hittar du samtliga resultatlistor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden