Sport
21 november 2018 12:00
Ridsportplus

Startade med halt häst trots startförbud – överklagade avstängningarna

AvstängningSåväl ryttaren som föräldrarna stängdes av efter att ryttaren startat på en tävling trots att hästen dagen innan inte hade gått igenom samma tävlings veterinärbesiktning och fått startförbud. De överklagade beslutet, men Riksidrottsnämnden går på Disciplinnämndens linje.

Startade med halt häst trots startförbud – överklagade avstängningarna
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Sergio Kymer/Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du tre möjligheter:

Prenumerera på Ridsport

Inför en start i 1,20 i somras var hästen halt vid tävlingens veterinärbesiktning och fick startförbud. Dagen efter startade ekipaget likväl i samma tävlings 1,10-klass, utan tillåtelse.

Överdomaren tog hand om ärendet och då hästen visades igen för veterinären var den fortfarande halt på samma ben. Familjen uppgav, enligt Disciplinnämndens handlingar, att de hade kollat sin häst hemma på kvällen och ansett att den kunde starta 1,10-klassen. Överdomaren delade ut gult kort, meddelade varningen och stängde av ryttaren från tävlingen.

Startförbudet gäller hela tävlingen

Inför beslutet i Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd uppger målsmännen bland annat att det gula kortet inte var korrekt ifyllt och att de inte förstått att hästen inte fick starta 1,10-klassen dag två.

I Disciplinnämndens bedömning skriver de bland annat att formfelet på gula kortet är olyckligt, men inte påverkar bedömningen. De skriver vidare att startförbudet gäller hela meetinget och att hästen skulle ha gått igenom en ny besiktning för att få starta 1,10, även om veterinärbesiktning vanligen inte krävs före denna klass.

Hästen har uppenbarligen inte varit fullt frisk och därför inte i tävlingsmässigt skick.

De betonar också att ”hästens hälsa och välbefinnande alltid ska sättas främst” och konstaterar vidare att ryttare och målsmän har brutit mot startförbudet. ”Efter starten visade det sig att hästens skick hade försämrats från dagen innan. Hästen har uppenbarligen inte varit fullt frisk och därför inte i tävlingsmässigt skick. (…) Reglerna om veterinärbesiktning är uppställda av hänsyn till djurskyddet. Disciplinnämnden ser därför allvarligt på gärningen”, skriver de vidare.

Girls Watching Warm Up At Falsterbo Horse Show
Startförbud som utfärdas på tävling gäller under hela meetinget. (Personerna på bilden har inget samband med texten). Foto: Lotta Vess/Istock

Avstängda nio månader

Föräldrarna dömdes av Disciplinnämnden till nio månaders avstängning. Ryttaren fick, med hänsyn till ung ålder (under 15 år), tre månaders avstängning. Avstängningen för ansvariga personer, i det här fallet föräldrarna, inkluderar bland annat förbud att ”delta som tävlande, ledare, funktionär, eller på annat sätt vid tävling eller annan aktivitet som organiseras av Svenska Ridsportförbundet”.

Föräldrarna valde att överklaga avstängningarna. Ryttarens straff ville de ha upphävt omgående med hänsyn till åldern. De framhöll att straffet inte skulle läggas på ryttaren, som i och med avstängningen bland annat missade ett mästerskap hen hade kvalat till.

Föräldrarna ansåg att de skulle få ett kortare straff, bland annat då de har fler barn inom sporten som också drabbas när föräldrarna inte får hjälpa till på tävling.

Familjens intresse av att dottern får tävla kan inte anses vara större än att upprätthållande av respekten för djurskyddet.

Överklagan avslogs

Gällande överklagan, som skulle prövas i Riksidrottsnämnden, skrev förbundet bland annat att ”familjens intresse av att dottern får tävla kan inte anses vara större än att upprätthållande av respekten för djurskyddet. Att bryta mot djurskyddet på ett sådant flagrant sätt som i detta fall är att anse som grovt”.

Riksidrottsnämnden går på Disciplinnämndens linje och avslår överklagan. De ”finner inte skäl att göra någon annan bedömning än den som Disciplinnämnden har gjort”. Detta betyder är ryttaren är fortsatt avstängd till jul och föräldrarna fram till slutet av juni nästa år.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-