Hoppning
11 december 2017 13:43

Staut och Farrington – helgens stora vinnare

StorsegrareDe svenska ryttarna hade enastående placeringar vid helgens tävlingar i Genève, men de två verkliga vinnarna var helgens två storsegrare: Kevin Staut och Kent Farrington.

De stora vinnarna vid helgens tävlingar i Genève var Kevin Staut och Kent Farrington. Foto: Kit Houghton/Rolex
Top-10
10 av världens högst rankade ryttare gjorde upp i Top-10-finalen. Kit Houghton/Rolex

Tio av världens elva högst rankade hoppryttare möttes i Rolex IJRC Top 10 Final – bara världstvåan Mclain Ward saknades på plats.

Franske Kevin Staut red Top-10-finalen för åttonde gången. Han och Reveur de Hurtebise HDC (SBS val f-01 e Kashmir van Schuttershof-Capricieux Des 6 Censes) var en av endast tre ekipage som red felfritt över hinder i båda rundorna och nästan två sekunder snabbare än Scott BrashUrsula XII. Peder Fredricson och Christian K hade sitt tidsfel från första rundan i bagaget och kunde därmed inte konkurrera om segern med de två felfria herrarna.

Kevin Staut
En lycklig Kevin Staut vid ärevarvet. Foto: Kit Houghton/Rolex
Peder Fredricson, H&M Christian K, Rolex Grand Prix
Peder Fredricson och Christian K kom på tredje plats i Top-10-finalen. Foto: Kit Houghton/Rolex

Segern innebar dessutom att Kevin Staut kvalificerade sig till den kommande Rolex Grand Prix, och det varen lättat Staut som mötte pressen efter segern.
– Jag är riktigt, riktigt lyckligt inte bara för att ha vunnit Top-10-finalen utan också för kvalificeringen till Rolex Grand Prix, erkände Staut.
– Jag har kämpat i åtta år för ett bra resultat och jag är så glad att jag nu har lyckats – speciellet här i Genève som är en sådan otrolig tävling.
Segern i Top-10-finalen gav Kevin Staut cirka 1,3 miljoner kronor.

Kevin Staut
Kevin Staut firade förstås segern med Reveur de Hurtebise. Foto: Kit Houghton/Rolex
Kent Farrington
Kent Farrington lyckades ta hem segern i Rolex Grand Prix. Foto: Kit Houghton/Rolex

Världsettan Kent Farrington, USA, kom på nionde plats i Top-10-finalen med Creedance. Även om han vann fredagens Grand Prix över 1,55-hinder med Voyeur var han inte helt nöjd med resultatet. I Rolex Grand Prix slog han till med rejäl revansch när han och Gazelle (BWP sto f-06 e Kashmir van Schuttershof-Indoctro) kapade Henrik von Eckermanns vinnartid rejält och petade ned svensken till andra plats. Totalt red Farrington ihop över fyra miljoner kronor vid tävlingarna i Genève.
– Jag är fortfarande i chock och jag kan inte förstå att det är över och att vi åker härifrån med en seger, sade Farrington efter tävlingen.
– Jag tycker min häst var fantastisk idag och med den här vinsten som är en del av Rolex Gland Slam så kommer jag definitivt att ta mig till The Dutch Masters.

Henrik von Eckermann
Ännu en gång blev han tvåa: Henrik von Eckermann och Mary Lou blev snuvade på segern i Rolex Grand Prix av Kent Farrington. Foto: Kit Houghton/Rolex

Farrington berömde också sina medtävlanden.
– Ryttarna här är så starka och här är världens allra bästa hästar.
– Jag visste att det skulle bli svårt när jag såg banskissen och jag är så nöjd med resultatet.

Här kan du se några korta vinnarintervjuer med både Kevin Staut och Kent Farrington: