Hoppning
10 december 2017 16:18

Kent Farrington vinnare – Henrik von Eckermann tvåa i Rolex Grand Prix

FelfrittBommarna föll för de flesta ryttare, men Henrik von Eckermann och Mary Lou lyckades hålla nollorna. I en rafflande omhoppning mellan fem av världens främsta ekipage slutade Henrik på en andraplats. Segrade gjorde världsettan Kent Farrington på Gazelle.

Kent Farrington vinnare – Henrik von Eckermann tvåa i Rolex Grand Prix
Henrik von Eckermann och Mary Lou är ett av två svenska ekipage i lördagens världscuphoppningar. Foto: Mikael Persson

Rolex Grand Prix i Genève är ingen barnlek precis. Startfältet består av 40 av världens främsta hoppryttare, ändå tog det lång tid innan något ekipage lyckades hålla nollan över Gérard Lachats och Louis Konickx maxade bana med bland annat tre kombinationer – en trekombination och två tvåkombinationer.

Maxtiden var från början satt till 64 sekunder men sänktes till 63 sekunder efter fem ryttare. Att hålla sig inom maxtiden skulle visa sig inte bli någon självklarhet, vilket den första ryttaren som var felfri över hinder fick erfara. Pedro Veniss gick över mållinjen på 63,44, men med sitt enda tidsfel låg han länge i ledningen.

Vinnaren från förra omgången av Rolex Grand Prix, Philipp Weishaupt, fick se sin stora miljonbonus Rolex Grand Slam för två Rolex Grand Prix-segrar i rad gå upp i rök när han tog sig runt banan på nio fel och därmed hamnade långt ner i resultatlistan.

Första felfria inom maxtiden blev EM-tvåan Harrie Smolders, som gick ut som 26:e ryttare på sin EM-kompanjon Don VHP Z. Strax därpå var det dags för Peder Fredricson som igår tog en fenomenal tredjeplats i Top-10-finalen med H&M Christian K. Dagens runda såg mycket säker och även snabb ut, men tyvärr river Christian tian med bakbenen. Det rättuppstående, maxade hindret på 1,60 som kommer snabbt efter en högersväng. Peder går i mål som näst snabbaste fyrafelare och lyckas hålla den positionen hela grundomgången ut och slutar därmed på en nionde plats i klassen.

Henrik von Eckermann och Mary Lou går ut strax efter Peder, och genomför en enastående runda. Mary Lou touchar hinder nummer tio, men ekipaget går som andra ryttare i klassen in i mål med noll fel. Klockan stannar på 60,85 – en och en halv sekund snabbare än Smolders.

Därefter rider Gregory Wathelet felfritt med Coree, och för honom lever hoppet om miljonbonusen Rolex Grand Slam vidare – dock inte lika stor som Weishaupt skulle fått, men ändå en rejäl summa på nästan 2,5 miljoner kronor för två vunna Rolex Grand Prix under samma säsong.

Ytterligare två ekipage tar sig felfritt över den svåra banan: Kent FarringtonGazelle och Cian O’Connor på SWB-valacken Fibonacci. Fem toppekipage som nu ska möta varandra i en rafflande omhoppning.

Harrie Smolders och Don VHP Z levererar en mycket snygg omhoppning och går felfritt ut som första omhoppningsekipage på 46,89. Henrik och Mary Lou går ut som nummer två. De touchar några hinder men bommarna ligger kvar, och ekipaget går felfria i mål på 45,49 och placerar sig i ledning när tre ekipage återstår.

Gregory Wathelet och Coree lyckas inte slå Henriks tid. Han rider felfritt med Coree men klockan stannar på 45,69 – Wathelets miljonbonus går honom därmed ur händerna för denna gång. Däremot pressar världsettan Kent Farrington ledartiden till 44,96 med Gazelle och puffar Henrik till andraplatsen.

Sist ut i omhoppningen är Cian O’Connor på Fibonacci, men de river ett hinder tidigt i omhoppningen om kan därmed ta det lugnt resten av banan – något annat än en femteplats kan det inte bli eftersom övriga i omhoppningen var felfria.

Segrar klassen gör alltså Kent Farrtington som får cirka 3,4 miljoner kronor för vinsten, med Henrik von Eckermann på en andraplats som får drygt 2 miljoner kronor i prispengar. Peders niondeplats genererar drygt 170 000 kronor i prispengar.

Två av SWB-hästarna erhöll placering: Fibonacci kom femma och Miebello tia. Bianca kom precis utanför placering på en sjuttonde plats medan Ohlala kom på 27:e plats.

Tävlingen går att följa live här. Ritterna läggs även ut relativt omgående och går att se i efterhand på start- och resultatlistan.

Resultat Rolex Grand Prix 2017

1. Kent Farrington (USA) – Gazelle
2. Henrik von Eckermann (Sverige) – Mary Lou
3. Gregory Wathelet (Belgien) – Coree
4. Harrie Smolders (Nederländerna) – Don VHP Z
5. Cian O’Connor (Irland) – Fibonacci
6. Laura Kraut (USA) – Confu
7. Pedro Veniss (Brasilien) – Quabri de l’Isle
8. Eric Lamaze (Kanada) – Fine Lady 5
9. Peder Fredricson (Sverige) – H&M Christian K
10. Mark Mcauley (Irland) – Miebello

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden