Hoppning
12 januari 2020 16:43

Steve Guerdat vann världscupen – superrunda av Henrik

FEI Jumping World CupSom väntat blev det en hård strid om världscuppoängen i Basel. Svenskarna gjorde vad de kunde, men Douglas Lindelöw fick en tråkig start och utgick. Henrik von Eckermann och Fancy Me gjorde däremot en superrunda men med ett förargligt nedslag på sista hindret i grunden. Segrade gjorde världstvåan Steve Guerdat efter en speedrunda med hästen Victorio des Frotards.

Steve Guerdat vann världscupen – superrunda av Henrik
Ingen kunde rå på Steve Guerdat som vann söndagens världscup i Basel (arkivbild). Foto: Jenny Schwieler Staaf

Steve Guerdat har haft en fantastisk helg i Basel med inte mindre än två GP-segrar, varav en i dagens världscup med hästen Victorio des Frotards. Ett resultat som var klart över förväntningarna, enligt ryttaren själv.
– Detta är en fantastisk seger för mig. Min häst har aldrig hoppat någon femstjärnig Grand Prix tidigare och jag kunde inte vara gladare än jag är just nu, sa han till SVT strax innan prisutdelningen.

Med dagens seger tar Steve Guerdat klivet upp till förstaplatsen i den aktuella världscupställningen, men det lägger han inte så stor vikt vid. Visst är det viktigt att kvala, men det viktigaste är att ligga i topp i slutet av världscupsäsongen, menar Steve Guerdat.
– Jag är framför allt väldigt nöjd med mina hästar, jag tycker verkligen om dem och de ger allt för mig. Det är en fantastisk känsla.

Att han lyckades hålla ställningarna och försvara den snabba tiden förklarade Steve Guerdat med att han helt enkelt fick till en bra runda och att Victorio des Frotards var med honom.
– Jag kunde kapa galoppsprång som andra inte lyckades med och han svängde bra. Det gör att du får självförtroende att rida lite starkare på hindren och det var det som gjorde skillnad i slutändan, sa Steve Guerdat till SVT.

Segertiden för Steve Guerdat och Victorio des Frotards landade på 31,44 sekunder. Tvåa blev fransmannen Julien Epaillard med hästen Queeletta som red i mål på 31,94 sekunder och trea blev Pieter Devos med Apart där klockan stannade på 32,41 sekunder.

”Hon gör det väldigt enkelt”

Bästa svensk blev Henrik von Eckermann som jobbat ett tag för att ge Fancy Me rutin i större sammanhang, bland annat med 12 fel i förra helgens världscup i Mechelen. Idag såg det ut att ha lossnat rejält för ekipaget som gjorde en superrunda, som dessvärre slutade med ett förargligt nedslag på sista hindret i grundomgången.

Henrik von Eckermann är dock väldigt nöjd med Fancy Me som fortfarande är grön på den här nivån.
– Mechelen var egentligen första gången som hon fick hoppa en så stor klass – och som hon faktiskt gjorde bra, även om resultatet inte var så bra, sa han till SVT, och tillade att det främst handlade om fel som berodde på att Fancy Me ännu så länge saknar rutin.

– Den här helgen har hon också hoppat jättebra och nu kändes det väldigt enkelt och bra, fortsatte Henrik von Eckermann som dock har fullt sjå med stoet på framhoppningen.
– Det är en speciell häst som är lite vild i sina tankar, men hon är också en riktig kämpe. På framhoppningen känns det som att det är bäst att inte gå in och rida, hon är lite stimmig runt andra hästar och det känns som man inte kommer över 1,20. Men när man kommer in så kämpar hon och hon gör det väldigt enkelt, sa Henrik von Eckermann till SVT.

Hästbyte för Douglas Lindelöw

Douglas Lindelöw som började helgen med två 1,50-placeringar var dock inte lika nöjd med dagens världscupstart. Det började förtroendeingivande men så kom han lite djupt in i trekombinationen tidigt i banan, därefter blev det följdfel och efter 16 fel valde han att utgå med hästen Cheldon.

– Jag kom lite nära in i trekombinationen, sedan kändes det lite som att han slutade hoppa och till slut var det bättre att utgå, sa en besviken Douglas Lindelöw till SVT och tillade att han kommer att tänka lite annorlunda när det är dags för världscupen i Leipzig nästa helg.
– Då kommer Casquo Blue att få ta på sig en lite större roll och kanske att vi kan göra något bra där.

Hela resultatlistan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-