Hoppning
3 november 2019 10:01

von Eckermann sexa i världscupen

Världscupen Henrik von Eckermann såg till att det blir ett svenskt ekipage till omhoppning i söndagens världscuphoppning i franska Lyon. Det blev en sjätte plats till slut.

von Eckermann sexa i världscupen
Henrik von Eckermann och Toveks Mary Lou. Foto: FEI/Arnd Bronkhorst

Henrik von Eckermann och Douglas Lindelöw startade söndagens världscuphoppning i Lyon, Frankrike.

Jag tog alldeles för många galoppsprång på några ställen, Jag red som farfar. Henrik von Eckermann till SVT om sin omhoppning.

Henrik von Eckermann blev bästa svensk med en sjätte plats. Schweiz Marcus Fuchs och Clooney 51 vann.

Det var 40 ekipage som startade klassen. Colombias Rene Lopez Lizarazo satte klassens första nolla tillsammans med Twig du Veillon. Flera av felen tidigt i banan kom, som så ofta, i de båda kombinationerna på banan och när åtta ekipage gjort sitt var Twig du Veillon enda felfria hästen.

Hemmapubliken fick dock anledning att jubla när fransmannen Olivier Perreau satt en säker nolla med GL Events Venizia d’Aiguilly efter en runda i fräscht tempo.

Douglas Lindelöw startade 9-årige Casquo Blue som nummer 10 i klassen och bjöd på en väl avvägd runda och fina språng. Den utslagsgivande trekombinationen såg lekande lätt ut. I slutet av banan blev det dock ett nedslag på uppvägen på en oxer. Det blev 4 fel för ekipaget.

– Jag tycker jag fick en bra start. Det var lite långa distanser och tiden var tajt som vanligt. Jag fick ett tidsfel i Oslo och det tog jag med mig och red på lite, och så fick jag ett nedslag i stället. Men jag tycker att min häst hoppade jättefint, säger Douglas Lindelöw till SVT.

Klassrunda av Springsteen

USA:s Jessica Springsteen bjöd på en riktig klassrunda tillsammans med RMF Zecilie och blev tredje ekipaget till omhoppning. Även Frankrikes Alexis Deroubaix/Timon d’Aure nollade grundomgången.

Hollands Israel v.d.Dennehoeve, riden av Bart Bles, blev femte hästen till omhoppning.

Nolla av Eckermann

Henrik von Eckermann gick ut med Toveks Mary Lou som nummer 22 i stoets säsongspremiär i världscupen. Stjärnan visade fin form och bjöd på härlig hoppning öven om det skramlade till en oxer. Men det blev felfritt och ett svenskt ekipage till omhoppning.

Efter von Eckermanns nolla trillade det in fler felfria ekipage, bland annat Schweiz båda stjärnor Steve Guerdat och Martin Fuchs.

Nyblivna pappan Pieter Devos, Belgien. lotsade lite skarpa Claire Z felfritt runt banan och blev det tolfte ekipaget till omhoppning. Frankrike fick även med snabbe Julien Epaillard/Queeletta till omhoppning.

Satsade i omhoppningen

Jessica Springsteen gick ut som tredje ryttare och då var ingen felfri i omhoppning. Hon satsade för fullt med RMF Zecilie som verkligen fick visa hela sitt register. Det blev en ordentlig chansning mot en stor oxer som gick hem och riktigt korta vägar. Det blev felfritt i mål på en tid som såg svårslagen ut.

Bart Bles satte en säker nolla även i omhoppningen, men var ungefär fyra sekunder långsammare än ledaren.

Omhoppningsbanan bjöd inte på några alternativa vägar utan premierade den som kunde stå på mest. Detta är kanske inte optimalt för Toveks Mary Lou som brukar vinna på sin vändbarhet. Henrik von Eckermann lät dock det rutinerade stoet gå på ordentligt och hon var inte i närheten av en bom. Tiden var knappt två sekunder långsammare än Springsteens men svensken gick in på andra plats.

Hollands Marc Houtzager gjorde ett seriöst försök att komma i fatt toppen i klassen men rev ett hinder.

Mästaren tog ledningen

Regerande Europamästaren Martin Fuchs och Clooney 51 satsade friskt redan från början och skimmeln gjorde allt rätt. Ryttaren satsade lite extra på sista linjen med den storgalopperande hästen och kapade ledartiden med ungefär sex tiondelar.

Italiens Emanuele Gaudiano/Chalou såg inte så snabba ut, men den friska satsningen på sista linjen tillsammans med en felfri hoppning räckte till tredje bästa tiden i klassen så långt. Men det skulle inte räcka längre då Belgiens Pieter Devos fick allt att stämma och gick in på en tredje plats.

Hemmaryttaren Julien Epaillard utmanade också, var felfri och gick in på femte plats.

Marcus Fuchs och Clooney 51vann.

Henrik von Eckermann slutade sexa.
– Jag är nöjd över hästen hon hoppade suveränt. Började jättebra i omhoppningen, men tog alldeles för många galoppsprång på några ställen. Jag börjar nog bli gammal när jag ser de andra rida. Jag rider som farfar, säger Henrik von Eckermann till SVT.

Toveks Mary Lou ska inte gå några mer världscupklasser den närmaste tiden, i stället är det framförallt Hanna som får tar över som svenskens världscuphäst den här säsongen.

Denna artikel uppdateras med de viktigaste händelserna från klassen.

Douglas Lindelöw slutade 24:a i klassen.

Online-resultat

Startlista

SVT Play sänder direkt med start 13.55

FEI-tv (betalkanal) sänder direkt med start 13.55

Klassen går också att följa via SVT2

Aktuell ställning, västeuropeiska ligan

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden