Debatt
26 november 2013 13:42

Öppet brev till SvRF: Vad är logiken med stilbedömning enbart på Ponny-SM och enbart i kategori B?

Årets ponny-SM är det ultimata beviset på att reglerna för mästerskapet måste ändras nu – om man är intresserad av att ta ponnysporten på allvar. Vad vill egentligen Svenska Ridsportförbundet uppnå?

På inomhus-SM för B-ponny var det elva ekipage som var felfria i samtliga tre omgångar. Alla dessa var värdiga SM-medaljörer, men de fick inte chansen att göra upp om segern enligt banhoppningens regelverk, det vill säga felfritt och på tid. I stället avgjordes SM genom påtvingade, godtyckliga stilbedömningsregler som både är orättvisa och inte följer banhoppningens mätbara och grundläggande tävlingsregler.

De märkliga och helt ologiska reglerna infördes 2012 och har sedan dess bara skapat osunda diskussioner och en tråkig eftersmak för alla inblandade, framför allt för barnen.
För den oinsatte: Läs följande först, för att förstå att vi som skrivit på inte är emot stilbedömningar.
Vi är emot att stilbedömning är resultatpåverkande på SM för B-ponnyer och givetvis i alla andra mästerskap.

Det ytterst svaga argumentet från SvRF var att man genom att införa stilbedömning – helt ”random” enbart på ponny-SM och bara för en kategori (SM går två gånger om året och samlar som bäst 35–40 B-ponnyer med ryttare i ålderskategorin 10 till 13 år) – skulle främja god ridning och få fram fler ryttartalanger på lång sikt.

Det är totalt utan logik! Och högst orättvist, av väldigt många skäl:

– De 35–40 ekipagen i 10- till 13-årsåldern som kvalificerat sig till SM på B-ponny har inte kvalat dit genom stil. Stilen har således inte påverkat dem under året, då de har kvalat enligt vanliga banhoppningsregler.

– Att därefter, en till två gånger per år (vid SM), bli bedömd genom godtyckliga stilbedömningsregler i 60 sekunder – kan nog de flesta normalbegåvade människor vara överens om inte kommer att påverka deras ridning i någon riktning.

Bristen på logik blir än mer barock med följande fakta:

– Samma B-ponnyryttare (med nuvarande regler) kan på samma SM ställa upp med en grön ungponny i ungponny-SM. Och nu – hoppsan – avgörs det inte med stil, nu rider vi på tid i finalen!

– Samma B-ponnyryttare (eller samma ålderskategori) är tydligen helt färdiglärd om hen startar på C- eller D-ponny under samma SM. Där gäller felfritt och omhoppning!

Vi tror att de flesta förstår vad konsekvensen av ovanstående blir. Ryttaren har tagit sig till det största som finns, ett svenskt mästerskap, där möts hen av helt nya och ologiska regler och principer. Och dessutom för en utvald kategori, inte för alla.
För barnen skapar det en olust och bristande förtroende gentemot vuxenvärlden. I stället för att ponny-SM bygger rutin och glädje får det totalt motsatt effekt.
Det kan inte vara i linje med den långsiktiga visionen om att bygga upp svensk hoppsport till världsklass.

Vi uppmanar Svenska Ridsportförbundet att ändra reglerna nu!

Johanna Unghanse, ryttare och förälder
Lena Salin, banbyggare och B-tränare
Christian Franzetti, FB-uppropet ”Nej till stil som avgörande faktor SM 2014”

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden