Avelsnyheter
5 oktober 2019 20:52

Storleken på mottagarstoet spelar roll

EmbrytransferDet finns flera studier som visar att både temperamentet och storleken på fölet påverkas av mottagarstoet. Det ställer krav på vilket sto som ska användas.

Storleken på mottagarstoet spelar roll
Studier visar att storleken på mottagarstoet påverkar storleken på fölet (bilden har inget samband med texten). Arkivbild: Ann-Sofie Hjärn

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.

När ET-tekniken började användas på hästar användes kallblodiga mottagarston, eftersom man utgick från att de var stresståliga och gav bra di.

Så var också fallet, men det visade sig att de påverkade fostren mer än man trott. De föl som vuxit i kallblodens livmoder var helt enkelt mer flegmatiska till sin läggning än föl som burits fram av varmblod.

Fakta

Vad är embryotransfter?

Embryotransfer (ET) innebär att ett embryo – sex, sju dagar gammalt– sköljs ur livmodern på donatorstoet och förs över till ett mottagarsto, i vars livmoder det sedan ska växa till och bli ett foster som utvecklas till ett färdigt föl.

Även kroppsstorleken påverkades. I en polsk studie där forskare jämförde utvecklingen vid 4,5 års ålder var de ponnyembryon som vuxit i kallblod mellan fyra och sex centimeter högre än de som förts över till ponnyer. De fick också längre framben, skenbenen var nästan tio procent längre i proportion till kroppsstorleken.

Liknande försök har gjorts i England. När de där undersökte vad som hände när ett ponnyembryo lades in i ett fullblodssto visade det sig att fölen blev 50 procent större än om det hade fötts av en ponnymamma.

Fullblodsembryo blir mindre i ett ponnysto

När forskarna gjorde tvärtom och lät ett fullblodsembryo växa i en ponny blev fölet 37 procent mindre än om det legat i en fullblodslivmoder.

Samma forskargrupp lät föra över embryon från tvillingar till mottagarston av olika storlek. Då skiljde det nästan åtta centimeter i mankhöjd på dem vid fyra års ålder.

Dessa resultat har gjort att man i dag försöker hitta mottagarmödrar av samma ras som de biologiska föräldrarna eller i alla fall så lika som möjligt.

Denna artikel publicerades första gången den 26 september 2019 i Ridsport nummer 18 2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 77 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

119:-/mån