Dressyr
13 juli 2023 16:31
Ridsportplus

Strålande begåvade 7-åringar – men svåra utmaningar

FHS 2023Lysande framtidsutsikter – men inte lätt att klara allt i programmet. Så kan man sammanfatta dagens uppvisningar av de 7-åriga dressyrhästarna som gjorde sin semifinal på Falsterbo Horse Show.

Strålande begåvade 7-åringar – men svåra utmaningar
Anna Nilsson visade sin egen Maracaña i 7-åringarnas semifinal på Falsterbo. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det blev trippeldanskt i topp när de 7-åriga dressyrhästarna gick sin semifinal på Falsterbo Horse Show under torsdagen.

Det syntes att det är ett svårt program för såpass unga hästar, med många övergångar och mycket som kräver samling. De svåraste momenten var vänsterpiruetter och byten i serie där väldigt många hade bekymmer. Det var bara ett fåtal som klarade det utan problem.

Trots det fick vi fram tio finalister som lyckades riktigt bra.

Susanne Barnow Åatoftens Dancing K C L -2
Susanne Barnow med Åtoftens Dancing Memory (DWB valack, f-16, e Era Dancing Hit, uppfödare Annette Bugge & Claus Hansen) Foto: Kim C Lundin

Segern gick till danska Susanne Barnow med Åtoftens Dancing Memory (DWB valack, f-16, e Era Dancing Hit, uppfödare Annette Bugge & Claus Hansen), som fick 80,297 procent.
Segraren är en häst som är oerhört högställd och elegant och gör ett verkligt imponerande intryck när den kommer in på banan. ”Den kommer in och presenterar sig”, som den danske domaren Leif Törnblad (tidigare domare i Falsterbo men ej i år) skulle ha sagt.

Nadia Aabo Sloth Satchmo K C L -4
Nadja Aaboe Sloth med Satchmo (DWB valack, f-15, e Hesselhöj Donkey Boy, uppf Erik Mölbak) Foto: Kim C Lundin

Det blev fortsatt danskt på pallen genom Nadja Aaboe Sloth med Satchmo (DWB valack, f-15, e Hesselhöj Donkey Boy, uppf Erik Mölbak) på 76,857 procent och Anna Zibrantsen med Sevilla (sto f-16) på 75,222 procent.

Nadja Aaboe Sloth fick mycket poäng på sin fina precision, med en sjuåring som såg ut som en äldre, rutinerad lilla rundanhäst. Den hade inte de största gångarterna men visades desto bättre i punkt-till-punktbedömningen.

Anna Zibrantsens Sevilla hade alla rörelser på plats och detta var ett av få ekipage som denna dag faktiskt satte sina piruetter.

Anna Zibrandtsen Sevilla K C L -1
Anna Zibrantsen med Sevilla (sto f-16) Foto: Kim C Lundin
Marina Mattson K C L -4
Marina Mattsson med Ladavion (KWPN valack, f-16, e Apache-San Remo, uppf C.De Bie-van Geffen, ägare Hannell Dressage Stable AB) Foto: Kim C Lundin

Bästa svenska ekipage blev Marina Mattsson med Ladavion (KWPN valack, f-16, e Apache-San Remo, uppf C.De Bie-van Geffen, ägare Hannell Dressage Stable AB) på fjärde plats med 74,997 procent. En häst som kanske inte hade det största unghästregistret, men som absolut kommer att vara en kandidat för högre klasser. Det syntes redan nu att den är ämnad för större ting.

Anna Nilsson Maracana K C L -2
Anna Nilsson med Maracaña (SWB valack, f-16, e Van Vivaldi-Calino, uppf Anna Österberg, ägare Anna Nilsson) Foto: Kim C Lundin

Bästa SWB blev Maracaña (SWB valack, f-16, e Van Vivaldi-Calino, uppf Anna Österberg, ägare Anna Nilsson) som med ägaren Anna Nilsson fick ihop 74,390 procent vilket gav en femteplats. Hon har förvaltat Maracaña väl och till och med hittat nya växlar i hästen. Hon visade sin häst med stort självförtroende och den har utvecklats väl sedan 6-årsstadiet. Den är onekligen en stark kandidat för SWB till Unghäst-VM, där den inte kommer skämmas för sig, då den har alla rörelser på plats och visas på ett harmoniskt och trevligt sätt.
Anna är för övrigt den ryttare som förlorade en fin 1-åring när tre hästar från hennes gård kördes på av ett tåg i början av juli.

Ibland speglar inte procenten framtidsutsikterna

Sandra Dahlins 7-åring Borichi (SWB valack, f-16, e Van Vivaldi 1286-Bocelli 1044, uppf Miota AB, ägare Birgitta Dalin) är son till Ichi – stoet som blev en verklig saga för ryttaren. Sandra vann hästen Dynastie på hästlotteriet på Scandinavium och hon fick senare fölet Ichi som vann sin debut i GP Special och tog Sandra till de internationella tävlingsbanorna. Det var ett sto med mycket nerv och det har förmodligen hennes son också. Men han har även mycket lätthet och fin mekanik. Även om det inte stämde till hundra procent idag – näst sist i klassen med 65,086 procent – ser denna häst ut att ha begåvning för mycket större uppgifter.

Segraren Susanne Barnows andra häst Skovdals Dexter (DWB valack, f-16, Hesselhöj Donkey Boy-Romanov, uppf Bjarne Skovdal, ägare Barnow Dressage, Steffen Kristensen) fick även den en blygsammare placering med 66,586 procent. En makalöst begåvad häst som tyvärr inte alls var tillfreds i Falsterbo. Men den rutinerade och erfarna beridaren lotsade honom till ett lyckligt slut och visade hur man ingjuter förtroende i en ung häst genom att locka och berömma.

Peter Härnstam Ebony -1
Peter Härnstam med Ebony EE (SWB valack, f-16, e Eclectisch-Shooting Star, uppf Eirefelt Equestrian AB, ägare Peter Härnstam AB) Foto: Kim C Lundin

För första gången på flera år fick vi se mannen som håller igång flera dressyrserier i Sverige med en häst i unghästklasserna i Falsterbo. Peter Härnstam visade Ebony EE (SWB valack, f-16, e Eclectisch-Shooting Star, uppf Eirefelt Equestrian AB, ägare Peter Härnstam AB), en väldigt flott och fin häst. Det var roligt att se Härnstam i farten igen. Resultatet blev 69,632 procent och en 19:eplats.

Finalen går på lördag morgon i Falsterbo.

Resultat Fager Bits 7-årschampionat | Semifinal
Regler

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden