Dressyr
2 juni 18:59
Ridsportplus

Patrik Kittel toppade seniorernas SM-kval: ”Många fina saker”

MästerskapUppdaterad med kommentarer 20:00, Sveriges dressyrkung har tagit täten i årets SM-dressyr. Detta efter sin seger i fredagens kval på Strömsholm. Kolla in hela listan med finalklara ekipage här och några röster om sin insats i SM-kvalet.

Patrik Kittel toppade seniorernas SM-kval: ”Många fina saker”
Patrik Kittel och Forever Young. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var 28 ekipage till start i fredagens kval som reds i Grand Prix.

Jag visste inte hur hon skulle reagera på två dagars resa, det är ovanligt för oss även om det är regeln för svenska ryttare.

Patrik Kittel.

Tysklandsbaserade flerfaldige svenske mästaren Patrik Kittel tog greppet om mästerskapet genom att rida Forever Young HRH (WESTF sto f 2012 e Fürst Fugger-Don Bosco, uppf Jörn Heinrich Hormann, äg Patrik Kittel och Arlette Jasper-Kohl) till seger i klassen med 76,152 procent.

Domarna var eniga om att ekipaget stod för dagens starkaste ritt med lite extra plus för passage och piaff där det till och med ett par nior för en passage. Patrik Kittel tävlar för Tranås Ridklubb.

Djursholms Ridklubbs Tinne Vilhelmson Silfvén red Devanto till en andra plats med 72,435 procent medan Emma Jönsson, Särö Ryttarförening, och Gerion slutade trea med 72,261 procent.

Topp 3 om sina ritter

I ledning efter kvalet är Forever Young HRH (WESTF sto mbr f -12 e Fürst Fugger u  Deflorata HRH e Don Bosco uppf  Jörn Heinrich Hormann äg Patrik Kittel, Arlette Jasper-kohl) riden av Patrik Kittel, och det var en nöjd regerande mästare:

– Det kändes väldigt bra, många många fina saker och framförallt väldigt felfritt och dessutom oerhört säkert. Det var det jag letade efter. Jag visste inte hur hon skulle reagera på två dagars resa, det är ovanligt för oss även om det är regeln för svenska ryttare. Jag är nöjd men vågar inte säga något, vi tar en dag i taget, sa mannen på jakt efter ett tionde SM-guld.

Patrik Kittel-forever Young 2 230602 Rt
SM-vinnaren från 2021 Forever Young HRH. Foto: Roland Thunholm

På en andra plats kom Devanto (HOLST valack br f -09 e De Chirico 3 u  Ribana II e Lorentin I uppf  Holger Wesselmann äg Lövsta stuteri AB) riden av Tinne Vilhelmson Silfvén. De har haft en fin säsong i Wellington tillsammans och Tinne som har flera SM-titlar i bältet var glad över deras insats.

– Jag var jättenöjd och det var kul inne på banan, han var så duktig. Det är få gånger det händer att jag inte gör några fel på banan. Det är speciellt roligt eftersom jag strävat efter att han ska lita på mig inne på banan, han har haft en tendens att bli lite spänd och frånvarande, men idag var han jätteduktig, sa en riktigt glad Tinne som inte startat SM på ett tag.

Tinne Vilhelmson Silfvén-devanto 6 230602 Rt
Tinne Vilhelmson Silfvén och Devanto. Foto: Roland Thunholm

Gerion (KWPN valack fx f -11 e Jazz u  Aimée de Jeu e Don Primero uppf  C. J. Reemst äg Särö Stable) riden av Emma Jönsson hade en grymt bra dag på jobbet. Emma riktigt sken ikapp med solen efter sin ritt.

–Det gick så bra så jag hade gärna gått in och ridit en runda till. Känslan i sadeln var jättehärlig, han verkligen bjöd till. Jag kunde lita på honom, slappna av och bara njuta inne på banan. Det kände som att när vi red in på banan så hade vi verkligen flow, det var så härligt, sa Särö-ryttaren Emma Jönsson som har flera hästar med till Strömsholm.

Övriga ekipage till final:

Jeanna Högberg och Astoria kom på åttonde plats men då stoet inte kändes riktigt som vanligt har teamet valt att inte starta i söndagens final.

Caroline Darcourt/Lord Django
Marina Mattsson/Helix
Stefan Jansson/Zidney (SWB)
Mads Hendeliowitz/Autograf Q (SWB)
Sofia Möller/Flawless
Anette Christensson/Edwin
Nina Karlsson/Strandagergårds Danoir
Carina Bondesson/Acappella
Jacob Nörby Sörensen/Vincent
Sophie Fleming Tärnström/Raul 21
Josefin Rudolfsson/Canon
Johan Lundgren/Duty Free

Många nöjda ryttare

Först ut i kvalet var Helix (ex Handsome Zee T) (KNHS valack mfx f -12 e Apache u  Zeester T e Jazz uppf  A.M.T. Toonen Arts äg Hannell Dressage) riden av Marina Mattsson som tävlar för Falkenbergsortens RF.
– Jag är nöjd med Helix, stundtals gjorde han det bästa rörelserna han någonsin gjort. Sen är jag lite irriterad på ett par smågrejer som och det är lite förargligt för nu vill jag vara med och fajtas i toppstriden. Jag ser framemot att få rida kür, sa beridaren från Hannell Dressage.

Efter Marina och Helix i resultatlistan kom Zidney (SWB valack fx f -10 e Zuidenwind u  Laura Ashley (F. 1) (SWB) e Laurentio uppf  Camilla och Set Andersson äg Stefan Jansson, Magnus Ringmark) riden av Stefan Jansson som tävlar för Kungsbacka Ridklubb.
– Jag är väldigt nöjd och jag tror Zidney gillar att gå här nedanför slottet, han känns lite som en slottsherre. Det var bra energi i honom och det är hans första SM och det är nästan mitt första med. Jag provade en gång för längesedan att rida SM men det är nästan glömt. Zidney känns redo för söndag, sa Stefan Jansson.

Kanske klassens flottaste gosse är Strandagergårds Danoir (DWB valack sv f -09 e De Noir u  Strandagergårds Alicia e Blue Hors Soprano uppf  Jens Jörgen Abildskov äg Nina Karlsson) riden av Nina Karlsson som tävlar för Ostkustens Dressyrryttare. tillsammans gör de sitt fjärde SM.
– Det kändes helt ok, han var supertaggad, det var jätteroligt men det gav lite missar. Han var så glad, pigg och med mig och frågar du mig så är han stiligast. Han är väldigt känslig och kan bli lite spänd på mitte och då kan det vara svårt men det blir bättre, vi vill mycket båda två, kommenterade Nina och klappade ömt på sin gosse.

SM-final på söndag

Finalen rids på söndag i Grand Prix Kür dit de tar med sig sina resultat från kvalet. De 15 bästa ekipagen får en plats där, förutsatt att de uppnådde lägst 63 procent i kvalet, vilket de 15 bästa i fredagens Grand Prix klarade.

Resultat, fredagens kval

Regler, SM i dressyr för seniorer

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden