Avel
21 april 2019 11:28
Ridsportplus

Stuterichefen: ”Tendensen går mot sämre fruktsamhet”

Viktig fruktsamhetHingsten betäcker det högbrunstiga stoet och hon blir dräktig. Hur svårt kan det vara? Ibland är det precis så enkelt, men långt ifrån alltid.
– Tendensen går allmänt mot sämre fruktsamhet, vilket vi bör uppmärksamma inom all hästavel, säger stuterichef Johan Hellander.

Stuterichefen: ”Tendensen går mot sämre fruktsamhet”
Veterinär Johan Hellander ger rådet att undvika att seminera eller betäcka stoet på de första brunsterna. Foto: Anders Thessing

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du tre möjligheter:

Prenumerera på Ridsport

Det finns en rad faktorer som har betydelse för dräktigheten. Det vet veterinär Johan Hellander, stuterichef på ett av landets största och mest framgångsrika travstuterier, Menhammar på Ekerö. Han hanterar hundratals avelsston varje år.

– Ett viktigt råd är att inte seminera/betäcka på de allra första brunsterna, som ibland är ofullständiga. Dessutom är det under brunsten som störst genomblödning av livmodern sker och det ger de bästa förutsättningarna för att stoet ska rensa bort vissa problem med infektioner. Ju större problem ett sto har, desto bättre är det med ett antal brunster före seminering.
– Oftast tar det lite tid innan genomsnittsstoet kommer in i sina bästa brunstcykler, vilket är från slutet av april till och med juni.

Väderfaktor diskuteras

Vädrets inverkan på stonas brunst brukar ofta diskuteras, till exempel att förra sommarens höga temperaturer och torka skulle ha medfört sämre dräktighet.

– Jag tycker inte att det stämmer. Årsmässiga fluktuationer är mer av en tillfällighet. Värme har viss betydelse, liksom grönt gräs, men det är ljuset som har störst betydelse och som startar stonas brunster.

Faktafruktsamhet

På Menhammar Stuteri används ett ljusprogram, vilket innebär att stona utsätts för förlängt dagsljus från mitten av december. Det används i första hand till gallston och de ston som precis har avslutat sin tävlingskarriär.

– Vårt ljusprogram startar vid Lucia och innebär att stona gradvis kommer upp i 16-18 timmars dagsljus. De har ljus under hela natten inne i lösdriften. Men för att kontinuiteten i tillförseln av ljus ska bibehållas, måste vi stänga in dem där tills det har blivit tillräckligt ljust utomhus, innan de går ut.

Fölningar från slutet av januari

– Det innebär en del extra arbete och även att stona måste ha större yta i lösdriften, cirka tio kvadratmeter per sto, för att de inte ska bråka. De behöver också utfodringsplats inne.

– Det passar vår säsongsrytm med fölningar från slutet av januari. Säsongen kan avslutas lite tidigare och fölen är så pass stora när de släpps på bete att de kan tillgodogöra sig gräset under en lång betessäsong. Inom travet kan det ha viss påverkan på unghästtävlandet, när ett föl är fött. Det kan skilja sex månader mellan yngst och äldst vid 2-åringsloppen till exempel. Samma sak vid auktionerna av 1,5-åringarna i september, då ser de tidigt födda mer välväxta ut. På sikt jämnar dock tiden för födelsen ut sig.

Ljushuva för ston

Utöver att förlänga dagen genom att ha tänt i stallet, finns en särskild ljushuva*, som stoet kan ha på sig.

– Vi har några, men huvan är tämligen dyr och vi har haft problem med att den gått sönder. Den ger dock tillräckligt med ljus för att ge effekt.

Inom till exempel fåravel är det vanligt att fertilitet och moderegenskaper rankas högt och det anges för varje ras hur de ligger till angående detta. Här hamnar hästaveln långt efter.

– Det finns inte någon hästras som aktivt arbetar för fruktsamhet. Inom travsporten har ston med tydliga brunster svårare att hävda sig på tävlingsbanan och då tjänar de inte tillräckligt med pengar. Tendensen går allmänt mot sämre fruktsamhet, vilket vi bör uppmärksamma inom all hästavel.
– Tittar man tillbaka i stamböckerna var det inte ovanligt att stona för 25-30 år sedan hade tio eller fler avkommor. De hade fler avkommor än fallet är i dag.

SKYRUP, SVERIGE - 21 MAJ 2017 : Föl, Skyrup Country Club den 21 maj i Skyrup ( Foto: Fredrik Jonsving )
”Det finns inte någon hästras som aktivt arbetar för fruktsamhet”, säger Johan Hellander, (Hästarna på bilden har inget samband med texten). Foto: Fredrik Jonsving

* Fotnot: Equilume är en huva som förser det ena hästögat med en tidsbestämd låg dos av blått ljus, vilket minskar halten av melatonin. Det är det hormon som produceras i mörker och hämmar stoets brunst under vinterhalvåret.

Artikeln publicerades första gången i Ridsports Avelsextra 2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-