Krönika
29 maj 2021 09:20

Styrelseplatser till de som tyckte sig ha svaret

Gästkrönika"Vill vi bli tagna på allvar av omvärlden krävs det att vi följer regler och bestämmelser". Ridsports gästkrönikör Anna Ozén funderar över dubbelmoralen som blossar upp i hästvärlden, med flera exempel på reaktioner som visar hur stark driften att rättfärdiga sina egna val är.

Styrelseplatser till de som tyckte sig ha svaret
Anna Ozén är hästföretagare som brinner för en sund och framgångsrik hästbransch med hästens välfärd i centrum. Foto: Jenny Schwieler Staaf

”Om man googlade dubbelmoral skulle det kunna komma upp en bild på dig.” Kommentaren följt av en gråtande skrattemoji rullade förbi i en tråd i det sociala medieflödet. Kommentaren fick mig att fundera över fakta, våra val, vårt beteende och kognitiv dissonans, driften att rättfärdiga sitt val.

Fenomenet blev väldigt tydligt efter Sofie Viksten Engfors krönika, då hon fick ta emot hot för att folk försökte rättfärdiga sitt val att beröva sina hästar deras grundläggande behov: samvaro med andra hästar. Reaktionerna på
hennes krönika visar hur stark driften är att rättfärdiga sina val.

Reaktionerna på hennes krönika visar hur stark driften är att rättfärdiga sina val.

Det finns fler strålande exempel:

  • Att vi är 14 månader in i en pandemi har inte kunnat undgå någon. SvRF:s beslut att låta yrkesverksamma tävla har medfört att antalet hästföretagare och anställda inom hästnäringen fått en boom. Rätt eller fel? Avgör själv.

Stanna hemma och träna eller tävla och utsätta sig själv och andra för risk att bli smittad. Hade det varit en smittsam hästsjukdom tror jag att valet hade varit självklart för alla.

  • Chansen att få sin hingst accepterad inom SWB gjorde att antalet anmälda till bruksprovet var rekordhögt och vid provets hastiga slut var antalet accepterade hingstar typ alla som genomfört fas 2.

Nu vidtog diskussionen att kraven var för låga och vem hade bestämt dem. Att SWB genomfört ett antal möten och att ärendet varit ute på remiss hade gått de flesta förbi.

Om jag hade varit valberedningsledamot i någon av SWB:s regionala föreningar hade jag gnuggat händerna, lyft luren och erbjudit styrelseplatser till de som tyckte sig ha svaret på gåtan: Är låga poäng på bruksegenskaper lika med snäll häst för amatörer med egenskaper värda att reproducera?

  • Jordbruksverkets sisyfosarbete med att alla Sveriges hästar ska ha en adress.

Beslutet om hästregistret har föregåtts av ett digert arbete med remissinstanser som fått lämna in yttranden. Ändå kom det som en total överraskning och hästhållare suckar över Jordbruksverkets försök och dess slogan ”Enklare tillsammans”.

Att SWB genomfört ett antal möten och att ärendet varit ute på remiss hade gått de flesta förbi.

Vill vi bli tagna på allvar av omvärlden krävs det att vi följer regler och bestämmelser. Intalar mig att det är alla de olika blommorna på ängen som gör den vacker även det är en form av kognitiv dissonans.

Fotnot: Kognitiv dissonans kallas också att rättfärdiga sina val. ”Sisyfosarbete” är ett uttryck för meningslöst arbete.

Tummenupp
Hiss

#vilyftervarandra
Uppfödaren Camilla Ericson, som ser möjligheter i allt, ger mig inspiration och energi.

 

Tummenned
Diss

Antalet bilder
Att antalet röntgenbilder för att lösa hingstlicens är lägre än det antal som krävs för att försäkra en häst.

 

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 8/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden